XII. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében
(2010. október 7-10.)

2010. október 7. (csütörtök), 19 óra
A Zeneakadémia ifjú tehetségeinek hangversenye
Közreműködnek: Razvaljajeva Anasztázia, Farkas Mira, Papp Tímea, Orbán Kornélia
A belépés – előre foglalt jegyekkel - díjtalan!

2010. október 8. (péntek), 19 óra
Onczay Csaba és Vigh Andrea cselló-hárfaestje

2010. október 9. (szombat), 19 óra
Xavier de Maistre (Franciaország) hárfaestje

2010. október 10. (vasárnap)
Marie-Pierre Langlamet (Franciaország) hárfaestje

Művészeti vezető: Vigh AndreaVilágsztárok a hárfafesztiválon
Gödöllő vendégei az amerikai és izraeli hárfaverseny győztesei,
a Berlini és Bécsi Filharmonikusok szólóhárfásai

A világ kiemelkedő hárfaművészei 2010. október 7. és 10. között immár 12. alkalommal látogatnak Gödöllőre. A kastély festői szépségű Dísztermében hagyományosan megrendezendő fesztivál koncertjeit idén is nagy várakozás előzi meg. A nyitóhangversenyen, október 7-én, csütörtökön este 7 órakor a Zeneakadémia ifjú tehetségei mutatkoznak be a gödöllői közönségnek. Ez a hangverseny az előre foglalt jegyekkel ingyenesen látogatható. A fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Vigh Andrea ebben az évben a Kossuth-díjas Onczay Csaba gordonkaművésszel ad hangversenyt. Tavaszi nagysikerű japán turnéjuk után Gödöllőn is bemutatják programjukat, amely itthon is felejthetetlen zenei élményt ígér.

Szombaton és vasárnap a Bécsi – és a Berlini Filharmonikusok szólóhárfásai adnak hangversenyt. Xaier de Maistre és Marie-Pierre Langlamet már jártak Gödöllőn 5 évvel ezelőtt, koncertjüket idén is nagy érdeklődéssel várja a közönség, hiszen mindketten a világ nagy versenyeinek győztesei, a világ hangversenytermeinek ünnepelt sztárjai. Xavier de Maistre, az amerikai hárfaverseny győztese, a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfása október 9-én, szombaton este lesz hallható. A fesztivált záró koncert vendégművésze október 10-én, vasárnap este Marie-Pierre Langlamet, az izraeli hárfaverseny győztese, a Berlini Filharmonikusok, korábban a Metropolitan szólóhárfása. Műsorukon Albeniz, Debussy, Salzedo, de Falla, Granados, Parish-Alvars művei mellett olyan átiratokat hallgatható meg hárfán, mint Schubert 3 Impromptu-je, Chopin Fantaisie Impromptu-je és Bach híres d-moll Chaconne-ja.

A közönség ezúttal is testközelben találkozhat a különböző hárfákkal, hiszen a fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, amelyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak segítségével rendeznek meg Gödöllőn.

Az előző 11 éven végigtekintve elmondhatjuk, hogy Gödöllőn a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút évről évre: Marielle Nordmann, Jana Boušková, Maria Graf, Catrin Finch, David Watkins, Suzanne Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Xavier de Maistre, Jakez Francois, Maria Krushevskaya, Anna Verkholantseva, Frederique Combralain, Anna Sikorzak-Olek, Aneleen Lenaerts, Constance Luzzati, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak, de nagy sikert arattak hazánk kiválóságai is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Bajtala Emese, Felletár Melinda, Polónyi Ágnes, Gulyás Csilla, Lévai Mária, a Trió Hárfisszimó és a Magyar Hárfaduó.

További információ: Holub Katalin szóvivő (+36 20 922 6431)