eunap

Berlini Fal/Vasfüggöny leomlása

Résztvevők száma a hivatalos megnyitót követően: kb. 100 fő - Életkor: 2- 12 között
A rendezvényen felépítettünk egy 2m magas 5 m hosszú falat kockákból, elé helyeztünk egy 5x5-ös – kék színű szőnyeget és ezt a részt kizárólag gyerekek – nagykövetségek által delegált - számára tartottunk fent. A fal mögött egy fotómontázs bújt a rendezvény elején, természetesen a fal által még eltakarva. A fotómontázs a 27 tagállamból életképeket tartalmazott, az országokra jellemzően. A hivatalos megnyitó után a gyerekek elkezdték bontani a falat (vékony fóliát leszakították), az új élet fotómontázs előtűnt.
A falból kibontott kockákból a gyerekek elkezdték építeni az új Európa épületeit, útjait.

Graffiti fal – Berlini fal / kvízjáték

Résztvevők száma: kb. 350-400 között - Életkor 12-40 között
Eredeti berlini motívumokkal megfújt, és kivitelezett 15,5 m-es fal került felállításra, ahol a látogatók kipróbálhatták a grafiti készítést is.
Kvízjáték formájában megtanulhatta a közönség a Berlini Fal/Vasfüggöny szám adatait!
A látványos Falnál megtartott kvíz érdekességei, adatai szintén vonzónak bizonyultak, komolyan növelve a rendezvény vendégeinek ismeretanyagát a témában.

EU csatlakozás 5. évfordulója

Résztvevők száma: kb. 400 fő - Életkor 12-70 között
Párosító játék: 10 párból 5öt kell helyesen megtalálni.
Bónusz játék: Rubik-kocka kirakása volt
A memória játék nagyon tetszett a közönségnek, hiszen a közismert információk képes megjelenítésével mindenki megtudhatott egy pár érdekességet az EU tagállamok nevezetességeiről egy könnyed játék formájában. Természetesen a kockákat is sokszor pörgették a nap folyamán és a hihetetlen párbajokban sok vidám villámkezű vendég győzelmet aratott. A nyertesek büszkén fogadták a megérdemelt ajándékokat.  

Parlament Kvíz – 13+1 totó

Résztvevők száma: több mint 5100 (mivel minden nyomtatvány elfogyott) - Életkor 12-70 között
Ennél az interaktív állomásunknál tájékoztatást kaptak az érdeklődők a közelgő európai parlamenti választásokról, kvíz játék formájában. A kézhez kapott totón x-szel kellett jelölni a helyes választ. A kihelyezett kiadványokban a válaszok megtalálhatóak voltak.

Közelgő európai parlamenti választások Mini Európai Parlament  - szavazás

Résztvevők száma: több mint 6000 (mivel minden nyomtatvány elfogyott) - Életkor 12-70 között
1 db szavazólap – 6 kategória. Minden kategórián belül 1 személyre/csoportra lehetett szavazni (ki képviselje Magyarországot az EU-ban). 6 kategória, és akikre a vendégek a legtöbb szavazatott adták:
Képzőművészet – Munkácsy Mihály
Írók – Petőfi Sándor
Sport/Egyéni – Egerszegi Krisztina
Sport/Csapat – Magyar Vízilabda Válogatott
Zene/Könnyű – Illés
Zene/Komoly – Bartók Béla
A szavazás pillanatnyi állását óránként a színpadon bemondta műsorvezetőnk, végeredményt a nap végén ünnepélyes keretek között kihirdettük.
A sátorban egész nap teltház volt, szerintünk egy papír zsebkendőt sem lehetett volna leejteni. Maximális érdekeltség mutatkozott minden aktivitás iránt.

Többnyelvűség - Észbontó-nyelvi játékok

Résztvevők száma: kb. 750 fő - Életkor 12-70 között
Szlengszótár, Átgyúrt szavak , Scrabble játék , Nyelvtörők minden nyelven
Az intellektuális kihívásokat kínáló sátorban folyamatos teltház volt a rendezvény idején. A különböző nyelvek nyelvtörői, a Scrabble játék, a szlengszavak számos vidám percet szereztek. A vendégek külön örültek, hogy szellemi területeken is próbára tehetik tudásukat, kreativitásukat.

Környezetvédelem

Résztvevők száma: kb. 800 fő - Életkor 02-70 között
Az ÖKO-Pannon Kht. szelektív hulladékgyűjtési programja.
- A Hasznosító Torony a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás gyakorlatát mutatta be hatékony és interaktív formában.
- A Tudás kereke az anyagtípusok hasznosításáról adott érdekes információkat.
- Az Öko-Fa az egyes anyagtípusok pontos gyűjtésének fontosságára hívta fel a figyelmet.
- Rend(m)ező: a résztvevők  feladata volt, hogy egy terepszőnyeg szélén állva, kötelek végére erősített kampó segítségével kihalásszák és a szelektív gyűjtőedényekbe helyezzék a különböző hulladékokat. A négy játékos összehangolt munkájára volt szükség, hogy a kampót közösen mozgatva minden hulladékot a megfelelő kukába helyezzenek.

