Idén nyolcadik alkalommal várja érdeklődőit a Nemzetközi Liszt Fesztivál, amelyet 2002-ben a Jakobi Koncert hívott életre. 2006-tól saját szervezésben folytatja a nagysikerű kezdeményezést a Gödöllői Királyi Kastély. 2009. október 22. és 25. között Hauser Adrienn, Szilasi Alex és Bogányi Gergely tolmácsolásában csendülnek fel a Díszteremben – mások mellett - Liszt, Chopin, Schubert és Rahmaninov örökbecsű dallamai.


Liszt Ferenc nagy koncertútjai alkalmával tudatosan építette hangversenyprogramjába az általa zeneesztétikailag fontosnak tartott, de a közönség köreiben még kevéssé ismert zeneszerzők műveit. Az esetek többségében az eredetileg nem is szóló zongorára írott műveket legtöbbször saját átiratában és felfogásában mutatta be. Liszt a dalirodalom népszerűsítése mellett Schubert és Chopin dalaiban korának újszerű zongorakezelését jeleníti meg. A dallam jelentőségének és a kíséret arányainak gondozása áll a középpontjában a Fetis és Moscheles által közreadott etűdgyűjteményében is, amelyben a felkért legkiválóbb művészek saját szemszögükből mutatják be a zongoraiskola alapkérdéseit.


„A Gödöllői Királyi Kastély felújítása óta különös hangsúlyt fektet a magyar és egyetemes művészet, ezen belül is kiemelten a zenei kultúra bemutatására. Az emeleti Díszterem, nyáron az L alakú épületegyüttes által közrezárt Díszudvar, valamint a 2003-ban átadott Barokk Színház évente több mint 30 zenei program reprezentatív otthona. Közelegve a 2011-es Liszt-bicentenárium felé még inkább indokoltnak tartjuk a Fesztivál magas színvonalú megrendezését. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy méltó képen emlékezzünk meg az egyik legnagyobb zeneszerzőnkről, minden idők egyik legnagyobb zongoraművészéről – mondta dr. Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója.  

A hagyományosan októberben megrendezett koncertsorozat programjai:

2009. október 22., csütörtök 19 óra
Hauser Adrienn zongoraestje
Helyszín: Díszterem
Program:
Chopin: F-dur Nocturne op. 15 nr. 1
Liszt  : 4-ik elfelejtett keringő
Walce-Impromptu
Schubert-Liszt: 2 Dal átirat
- Die Stadt
- Gretchen am Spinnrade
Chopin: c-moll Nocturne op. 48 nr. 1
Rahmaninov : Variációk egy Corelli témára op.42
Jegyár: 2.000Ft, nyugdíjas, diák: 1.400Ft

2009. október 24., szombat 19 óra
Szilasi Alex zongoraestje
Helyszín: Díszterem
Program:
Schubert-Liszt: 1 dal átirat
Chopin-Liszt: 2 dal átírat
Fétis-Moschelés: 18 etűd- tanulmány gyűjtemény
(Etűdök: Thalberg, Moschelés, Liszt, Chopin, Mendelsshon, Heller, Rosenheim,stb-től)
Jegyár: 2.000Ft, nyugdíjas, diák: 1.400Ft

2009. október 25., vasárnap 19 óra
Bogányi Gergely zongoraestje
Helyszín: Díszterem  
Program:
Liszt:  részletek a „Harmonies poetiques et religieuses”
és a
12 Transcendens Etűd sorozatokból.
Jegyár: 3.500Ft, nyugdíjas, diák: 2.500Ft

További információ: Holub Katalin (06 20 922 6431)