Rotary Irodalmi Díj: RID 2009
2009. október 9.

A Rotary október 9-én ismét átadja a Rotary Irodalmi Díjat (RID), méghozzá a Duna Televízió és a Duna II Autonómia élő televíziós gálaműsorának keretében. A díj biztos anyagi hátterének megteremtése érdekében RID Társaság alakult, amely a  külföldön élő magyarokat is megszólítja. A Rotary Irodalmi Díj főtámogatója a Duna Televízió, az ünnepélyes díjátadást este 9 órai kezdettel mind az öt kontinensen élő adásban közvetíti.

A Rotary  Irodalmi Díjat a Budapest-Tabán Rotary Club  alapította 2008-ban. Ebben az elismerésben részesülhet az a könyvhéttől-könyvhétig, magyar nyelven megjelent, eredeti irodalmi alkotás - regény, novella, verseskötetet -, amely magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A díj nyertese egy emlékplakettet és három millió forintot kap. A díj odaítéléséről kuratórium dönt felkért zsürorok javaslata alapján. A kuratórium elnöke Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke, tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i egyetem professzora, és Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora. A zsűri tagjai irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztők, kritikusok. A grémium névsora titkos, a felkérés külön-külön történik, így a zsürorok sem tudnak egymásról. A három legtöbb jelölést kapott szerző nevét a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra, a végső győztes a három jelölt közül kerül ki. A RID szervezését és lebonyolítását a Rotary Klub Tabán Közhasznú Alapítvány végzi. A RID költségeit, a Rotary Irodalmi Díj Társaság  tagjai és az irodalmat fontosnak tartó magánszemélyek, vállalatok adják össze. Sem az Alapítvány, sem a Társaság nem vár és nem fogad el támogatást állami vagy politikai szervezettől.

A díjat minden év október 9-én adják át. A RID 2008 díjazottja: Lator László (Az egyetlen lehetőség – verseskötetet). A RID 2008 Jelöltjei, akik Rotary Elismerésben részesültek: Schein Gábor (Bolondok tornya - verses regény), Závada Pál (Idegen testünk- regény). A RID már az első évben bekerült a hazai kulturális és társadalmi köztudatba, eseménnyé vált. A nemes ügy mellé ált a magyar média színe-java, ennek  köszönhetően a tavalyi évben 33.000.000 forint értékben kapott felületet az irodalom ügye.

A Rotary Irodalmi Díj ez évben másodszor kerül odaítélésre. Az éves irodalmi termés zsűrizése a végéhez közeledik. A díj biztos anyagi hátterének megteremtése érdekében Rotary Irodalmi Díj Társaság alakult. A RID Társaságba nem csak rotarystákat hívnak és várnak, hanem mindenkit, akinek fontos a magyar irodalom ügye. Nem szimplán szponzorokat kerestek, s keresnek folyamatosan, hanem olyan magánszemélyeket, cégeket, közösségeket, akik/amelyek a nemes célt nem üzleti alapon, hanem személyes meggyőződésből támogatják. Amikor a Rotary a magyar irodalmat katalizálja, akkor ezzel azt is üzeni, hogy egy nemzet szellemi egészsége ugyanolyan fontos, mint a gazdasági, materiális boldogulása. Az irodalom támogatására már sok szép kezdeményezés volt.  Az Erdélyi Helikon magyar barátainak köre több mint 15.000 tagot számlált az 1930-as években, az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványainak patronálására.

A Rotary a világ egyik legnagyobb civilszervezete, 200 országban, 33.000 klubban mintegy 1,2 millió rotarysta végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud. Ennek a nemzetközi szervezetnek a segítségével szólítja meg a RID Társaság a határon túl élő magyar rotarystákat és rajtuk keresztül a külhoni magyar szervezeteket.  A cél az, hogy a hazai és határon túli magyarok összefogásával hosszú távon is lehetőség legyen a magyar irodalom ügyét támogatni. A Duna Televízió elnöke, Cselényi László ezért tartotta fontosnak, hogy a csatorna vállalt és teljesített kulturális missziójának megfelelően felkarolja az ügyet, és az élő gálaműsorral is felhívja a figyelmet arra, hogy az értékteremtés ösztönzésében, mekkora szerepe van a mecenatúrának. A magyar irodalom ugyanis sajnos a költségvetés mostohagyermeke.

A RID Társaság megismertetését segíti, hogy a RID főtámogatója, példaértékű szerepvállalással a Duna Televízió lett. Közismert, hogy ez a közszolgálati adó mélyen elkötelezett a magyar kultúra ügye mellett és a külországokban élő magyar származásúak legkedveltebb hazai televíziója.  Az ez évi Rotary Irodalmi Díj átadásának helyszíne a Duna Televízió székháza. A televízió a díjátadást és a neves művészeket felvonultató gálát 2009. október 9-én este 9 órai kezdettel élő műsor keretében közvetíti öt kontinens nézőinek.

Az exkluzív gálaműsorban a neves írók, költők mellett kritikusok, mecénások és előadóművészek beszélgetnek az irodalom jelenlegi helyzetéről, kitekintéssel határon túlra és Európára. Megtudhatjuk, milyen témák, gondolatok foglalkoztatják az alkotókat, a könyvpiac szereplőit és milyen eszközökkel népszerűsítik a hazai irodalmat. A dráma, a vers az előadóművészet alapjai. Beszélgetést hallanak majd a nézők a kortárs dráma nyelvezetéről, a színpadi adaptációk sikeréről, mondanivalójáról. A gálaest szereplői között olyan művészekkel is találkozhatnak, akik a klasszikus és kortárs költészetet zenével fűszerezve népszerűsítik. Műsorvezetőként Varga Edit és Teszári Nóra várja majd a nézőket. Az élő gálaműsorról bővebb információkat akkor olvashatnak, amikor a három legtöbb jelölést kapott szerző nevét nyilvánosságra hozzuk.

További információ:

Holub Katalin
Rotarysta
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-20-922-6431

Herczeg Dóra
Sajtófőnök, Szóvivő
Duna Televízió Zrt.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-30-603-38-51
+36-20-328-65-18
+36-1-489-1412
1016 Budapest, Mészáros u. 48.