Póló és zászlóosztás

image001A 27 tagállam közül lehet választani a területen elhelyezett 4 db EU színeibe öltözött információs pontnál. Erre a célra felállított helyeken a kilátogató vendégek közül a 20 évesek igazolták az életkorukat, választottak egy országot. Az ország kiválasztásánál egy „röpke” kérdésre válaszoltak – pl. mi a fővárosa az adott országnak -, és aki helyesen válaszolt kapott egy arculati logoval és ország megnevezéssel nyomott pólót, a többi vendég a választott ország zászlójával egy hurkapálcás papírzászlót
700 fő kapott pólót, amiket  19 óra után 2 színpadi program keretében lettek kiosztva
Papírzászlóból 5500 db került kiosztása

Ország rajzoló és kifestő

Résztvevők száma: 1800-2000 fő

Országonként 100 db köszönő kártya (2700db) került kiosztásra
40 db ország sziluettet rajzoltak teli a látogatók

A 27 tagállam sziluettje a rendezvény területen szétszórva 1-1 70x100 cm-es plakát méretű táblán volt megtalálható az ország megnevezésével. A plakátok mellett „Köszönő” emberek álltak, akik az adott ország nyelvén köszöntek, és köszönőkártyát osztogattak. A köszönőkártyán megtalálható volt az arculati logó, az ország megnevezése, a köszönésük. A látogatóknak kellett berajzolni mindazokat a szimbólumokat, tárgyakat, stb., ami szerintük jellemzi azt az országot.  
Nagyon sikeres volt ez a programlehetőség, hiszen sokan elidőztek, gondolkodtak mit is tudnak az adott országról, vajon mit is rajzoljanak?! A rajzoláshoz színes zsírkrétákat biztosítottunk.

Utazzunk együtt – fotózás

Résztvevők száma: cca. 500 fő - elkészült fotók száma:218 db
A helyszínen kitelepített fotósunk az érdeklődők kérésére „elrepítette őket” a kiválasztott EU-s országba. Az elkészített fotó beillesztésre került egy olyan háttérbe, ami az adott országra jellemző, mint egy szuvenír képeslap. A fotózásnál mindenki kapott egy kártyát, amin meg található volt minden hasznos információ, hogy hogyan és honnan tudja letölteni az elkészült fotót. A képek egy nyilvános tárhelyről szabadon letölthetőek: eufesztival.eu.hu weboldalról.

Legyél Te is Parlamenti képviselő – fotózás

Fotómontázs segítségével kerül a helyszínen készített látogatói kép az Európai parlament tanácstermébe, mintha az ülés résztvevője lett volna a fotózkodó.
Összességében nagyon sikeres volt a fotózás, érdekességek:
Legtöbb fotó az alábbi országokról készült:
Olaszország, Portugália, Hollandia és Magyarország
Gyerekek kedvenc országai: Dánia és Finnország
Baltikum országait olyanok választották, akiknek személyes kötődésük volt. Minden országban készült egyébként fotó.

Országok kötélhúzó versenye

Résztvevők száma:400 fő
animátorunk csapatokba rendezte az azonos országot választott játékosokat, és már indulhatott is a verseny!  A kötélhúzó verseny mindig nagyon közkedvelt sport mind a gyermekek mind a felnőttek társaságában is. Nem volt ez másképp ezen a szép tavaszi napon sem! Testmozgás és kacagás, jó kis családi program!

Európából jöttem, mesterségem címere

Résztvevők száma:200 fő
Animátorunk csapatokba rendezte az azonos országot választott játékosokat, és már indult is a játék! Kártyalapjainkon, az európai uniós országok jellegzetes megnevezései voltak – pl. holland fapapucs. Egy vállalkozó szellemű játékos húzott a kártyákból, ki állt és elmutogatta a feladványt. Aki kitalálta, az volt a következő mutogató játékos.
A közkedvelt játéknál mindig nagy volt a kacagás, hiszen az EU tagállamokra jellemző szavakat nem volt egyszerű elmutogatni. Kicsik és nagyok közös erővel törekedtek a megoldásokra. Mindenki örült, hogy a tagállamok jellegzetességeit kellet elmutogatni, mert így kicsit könnyebb volt a megoldás és mindenki, aki figyelte a látványos mutatványt tanult is egy kicsit.

Kreatív játszóház gyerekek számára (4-14 év)

Résztvevő gyerekek száma: kb.400 gyerek
- Életkor: 4-12 között

Az európai tagországok gyerekjátékainak tanítása folyt a játszóházban. Az animátorok segítségével színes kézműves foglalkozások keretei között különféle magvakból a tagállamok zászlóit is elkészítették a gyerekek.. Megismerkedhettek az országokkal, interaktív ügyességi játékokban vehettek részt az idelátogatók.

