2013. július 13-19. között Belgium legjelentősebb egyetemi városában, Gentben rendezték a 49. INTERSTENO Kongresszus és Világbajnokságot, amelyen 30 országból 560 fő vett részt. A 22 magyar versenyző összesen 4 érmet szerzett, kettő ezüstöt és kettő bronzot. Levelezés és jegyzőkönyvvezetés számban Eszlinger Beáta végzett a dobogó harmadik fokán.

Az INTERSTENO, a Nemzetközi Gyorsíró és Gépíró Szervezet 125 éve fogja össze a világ gyorsíró, gépíró, szövegszerkesztő társadalmát. A kétévente megrendezendő kongresszuson a világ szakemberei, ügyvitellel foglalkozó cégek képviselői mutatják be fejlesztéseiket, a világbajnokságon pedig a különböző országokból delegált versenyzők mérik össze tudásukat. Mindenki a saját anyanyelvén készíti el a versenydolgozatait, a saját zsűri javítja azokat, majd a külföldi zsűri elnökök is átnéznek mindent, ezek után alakul ki a hivatalos pontszám, ami alapján felállítják a rangsort.

Eszlinger Beáta 2012 májusa óta dolgozik könyvelőként a Man at Work Kft-nél. Bár nem tartozik szervesen a munkaköréhez a gyorsírás, a cégnél örömmel fogadták e különös hobbiját, s mind a világbajnokságra való felkészüléshez, mind a világbajnokságon való részvételhez minden segítséget és támogatást megkapott.

„A rangos eseményen „levelezés és jegyzőkönyvvezetés” versenyszámban állhattam fel a dobogó harmadik fokára. Ez a versenyszám gyorsírástudást, emellett jó lényegkiemelő képességet igényel. A versenyzőknek egy fokozódó sebességű diktátumot (amely két részből, egy levélből, és jegyzőkönyvből áll) kell gyorsírással rögzíteniük, majd a leírt sztenogramból kell számítógépre felvinni a levelet szó szerint, a jegyzőkönyvből pedig a lényeges elemeket, úgy, hogy 50%-os kivonat legyen. A jegyzőkönyvnek van címe, valamint általában öt alcíme is. Ezeket szó szerint kell rögzíteni, mert a végpontszám kialakulásánál, ha valamelyik nem megfelelő, vagy szó maradt ki, pontlevonás jár érte. Ez a negyedik vb, amin részt veszek, és eddig a legjobb helyezésem 5. hely volt. Azért különösen nehéz erre a versenyszámra „tréningezni”, mert Magyarországon nem rendeznek ilyen megmérettetést, így mindenkinek önállóan, kontroll és visszajelzés nélkül kell gyakorolnia, és csak kétévente a világbajnokságon derül ki, hogy mennyire volt sikeres a felkészülés.” (Eszlinger Beáta)

Beáta gyorsírni a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában tanult egy kétéves emeltszintű ügyintéző titkár képzés keretében, ahol tanára Virág Istvánné javaslatára 2003-ban indult először egy országos versenyen, ahol mindjárt 2. helyezett lett. Azóta eltelt 10 év, de a gyorsírás iránti „szenvedély” még mindig tart, s bár sem tanulmányai (a Nyugat-magyarországi Egyetemen végzett közgazdászként), sem munkája (jelenleg a Man at Work Kft. könyvelője) során nem használja aktívan a gyorsírást, a versenyzést nem hagyta abba. A hazai eredményei közül a 2009. évi főiskolai gyorsíróbajnok címére a legbüszkébb, persze minden eredményére szeretettel gondol vissza, hiszen sajnos „kihalófélben” lévő szakma a gyorsírás, ezért szerinte mindenki, aki ismeri, használja ezt a „titokzatos írásmódot” különleges tudás birtokában van. A nemzetközi eredményeket illetően természetesen a genti levelezés és jegyzőkönyvvezetés 3. helyezés a legnagyobb dicsősége.

Megalakulása 15. évfordulójának méltó mérföldkövet állítva, a Man at Work Kft., az egyik legnagyobb magyar tulajdonú munkaerő-kölcsönző a Nyugat-Magyarországon jól működő atipikus tapasztalatok keleti régiókban történő hasznosítására fővárosi szakmai centrumot nyitott. A Dunántúlon közel kétezer munkavállalót foglalkoztató cég csoportszinten majd 7 milliárd forintos árbevételt ért 2012-ben. A piacvezető HR szolgáltató szakembereinek tapasztalata szerint a társkeresésben bevált módszerek működnek igazán az álláspiacon is.

További információ: Holub Katalin (+36 20 922 6431)

Rólunk mondták

Sallai György - friendshungary

Kedves Kati,

A teljes csapatunk nevében szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy együtt dolgozhattunk a pénteki esemény megszervezésén! A többiek beszámolója alapján remekül sikerült a rendezvény, bízom benne, hogy utólag is pozitív visszajelzések érkeznek majd.
Szeretnénk külön megköszönni a konstruktivitásod, valamint azt a hihetetlen kedvességet, amelyet felénk közvetítesz!
Nagyon örülök, hogy megismerhettünk Téged, és bízom benne, hogy sok közös sikerben lesz részünk a közeljövőben!

Köszönjük szépen mégegyszer!

Üdv,

Sallai Gyuri

Szabó Kata - újságíró

Kedves Kati!

Alább küldöm a megjelentetés linkjét és még a Hírnök Magazinba is remélem a mai nap folyamán felteszik.
http://artes-liberales.hu/start.php?rovat=kuriozum&cikk=457

Más: készítettem magamban egy "rangsort" a médiában dolgozó sajtó munkatársakról és nálam Te vagy az első helyen aki a legprofibb Veled a legjobb az együttműködés. Ráadásul megkérdeztem még újságírókat és Ők is hasonlóképpen gondolják.

Gratulálok!
Te vagy az etalon!

További sok sikert és jó egészséget kívánok a munkádhoz!

Barátsággal és szeretettel:   Szabó Kata újságíró