Rotary Irodalmi Díj: RID 2010

A Rotary idén ismét átadja a Rotary Irodalmi Díjat (RID). A díj biztos anyagi hátterének megteremtése érdekében RID Társaság alakult, amely a hazai irodalomszerető közönségen kívül a külföldön élő magyarokat is megszólítja. Az elmúlt év irodalmi termése alapján a szakmai zsűri mostanra kialakította a legjobbnak ítélt hét mű listáját.

A TOP 7 művek szerzői – ABC sorrendben:

Dávidházi Péter: Menj, vándor (irodalmi esszék)
Ferencz Győző: Szakadás (verseskötet)
Garaczi László: Arc és hátraarc (regény)
Juhász Ferenc: A gyerekkor csontváza (vers)
Szilasi László: Szentek hárfája (regény)
Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerda (esszék)
Vörös István: Ördögszáj (drámák)


A Rotary  Irodalmi Díjat a Budapest-Tabán Rotary Club  alapította 2008-ban. Ebben az elismerésben részesülhet az a könyvhéttől-könyvhétig, magyar nyelven megjelent, eredeti irodalmi alkotás - regény, novella, verseskötetet -, amely magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A díj nyertese egy emlékplakettet és három millió forintot kap. A díj odaítéléséről kuratórium dönt felkért zsürorok javaslata alapján. A kuratórium elnöke Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke, tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i egyetem professzora, és Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora. A zsűri tagjai irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztők, kritikusok. A grémium névsora titkos, a felkérés külön-külön történik, így a zsürorok sem tudnak egymásról. A három legtöbb jelölést kapott szerző nevét a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra, a végső győztes a három jelölt közül kerül ki. A RID költségeit, a Rotary Magyarország, a Rotary Irodalmi Díj Társaság  tagjai és az irodalmat fontosnak tartó magánszemélyek, vállalatok adják össze. Sem az Alapítvány, sem a Társaság nem vár és nem fogad el támogatást állami vagy politikai szervezettől. A RID szervezését és lebonyolítását a Rotary Klub Tabán Közhasznú Alapítvány végzi.

A RID 2008 díjazottja: Lator László (Az egyetlen lehetőség – verseskötetet). A RID 2008 Jelöltjei, akik Rotary Elismerésben részesültek: Schein Gábor (Bolondok tornya - verses regény), Závada Pál (Idegen testünk- regény). A RID 2009 díjazottja: Darvasi László (Virágzabálók – nagyregény). A RID 2009 Jelöltjei, akik Rotary Elismerésben részesültek: Boldizsár Ildikó (Királylány születik – mesekönyv), Balázs Attila (Kinek Észak, kinek Dél – történelmi regény). A RID bekerült a hazai kulturális és társadalmi köztudatba, eseménnyé lett, s az elmúlt három év alatt a legelismertebb civil irodalmi elismeréssé vált.

A Rotary Irodalmi Díj idén harmadszor kerül odaítélésre. A díj biztos anyagi hátterének megteremtése érdekében Rotary Irodalmi Díj Társaság alakult. A RID Társaságba a szervezők nem csak rotaristákat hívnak és várnak, hanem mindenkit, akinek fontos a magyar irodalom ügye. Nem szimplán szponzorokat kerestek, s keresnek folyamatosan, hanem olyan magánszemélyeket, cégeket, közösségeket, akik/amelyek a nemes célt nem üzleti alapon, hanem személyes meggyőződésből támogatják. Amikor a Rotary a magyar irodalmat katalizálja, akkor ezzel azt is üzeni, hogy egy nemzet szellemi egészsége ugyanolyan fontos, mint a gazdasági, materiális boldogulása. Az irodalom támogatására már sok szép kezdeményezés volt.  Az Erdélyi Helikon magyar barátainak köre több mint 15.000 tagot számlált az 1930-as években, az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványainak patronálására.

A Rotary a világ egyik legnagyobb civilszervezete, 200 országban, 33.000 klubban mintegy 1,2 millió rotarista végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud. A Rotary hatalmas és sikeres erőfeszítéseket tett többek között a gyermekparalízis megszüntetésére az egész világon. Jószolgálati tevékenységre az elmúlt 60 évben több, mint 2,4 milliárd USA dollárt költött, amely összeget a Rotary klubok gyűjtöttek össze támogatóktól.


További információ:

Holub Katalin
Rotarista
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 20 922 6431