Willy Fogg utazótér

Résztvevő gyerekek száma: kb. 500 gyerek - Életkor: 4-14 között
Az elkerített játéktérben (Willy Fogg utazótér) a három barát mindig olyan helyi lakossal (jelmezes színésszel) találkozott, aki az adott területen, tájon él. Így például összefuthattak ír zenésszel, portugál varangy idomárral vagy éppen spanyol torreádorral.
A gyerekeknek és Willy Foggéknak teljesíteni kellett az adott ország hagyomány játékait, vicces kihívásait, s akkor útlevelükbe pecsétet kaphattak, s indulhattak tovább.
Amennyiben a gyerekek legalább 5 országban jártak, s pecsétet kaptak az útlevelükbe, úgy a nagy föld-urnába dobhatták névvel ellátva. Willy Fogg alkalmanként ajándékot sorsolt ki a kis utazók között.
A Willy Fogg utazótér komoly sikert aratott a rendezvényen a gyerekek körében. A változatos játékok folyamatosan ébren tartották a lelkesedést, nem vált monotonná az aktivitás. A szórakoztató játékok mellett a gyerekek örömmel tanultak új dolgokat az Unió tagállamainak szokásairól, népeiről. A fentiek mellett természetesen a nyeremények is növelték a játékkedvet.

Kézművességek, Háztartási hulladékszobrászat/kézművesség

Résztvevő gyerekek száma: kb. 400-500  gyerek - Életkor: 5-14 között
A joghurtos doboztól kedve, a csomagoló anyagokon, flakonokon keresztül, a WC papír gurigáig. Kézműves foglalkozás és piciknek mini játszó
A kézműves asztalok nyugodt légköre sok látogatót vonzott.

Gyermekjátszó:

Résztvevő gyerekek száma: kb. 350 gyerek - Életkor: 2-6 között
A gyermekjátszó sok kellemes pillanatot szerzett a legkisebbeknek, és számos nyugodt percet a szülőknek… Kiváló hely volt a megpihenésre a felnőttek számára, az árnyékos területen található játékok pedig lekötötték a gyerekek figyelmét.

A rendezvény rövid jellemzése:

A rendezvény a várt sikert hozta. A hatékony kommunikációnak és a célcsoport jellemzőinek leginkább megfelelő programok kiválasztásával megvalósult az eddigi legnagyobb létszám az EU Utcafesztiválon. A rendezvényre kilátogató összes korosztály megtalálta a számára tetsző programokat, színpadi műsorokat, így elmondható, hogy a 2009-es EU Utcafesztivál sikeresen zajlott le.

Látogatók száma és összetétele:

A rendezvény napján kb. 22.000 ember fordult meg az Erzsébet téri helyszínen. A létszám összetétele alapján jellemzően (70%) a fiatal korosztály, közöttük is nagy létszámban kisgyerekes családok voltak jelen.

Részvevők:

Európai Bizottság
Európai Parlament
Europe Direct
Eurojus
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
EUvonal
KSH EU-INFO Szolgálat
ÖKO-Pannon Kht.

Műsorvezető véleményezése:

Az EU Utcafesztiválnak az előző évekhez hasonlóan, 2009-ben is Rákóczi Ferenc volt műsorvezetője. A rádiós maximálisan képviselte a rendezvény üzenetét, a kvízjátékokat, a látogatókkal történő beszélgetést mindig nagy érdeklődéssel és beleéléssel végezte, az egyes fellépők előtt pedig a közönséget lelkesítő felkonferáló beszédeket mondott.

Műsor véleményezése:

A színpadi műsor színvonalas és minden korosztály igényeit kielégítő volt, hiszen a kisgyerekektől egészen az idősebb korosztályig mindenki talált számára tetsző programot. Az egyes műsorok között a rendezvény látogatóinak nyílt lehetőségük az Európai Unióval kapcsolatos tudásuk bemutatására az EU kvízjáték alkalmával, mely során, ha helyesen válaszoltak a feltett kérdésre, értékes ajándékot nyerhettek.

Fellépők:

Batucada Band ütőhangszeres szamba együttes
Kaláka Együttes
Karaván Familia együttes
Lorán Barnabás humorista
Open Stage
Zuboly
Pál Utcai Fiúk

Rendezvény eredménye:

Az 5. EU Utcafesztivál elérte a célját, mely nem volt más, mint közelebb hozni az embereket az Európai Unióhoz, erősíteni bennük az Unióhoz való tartozás érzését, továbbá felhívta a figyelmet a Berlini Fal leomlásának 20., valamint Magyarország EU csatlakozásának 5. évfordulójához.

Főbb számok:

Összes látogató száma:         22.000 fő
Összes közreműködő száma:        120 fő
Terület nagysága:            10.000 nm
Beépített terület nagysága:        600 nm
Sörfogyás:                 1000 korsó
Ételfogyás:                50 kg hús vegyesen