A Gödöllői Királyi Kastély koncertjeire és színházi előadásaira 2010. június 9-től interneten is vásárolhatók jegyek!


2010. JÚNIUS 19.
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLYBAN!

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum idén is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatába. A hagyományos, kosztümös tárlatvezetések és a hangulatos, gyertyafényes díszudvari koncertek mellett különleges csemegének számítanak a most megújított parkban tartandó szakvezetések és a padlástúra. (Utóbbira a hely szűke miatt csak korlátozott számú résztvevőt tudnak fogadni.) A gyerekeknek a Barokk Színházban, a Lehetsz király! című játék keretében ülhetnek trónszékre, hogy felpróbálhassák a koronázási jelvényeket. A kicsiket 21 óráig kézműves foglalkozások is várják, amelyek esti mesével végződnek. Ezt követően a felnőttek szakvezetések mellett tekinthetik meg a kastély „ékszerdobozának” tartott Barokk Színházat. Éjszaka a Királydombi pavilon is nyitva lesz, s négy alkalommal (a parktúrák végén) szakvezetéssel is megtekinthető - lantmuzsika mellett. Természetesen üzemel majd a kávézó és az ajándékbolt, amely különleges akciós termékekkel várja majd a vendégeket. A programok többsége idén is ingyenes, a korlátozott létszámmal működő szakvezetéseket (színház, padlás, állandó kiállítás) azonban éjszakai kedvezményes tárlatvezetési díj mellett lehet igénybe venni. Gödöllőn a hat „éjszakázó” intézmény között közlekedő kisvonat ingyenesen szállítja az utasokat!


2010. JÚNIUS 25.
A GÖDÖLLŐI SZIMFONIKUS ZENEKAR HANGVERSENYE A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY DÍSZUDVARÁN, KÖZREMŰKÖDIK: SZABADI VILMOS, VEZÉNYEL: JONATHAN BRETT!

Műsor:
Borogyin: Igor herceg-nyitány
Csajkovszkij: Hegedűverseny (Közreműködik: Szabadi Vilmos – hegedű)
Csajkovszkij: Diótörő – részletek a balettből
Vezényel: Jonathan Brett

Jonathan Brett az English Classical Players zenekar alapítója és vezetője. Zenei céltudatossága, a nem szokványos megoldásokhoz való finom érzéke és merészsége az angol karmesterek fiatal generációjának egyik legtehetségesebb képviselőjévé emelik őt. Az angol zenei életet gazdagító munkásságáért a Királyi Művészeti Társaság tiszteletbeli tagjává választotta. 1984-ben kitűnő eredménnyel diplomázott a Guildhall School of Music híres intézményében. Ugyanebben az évben kezdte meg karmesteri tanulmányait Diego Masson-nál és elnyerte a Royal Northern College of Music karmesteri ösztöndíját. Karmesteri pályafutásának legjelentősebb szakasza a világhírű orosz karmester, Jurij Szimonovval való találkozásakor kezdődött, akit azóta mesterének vall. Az English Classical Players mellet Jonathan Brett olyan angol együttesekkel dolgozott, mint a Royal Philarmonic Orchestra, Royal Liverpool Philarmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Northern Sinfonia, Royal Choral Society és BBC Singers.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar 1981 decemberében alakult a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola tanáraiból, s hamarosan szimfonikus zenekarrá bővült a zeneiskola zenei pályán továbbtanuló volt növendékei és a zeneiskola fúvós tanárai részvételével. 1993-ban Gál Tamás Liszt-díjas karmester vezetésével zenekari kurzust szerveztünk, amelynek köszönhetően a zenekar neves vendégkarmestereket hívhatott meg a szakmai munka minőségének továbbfejlesztésére. A zenekar fontos feladatának tartja az ifjúság zenei nevelését, amelyhez ifjúsági hangversenyek műsorával járul hozzá. Az eltelt három évtized alatt a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő együttessé, emberformáló közösséggé fejlődött az együttes, tartalmas, nemes kikapcsolódást nyújtva a hangversenyhallgatóknak. Külföldi fellépések: Giessen, Wageningen, Nagyrőce (Revúca), Laxenburg.  Gödöllő kulturális életében betöltött jelentős szerepéért 2003-ban elnyerte a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat. 2010. január 1-jétől a zenekar állandó karmestere Horváth Gábor, aki 2002-ben kitüntetéses minősítéssel szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémia karmester szakán.

