Szilasi Alex közreműködésével a Gödöllői Királyi Kastély, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a muemlekem.hu közös jótékonysági hangversenyt rendez  2010. július 11-én, vasárnap este 7 órai kezdettel Magyarország legnagyobb barokk kastélyának Dísztermében. Az egyórás műsorban Chopin összes keringője csendül majd fel. A koncerten befolyó összeget az árvízben károsult műemlékek helyreállítására ajánlják fel.

SZILASI ALEX 1968-ban született az olaszországi Parmában. Zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatórium után a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, ahol tanárai Rados Ferenc, Falvai Sándor, Solymos Péter voltak. Zongoraművészi diplomáját 1993-ban szerezte. Első fellépése 1977-ben volt, miután megnyerte az országos zeneiskolai versenyt. Későbbi koncertjeinek színhelyei Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Olaszország, Törökország, Anglia, Oroszország, Dél-Korea, Kanada és az Egyesült Államok, valamint 2010-ben Lengyelország. 1991-ben megkapta a „Magyar Rádió szólistája” címet, 1994-ben elnyerte az olaszországi GIA ösztöndíjat, 1995-ben Milanóban Kawai-díjjal tüntették ki, 2005-ben pedig megkapta a Kölcsey-díjat. 1993 óta tanít, számos mesterkurzust tart magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményekben.

1996 és 1999 között Dél-Koreában a Taegu Egyetem tanszékvezető professzora volt. Rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak, így egyebek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (2008 és 2010), a tiszadobi Zongora Ünnepe Keleten fesztiválnak (2004) vagy a lengyelországi Mędzyzdroje-i Amber Baltic Nemzetközi Zenei Fesztiválnak (2010). 2005. április 28-án és 2010. március elsején két nagysikerű Chopin-hangversenyt adott a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, amely mintegy kereteként szolgált a 2010-es Chopin-bicentenárium alkalmából meghirdetett nemzetközi rendezvénysorozatának. Az öt esztendő alatt az MTA dísztermében rendhagyó “Zeneszalon-est” hangversenyeket kezdeményezett, a romantika zongorairodalmának – és ezen belül is Frédéric Chopin életművének – minél teljesebb és átfogóbb bemutatása érdekében.

2006 óta a Hungaroton Records együttműködésével Chopin CD-összkiadás megjelentetését kezdte el, amely a 2010-es évfordulóra hat lemeznyi felvétel publikálásáig jutott (Keringők, Mazurkák, Polonézek és Dalok.) A felvételek különleges értékét adják azok a XIX. századi Pleyel zongorák, melyek sajátos hangképük révén járulnak hozzá a Chopin-i életmű hitelesebb megértéséhez. Az autentikus zongorahang a nemzetközi kritika köreiben is komoly feltűnést keltett.

Szilasi Alex az előadó-művészeti munka mellett nagy figyelmet szentel a tudományos igényű zenetörténeti kutatásoknak is. Több, a romantika kultúrkörével foglalkozó kiadvány lektora és szerkesztője, 2001 óta a franciaországi Edition Fuzeau 19. századi zongoraműveket megjelentető sorozatának megbízott igazgatója és közreadója, a kiadó által tervezett Chopin fakszimile-összkiadás vezető szerkesztője. A kutatásai során szakértője lett a romantika korabeli zongoraépítésnek, kiemelten a Pleyel zongoráknak, amelyet mi sem igazol jobban, mint a Pleyel zongoragyár jelentékeny támogatása, amelyet a bicentenárium alkalmából budapesti és lengyelországi (Bydgoszcz-i) hangversenyeihez nyújtott. 2007-ben elnyerte az Akadémiai Klub Egyesület Művészeti Díját, 2008-ban pedig az év klasszikus zenészeként a Gramofon-díjat.

Előadóművészi tevékenysége mellett kiemelten foglalkozik a klasszikus kamarazene népszerűsítésével olyan kezdeményezésekben, mint az intézményi szalonestek szervezése (Pázmány-szalon, Eötvös-szalon, Szépművészeti-szalon), valamint a médiában vállalt ismeretterjesztő műsorok (Zeneszalon, Chopiniana).
Bővebb információ: www.zeneszalon.hu Honlap: www.szilasialex.hu


További információ: Holub Katalin szóvivő (+36 20 922 6431, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)