A BKIK Kézműipari Tagozat XVII. Egészségügyi Szolgáltató Osztály  Kozmetikus Szakmai Osztályának Sminktetoválás és pigmentált elváltozások kezelési lehetőségei című mai szakmai napja a kozmetikus szakma és az orvosok hatáskörébe tartozó kezelések határterületeit feszegette. Eloszlatva a tévhiteket és segítve azoknak a szakembereknek a munkáját, akik nem specializálódtak a sminktetoválásra, de a vendégeiknek hiteles és pontos információt szeretnének adni. Magyarországon ma még nem, vagy alig ismert nemzetközi újdonságokról is hallhattak előadásokat a kozmetikus szakemberek és e szakma tanulói. A megjelentek számára ingyenes rendezvény száz résztvevője közül többen – kik még nem tették korábban – jelezték önkéntes tagsági belépésükre vonatkozó szándékukat.

 

Móró Gabriella, a BKIK Szakmai osztályának elnöke*
„A BKIK Kozmetikus Szakmai Osztálya úgy gondolja, kell egy szakmai-gazdasági szervezet, amely képviseli, segíti a szakemberek munkáját, ahova jó tartozni, ahol a szakma jeles képviselői találkozhatnak, jól érzik magukat, ahol a fiatalabb generáció tapasztalatot cserélhet a  neves, idősebb szakemberekkel. Célunk a jobb szakemberképzés, a tisztes piaci verseny és etikus magatartás betartatásának segítése, s a lakosság felé történő publikációja. Ez egy törvényileg szabályozott szakma, amelynek résztevékenységei, mint a smink, sminktetoválás, szőrtelenítés, alakformálás, szemen végzett szépítészeti tevékenységek, csak kozmetikus OKJ-s végzettséggel végezhetőek. A naprakész szakmai, anatómiai, kémiai  tudás, az empátia, az etikus magatartás  elengedhetetlen a kiváló munkához, ami kizárólag professzionális szakmai képzések során sajátítható el.  Szeretnénk a széles nyilvánosságot is tájékoztatni arról, hogy az igazi szakember folyamatosan képzi magát, szakmájának minden területére kiterjedő széles tudással rendelkezik, és ezért a vendégeinek is minden bőrápolással kapcsolatos segítséget meg tud adni. A BKIK Kozmetikus Szakmai Osztálya szívügyének tekinti a vendég és a szakember kapcsolatát is. Mint minden kézműves szakma szakemberei, a kozmetikus is a két kezével dolgozik. Úgy tartjuk, az emberi érintés a legcsodálatosabb és legfontosabb dolog, amelyet kutatások is igazolnak. A kozmetikusoknak megadatik az a kincs, hogy ezt a csodálatos érzést adhatják vendégeiknek, megérinthetik a másikat.  Azt szoktuk mondani, a kozmetikus védjegye a keze. A keze közvetíti a tudást, amit megtanult, a szívet és a szeretetet a szakmája és a vendége iránt, ami egyedi és ránk jellemző.  Ezért rendszeresen szervezünk kozmetikai masszázs bemutatókat és kezdeményeztünk masszázs versenyt is, ahol mindenki tanulhat a másiktól és megmutathatja, mit tud. A jövő feladata a kozmetikus szakma világszintű jó hírének megőrzése és folyamatosan képezve a szakembereket még magasabb szintű tudással fogadni a vendégeket.”

 

Dr. Varju Gábor bőrgyógyász, kozmetológus főorvos, Dr Derm Bőrgyógyászat és Esztétikai Lézercentrum
„A korrekt tájékoztatás a kozmetikus feladata. Minden kezelést meg kell előzzön pontos és körültekintő diagnózis. Ha csak egy ezrelék is a szövődmények aránya, annak, akit érint, ez száz százalékos problémát okoz. Ha megmarad a kozmetika a szépítészet útján, kockázat nélkül, az e szakma küldetése.”

 

A BKIK Kézműipari Tagozat XVII. Egészségügyi Szolgáltató Osztály  Kozmetikus Szakmai Osztályának Elnöksége  fontosnak tartja a szakemberek folyamatos képzését és a folyamatos kommunikációt a szakma szereplőivel, ezért két éve rendszeresen szervez a szakmában dolgozók számára továbbképzéseket, szakmai bemutató rendezvényeket a BKIK székházában.   Az érdekes előadásokat gyakorlati bemutatók színesítik, kerekasztal-beszélgetések, interaktív workshopok formájában is zajlanak képzések. Így a résztvevők kiváló hangulatban, ismereteiket bővítve, egymással is megismerkedve hasznosan tölthetik az időt, közvetlen  kapcsolatot alakíthatnak ki és személyes segítséget is kérhetnek az előadóktól.

 

Az idei rendezvények témái különösen aktuálisak, mert a kozmetikus szakma és az orvosok hatáskörébe tartozó kezelések határterületeit feszegetik. A kozmetikusok az egészséges bőrápolással, szépítéssel foglalkoznak, de a szervezetünkben lejátszódó biokémiai folyamatok, emésztési- idegrendszeri-hormonális változások,  kihatnak a bőrünkre is, ezért  ezeket az elváltozásokat, rendellenességeket a szakembereknek fel kell tudni ismerni és tudni kell, hogyan és milyen határokon belül kezelhetik.  

