A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT: Receptek rák ellen
2009-04-24
A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT TÁRSADALMI ALAPÍTVÁNY munkatársai
jövőre negyed évszázada végzett tevékenységük alatt azt tapasztalták, hogy
sokkal többen gyógyulnak meg rákbetegségből, mint amiről a közvélemény tud.
A holisztikus, egészségmegőrzést, gyógyulást segítő módszerek:
táplálkozásterápia, mozgásterápia, pszichés segítségnyújtás és a segítséget
kérő értő meghallgatása eredményes a rák elleni küzdelemben. A napokban
jelent meg Kisa Judit dietetikus munkájaként az Egészségkonyha receptjeiből
készült 4 évszak reform receptjei című szakácskönyv, amely a sikeres 77
remek reform recept című könyv folytatása.
"A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!" Társadalmi Alapítvány 1985-ös
létrejötte óta kiemelten hangsúlyozza, hogy a helyes táplálkozásnak mind a
betegség megelőzésében, mind a gyógyulásban fontos szerepe van. Az egészség
fenntartásához és helyreállításához szükséges, hogy táplálékunk tartalmazzon
minden számára szükséges anyagot. A magyarországi lakosság daganatos
halálozása a világon a legrosszabbak közé tartozik. Két oxfordi
epidemiológus, Ricard Doll és Richard Peto 1981-ben már kimutatta, hogy a
tudatos és egészséges táplálkozással a daganatos halálozás mintegy 35-40
%-os csökkentését lehetne elérni a betegség megelőzésének eredményeként.
Azóta közlemények sokasága igazolta a táplálkozásnak a daganatos betegségek
kialakulásának kockázatát csökkentő, illetve növelő szerepét. Az Alapítvány
immár 24 éve dolgozik a daganatos betegségek megelőzéséért, a betegek
gyógyulásáért. Mindent elkövetnek programjaikkal, hogy felhívják a lakosság
figyelmét az egészséges, teljes értékű táplálkozás fontosságára.
Három pillére alapozva indították el programjaikat:
I. "BIOÉLELMISZERT A MENZÁKON!"
Hangsúlyozottan felelősek vagyunk gyermekeinkért. A felnövekvő nemzedék
hatalmas veszélynek van kitéve. A légkörben, a talajba és a vizekbe jutott
mérgek mellett ma már az alapvető élelmiszerek vegyi szennyezettsége is
egyre inkább fenyegeti gyermekeink egészségét. A "Bioélelmiszert a
menzákra!" kezdeményezésük célja, hogy Magyarországon mihamarabb törvény
írja elő: a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban vegyszermentes, kezeletlen
alapanyagokból készített ételek kerülhessenek az asztalra. Pénzbeli
támogatással járultak hozzá, hogy két budapesti óvodában a gyermekek
élelmezése bioalapanyagokból készült ételekkel történjen.
II. "AZZÁ LESZEL, AMIT ESZEL, AZAZ GONDOLTAD VOLNA EZT A TÍZÓRAIDRÓL!"
Budapest Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Iskolabüfé Évének nyilvánította
a 2008/2009-es tanévet. Elhatározták, hogy a jövőben az önkormányzati
fenntartású iskolák büféjében egészséges, tápláló, minden gyermek számára
megfizethető biominőségű enni- és innivalókat árusítanak. Az Alapítvány az
iskolabüfé éve program keretében felajánlotta, hogy a kerületben tanuló 5.
osztályos általános iskolások (11 évesek) részére délutáni foglalkozásokon
bemutatja, miből és hogyan készíthetnek a gyerekek tápláló és egyben olcsó
finomságokat saját maguk számára, olyanokat, amelyeket otthon is könnyen és
gyorsan össze tudnak állítani, és ezzel ki tudják váltani a gyorséttermek
egészségtelen ennivalóit.
III. "EGÉSZSÉGKONYHA"
Mi jellemzi az egészségvédő étrendet? Milyen alapanyagokból és hogyan lehet
egészséges, jóízű ételeket készíteni? Mit kerüljünk, és mit válasszunk, ha
könnyen emészthető, de ugyanakkor tápláló ételre van szükségünk? Hogyan
készítsük el ezeket? Főttet együnk vagy nyerset? Ilyen kérdéseket tettek fel
nekünk daganatos betegek az évek során, s 2004-ben az Alapítványnak
lehetősége adódott, hogy egy főzőiskolában tanfolyami keretek között
válaszoljon a betegek kérdéseire és a tanfolyamon a főzés gyakorlatával is
megismertesse az érdeklődőket. Az Alapítvány által szervezett tanfolyam
célja, hogy a korszerű, egészségvédő és egészségmegőrző táplálkozás
alapjaival ismertesse meg a hozzánk forduló embereket. A program lehetőséget
kínál az egészségeseknek a reformtáplálkozással, daganatos betegeknek a
gyógyító étrenddel való megismerkedésre.
A 2004-es indulás óta háromféle programmal várják az érdeklődőket. Tanfolyam
kínálnak - Hogyan tovább? címmel - azok számára, akik a daganatos
betegségből történő gyógyulás során és azt követően is különös hangsúlyt
fektetnek az étrendjükre. Kurzus készült - Új utakon a táplálkozásban - azok
számára, akik egészségük fenntartása érdekében szeretnének hasznos
információkhoz és főzési tudnivalókhoz jutni. Szintentartó csoportjaikban,
azok vesznek részt, akik a kezdő kurzust elvégezték és továbbra is szívesen
foglalkoznak korszerű táplálkozási formákkal. Itt már a közös főzés örömére
is hangsúly helyeződik, a résztvevők menüsorokat készítenek. Természetesen
mindig adódnak aktualitások, vagy olyan alapanyagok, amelyekről ezen
alkalmakkor szintén részletesen szó esik. A méregtelenítés, a böjt, az
antioxidánsok, a fűszernövények, az otthoni receptújítások mindig új témával
szolgálnak.
A tanfolyamokon mind a betegek, mind az érdeklődők megismerhetik a
gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, a különböző fehérjék, zsiradékok, az
ízesítőszerek helyét, szerepét, minőségét és mennyiségét az étkezésben,
hatásukat a szervezet működésére. Megismerkedhetnek a szervezet és az ételek
közötti kölcsönhatásokkal, és megtanulják a lehető legjobban ellátni
szervezetüket tápanyagokkal. Az Egészségkonyha program keretében az évek
alatt összegyűjtött és kipróbált receptekből megszületett a 77 remek reform
receptkönyv, amelynek szerzője Kisa Judit dietetikus az Egészségkonyha
program vezetője, a könyv az Alapítvány kiadásában jelent meg 2008-ban. A
napokban követte ezt a 4 évszak reform receptjei kiadvány.
További információ megtekinthető az Alapítvány honlapján: www.rakellen.hu