Szabadi Vilmos hegedűművész tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanít. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci-nél, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végezte. Számtalan mesterkurzust adott világszerte. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny, majd egy évvel később a "Hubay Jenő" Hegedűverseny első díjasa. Mindkét versenyen elnyeri a zsűri különdíjait is. 1985-ben Finnországban nyer harmadik díjat a "Jean Sibelius" nemzetközi hegedűversenyen. Két MIDEM nagydíjat nyert 1999-ben és 2002-ben a franciaországi Cannes-ban Dohnányi hegedűversenyeket és a Bartók fiatalkori szonátát tartalmazó CD-ivel. Fellépései során dolgozott Solti György, Jurij Szimonov, Ceccato, Kobajashi, Gardelli, Loughran, Vásáry Tamás, Saraste, Fisher Ádám és Fisher Iván karmesterekkel. Szerepelt Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa, Jeffray Tate, D. Bashkirow társaságában.
Fellépett Európa leghíresebb koncerttermeiben. Szerepelt az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Libanonban, Törökországban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanon. Felvételeket - a BBC, az NDR (Hamburgi Rádió), BRD (Müncheni Rádió), Radio Classique (France), finnországi, jugoszláv, izraeli és más rádióállomások - készítettek vele.  1992-ben munkásságáért Liszt -díjjal tüntették ki.


2010. JÚLIUS 3-4.
SZIRMOK ÉS DALLAMOK A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLYBAN!

A Gödöllői Királyi Kastély, a Szent István Egyetem Kertészeti Tanüzemével, a GAK Oktató, Kutató és Innovációs Kft.-vel, a Frédéric Chopin Zeneiskolával és az Ad Libitum-Gödöllő Alapítvánnyal közös társrendezvényén, 2010 júliusának első hétvégéjén „Szirmok és dallamok” című - szemet, orrot és fület egyszerre gyönyörködtető - programcsokorral várja érdeklődőit. A  Koronázási Hétvége júniusi és a Barokk Napok augusztusi nagyrészt ingyenes családi programjai között - idén először - sok száz tő egynyári virág és megszámlálhatatlan hangjegyből fonott szárnyaló muzsika költözik nyár derekán Magyarország legnagyobb beépített alapterületű barokk kastélyának Díszudvarára. A virágkiállítás és vásár, valamint a különleges zenei program mellett a családi hétvégéken már megszokott játszóház, kosztümös vezetésű múzeumlátogatás, „A kastély gyermekszemmel” tárlatvezetés gyermekeknek, fotózás korhű ruhában, Lacikonyha, valamint a Kürcsi őskalács is része a pazar szórakozást és kellemes kikapcsolódást ígérő királyi kínálatnak.

Részletes program:

„Szirmok és dallamok”

Családi hétvége a Gödöllői Királyi Kastélyban
2010. július 3-4.

A Szent István Egyetem Kertészeti Tanüzem,
a GAK Oktató, Kutató és Innovációs Kft.,
a  Frédéric Chopin Zeneiskola, Ad Libitum-Gödöllő Alapítvány
és a Gödöllői Királyi Kastély
társrendezvénye

Július 3., szombat
9.45  Kastélynyitó térzene majorett bemutatóval
10.30-17.00 III. Fúvószenekari Fesztivál a díszudvaron
Résztvevő zenekarok:
Abonyi Ifjúsági Fúvószenekar
Szolnoki Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette csoport
San Lorenzo-i Fúvószenekar (Olaszország)
Gödöllői  Városi Fúvószenekar

Július 4., vasárnap
11.00 Jumpers Táncegyüttes fellépése
14.00-16.00  F. Chopin Zeneiskola Táborzáró előadásai
16.00-17.00 F.Chopin Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekarának koncertje a Díszterem

Folyamatos programjaink 10.00-18.00 között

•    A Szent István Egyetem Kertészeti Tanüzemének virágkiállítása és vására
•    Kertészeti szakkönyvek vására
•    Ingyenes gyermekjátszóház
•    Kastélylátogatás kosztümös vezetéssel
•    „ A kastély gyermekszemmel” tárlatvezetés gyermekeknek
•    Kézműves vásár
•    Fotózás korhű ruhában
•    Lacikonyha, Kürcsi-őskalács

További információ:

Gödöllői Királyi Kastély
www.kiralyikastely.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

tel.: +36 28 410 124


2010. JÚLIUS 29-30.
FRITZ KREISLER: SISSI KISOPERETT MAGYARORSZÁGI ŐSBEMUTATÓ A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY DÍSZTERMÉBEN!

Fritz Kreisler: Sissi című kisoperettjének  -  amely korabeli jelmezbe öltözött művészek tolmácsolásában villant fel hiteles életképeket Erzsébet királyné mindennapjaiból – ősbemutatóját 2010. július 29-30-án Magyarországon, a Gödöllői Királyi Kastélyban tekintheti meg a közönség.

Az előadás részletei:


Fritz Kreisler: Sissi  (kisoperett)

A Trieszti Verdi Színház és Operett-fesztivál, valamint a Gödöllői Királyi Kastély közös produkciója.

Zene: Fritz Kreisler
Szövegíró: Gianni Gori
Fordítás: Anday-Greese M.

Szereplők:
Keszei Bori  - szoprán
Kónya Krisztina – szoprán
László Boldizsár - tenor
Geiger Lajos – bariton
Felföldi Anikó – narrátor


További információ: Holub Katalin szóvivő (+36 20 922 6431, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)