A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.
tisztelettel meghívja a

Kincses templomok
Grassalkovich I. Antal, a főúri mecénás

című időszaki kiállításának sajtótájékoztatójára
2011. augusztus 5. (péntek) 10 órára
a Kastély Barokk Színháztermébe
(érkezés a Kastély főbejáratán keresztül)

Az esemény házigazdája:
Gönczi Tibor
ügyvezető igazgató

A sajtótájékoztató résztvevői:

Dr. Beer Miklós
váci megyéspüspök, a kiállítás fővédnöke

Dr. Gémesi György
Gödöllő város polgármestere

Dr. Pálos Frigyes
prépost, őrkanonok, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója

Dr. Lábadi Károly
néprajzkutató, a kiállítás vezető kurátora

Dr. Papházi János
a Kastély múzeumi osztályának vezetője, történész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora

A sajtótájékoztatót követően tisztelettel meghívjuk a kiállítás megnyitójára,
amelyre 11 órától a Kastély Lovardájában kerül sor.

Részvételi szándékát kérjük, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen jelezze!

Grassalkovich I. Antal az Itáliából érkező barokk stílusirányzatot alapul véve kapcsolta be Gödöllőt az építészeti, kulturális véráramba. Ezzel nemcsak gazdasági, hanem művészeti perspektívákat is felvázolt kastély és térsége előtt. A gróf 33 templomot építtetett, többségét a magyar barokk-rokokó művészet élvonalába tartozó kegytárgyakkal ékesítette. Grassalkovich nemcsak a tárgyiasult művészetet támogatta, hanem a barokk életérzés, a barokk kultusz és a szentek devóciójának terjesztője is volt. Nepomuki Szent János iránti tisztelete például számos településen vált hagyománnyá. A kincstárakban, templomokban, plébániákon, múzeumokban fellelhető műkincsek összegyűjtve kerülnek bemutatásra kiállításunkon, bizonyítva a barokk főúr páratlan művészi ízlését.

A kiállítás 2012. január 29-ig tekinthető meg.


KINCSES TEMPLOMOK
Grassalkovich Antal, a főúri mecénás
Időszaki kiállítás a gödöllői kastélyban
2011. augusztus 6 – 2012. január 29.

A Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása a 2011. évi gödöllői Barokk Év alkalmából Grassalkovich I. Antal (1694–1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét mutatja be. Helyszíne a tavaly felújított Rudolf-szárny modern múzeumi technikával felszerelt emeleti teremsora, amelyet a restaurált 19. század eleji falfestés tesz még különlegesebbé.

Az előtérben a kiállítás bevezetőjeként Kresz Albert fotóművész ihletett képeit láthatjuk azokról a templomokról, amelyek a főúr támogatását élvezték. Az első két terem Grassalkovich életútját, személyes kapcsolatait mutatja be az egyház életében és a világi hatalomban fontos személyekkel: Althann Mihály Frigyes és Mihály Károly, valamint Migazzi Kristóf püspökökkel, III. Károllyal és Mária Terézia királynővel. Az említettek korabeli festményábrázolásain kívül itt állítjuk ki a Mária Terézia alapította Szent István-rend díszruháját, emlékérmét és alapszabályát, ugyanis érdemei jutalmául Mária Terézia a Rend tagjává avatta. Ugyanitt a királynő által adományozott miseruhát és palástot, valamint Grassalkovich egyháztámogatói tevékenységét bizonyító eredeti iratokat, személyéhez kötődő relikviákat, köztük a főúr végrendeletét tekintheti meg a látogató.

A következő szobában Nepomuki Szent János kultuszával, annak tárgyi és írásos emlékeivel ismerkedhetünk. A Nepomuki-kultusz magyarországi elterjesztéséért Grassalkovich is sokat tett, mivel védőszentjeként maga is nagyon tisztelte. Itt kap helyet a legjelentősebb magyar Nepomuki Szent János kultusztárgy-gyűjtő anyagának több, még soha ki nem állított tárgya.

A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény és az Egyházmegye számos plébániája is támogatja kiállításunk megrendezését legbecsesebb, 18. századi darabjaival. Kegytárgyak, miseruhák, kelyhek, gyertyatartók, szobrok és festmények mutatják be a korszak egyházi kultúráját és a mecénás főúr bőkezűségét.

A mostani kiállítás új megvilágításba helyezi majd Grassalkovich I. Antal egyházi mecenatúráját, tekintve, hogy az idevágó anyag még sohasem volt együtt látható, sőt nem kevés olyan tárgy is bemutatásra kerül, amelyekkel először találkozhat a szakma és a nagyközönség.

A kiállításhoz tudományos igényű, fotókkal gazdagon illusztrált kétnyelvű katalógus készül.

A tárlat látogatását szakvezetésekkel egészítjük ki, amelyet a Kastély Múzeum muzeológusai és a Kastélybaráti Egyesület tárlatvezetői tartanak, valamint több korosztály számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálunk előre egyeztetett időpontokban.

A kiállítás anyagának jelentős részét a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény tulajdonában lévő tárgyak és ábrázolások teszik ki, ezen kívül a Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, a Magyar Nemzeti Galéria mellett több más köz- és magángyűjtemény, valamint több jelentős egyházi gyűjtemény is hozzájárul legbecsesebb kincseivel.

A kiállítás vezető kurátora: Dr. Lábadi Károly néprajzkutató, kurátora Dr. Papházi János történész-főmuzeológus.
A kiállítás fővédnöke: Dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök.

További információ: Dr. Papházi János, múzeumi osztályvezető
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.