A tegnapi sajtótájékoztató, amelynek a Gödöllői Királyi Kastély adott
otthont, készült fotókon - Varján András munkái, www.varjan.hu
- balról jobbra haladva Kisa Judit dietetikus, a 4
évszak reform receptjei kötet szerzője; dr. Farkas Ilona, az Alapítvány
titkára és dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Kht.
igazgatóhelyettese látható.
Szabó Dóra, az Erzsébet királyné hasonmásverseny nyertese, a Budapesti
Operettszínház Musical Együttesének tagja a D'Elia Szalon Czédly Mónika
által tervezett koronázási ruharekonstrukcióját viseli.
Amennyiben egyetért az Alapítvány céljaival, küldetésével, segítse
munkájukat, befizetett adója 1%-át adja a megelőzésre és rehabilitációra!

Rólunk mondták

Sallai György - friendshungary

Kedves Kati,

A teljes csapatunk nevében szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy együtt dolgozhattunk a pénteki esemény megszervezésén! A többiek beszámolója alapján remekül sikerült a rendezvény, bízom benne, hogy utólag is pozitív visszajelzések érkeznek majd.
Szeretnénk külön megköszönni a konstruktivitásod, valamint azt a hihetetlen kedvességet, amelyet felénk közvetítesz!
Nagyon örülök, hogy megismerhettünk Téged, és bízom benne, hogy sok közös sikerben lesz részünk a közeljövőben!

Köszönjük szépen mégegyszer!

Üdv,

Sallai Gyuri

Szabó Kata - újságíró

Kedves Kati!

Alább küldöm a megjelentetés linkjét és még a Hírnök Magazinba is remélem a mai nap folyamán felteszik.
http://artes-liberales.hu/start.php?rovat=kuriozum&cikk=457

Más: készítettem magamban egy "rangsort" a médiában dolgozó sajtó munkatársakról és nálam Te vagy az első helyen aki a legprofibb Veled a legjobb az együttműködés. Ráadásul megkérdeztem még újságírókat és Ők is hasonlóképpen gondolják.

Gratulálok!
Te vagy az etalon!

További sok sikert és jó egészséget kívánok a munkádhoz!

Barátsággal és szeretettel:   Szabó Kata újságíró