 

Januárban marketing témában kaptak segítséget a kozmetikusok.  Dr. Simek Ágnes Ph.D címzetes egyetemi docens, Semmelweis Egyetem, Népegészségügyi Tanszék, a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke tartott előadást, a méregtelenítés-lúgosítás, egészséges táplálkozás, mesterségesen bevitt vitaminok és betegségek témában.

 

A mai előadás két fő témája: mit kell tudni kozmetikusként a sminktetoválásról, valamint  a pigmentált elváltozások kezelései kozmetikus, illetve bőrgyógyász szemmel. Dr Varju Gábor bőrgyógyász, kozmetológus főorvos segített a kozmetikusoknak eligazodni a legújabb technikák és lehetőségek között.  Kiemelten fontosnak tartják felhívni a figyelmet, hogy mi az, amit még kozmetikusként tehetnek a vendégekért, és mi az, ami már nem a hatáskörük.  

 

Vámos Mónika ezüstkoszorús kozmetikus mester a pigmentek fajtái, pigmentekkel kapcsolatos egészségügyi szabályozás, a különböző tetoválási technikák és az elrontott sminktetoválásokról tartott előadást. Előadása témáit különböző esetfotókkal és magyarázatokkal adta elő, amely nagy tetszésre talált a hallgatóknál.

 

Dr. Varju Gábor bőrgyógyász, kozmetológus főorvos esztétikai beavatkozásokról beszélt, kiemelten a lézeres, savas hámlasztások, tetoválások eltávolításáról. Szó volt bőrsérülésről, gyulladásról, a belső szerveken beinduló gyulladásos folyamatokról, jó és rossz eszközökről, technikákról, festékekről, lézerekről. Minden témát kezelési fázisonként, színes fotókkal és magyarázattal ellátva hallhattak a résztvevők. Felhívta a figyelmet, hogy a kozmetikus szakma jól körülhatárolt és jogilag szabályozott, ne vállaljon senki olyat, ami nem a kompetenciája. Várható-e maradandó elváltozás, szövődmény a bevállalt kezelés után? Ez nagyon fontos szempont. Kiemelte a megfelelő szabályozás fontosságát. Keressék a kiváló szakembereket, tanuljanak és maradjanak a biztos tudás talaján.

 

Résztvevői vélemények:

„Olyan információkat kaptam az előadásokból, amikhez máshonnan nem jutok hozzá.”
„Több mint 100 km-t utaztam, hogy halljam ezeket az értékes előadásokat. Mindig örömmel jövök a lányokhoz.”
”Jó, hogy javasolhatunk témákat, amiről előadást és bemutatót szeretnénk.”


Háttér

A BKIK Kozmetikus Szakmai Osztály elnökségének munkája a szakmáért

A BKIK Kozmetikus Szakmai Osztály elnökségének feladatai:
- a szakma érdekeinek képviselete, a szakmára vonatkozó jogszabályok megalkotásában való szakmai segítség
- piaci szereplők bevonása, tájékoztatása
- hatóságok és a szakemberek munkájának segítése
- a szakmai ismeretek frissítése, rendszerezése, az újdonságok megismertetése a tévhitek eloszlatása, vagy akár a veszélyekre, kompetenciánk határaira való figyelem felhívás
- a kozmetikus szakemberekre vonatkozó jogszabályok ismertetése, és azok betartásának fontossága, az ezekkel kapcsolatos segítségnyújtás
- a szakma felől érkező információk közvetítése a megfelelő magasabb fórumok felé is
- a szakképzés, a szakmai oktatás segítése, javítása, ezért a szakemberek, mesterek, iskolák felől érkező hiányosságok, problémák tolmácsolása, s ha szükséges a
tantervfejlesztésben, vizsgafeladatok összeállításában aktív részvétel is fontos teendő
- a mesterképzésben való aktív részvétel:  mestervizsga fontosságának publikálása, mestervizsgára való felkészítés, mesterek továbbképzése, a velük való kommunikáció
- a szakmai versenyek, Szakma Kiváló Tanulója Verseny, Skills versenyek publikálása a szakma, az iskolák, és a tanulók felé
- a szakemberek tájékoztatása az őket érintő összes egyéb témával kapcsolatban (fogyasztóvédelem, munka-tűzvédelem, jogi-, pénzügyi-, adózási)

 

*
1994-ben kozmetikusként végzett, kitűnő minősítéssel. 1995-től saját üzletében dolgozik a belvárosban, 2002-től kozmetikus mester. 2006-ban a Pécsi Tudományegyetemen végzett, mint kitüntetéses szakoktató (diplomamunkáját az egyetem pedagógia tanszéke tananyagként használja). 2011-től részt vesz a kozmetikus Központi Programok, Kerettantervek, valamint Szakmai és Vizsgakövetelmények kidolgozásában.  2010-től rendszeresen vizsgáztat, szakmai és mestervizsgákon. Az NMH felkérésére a feladatbank fejlesztése, valamint a felnőttképzési konferencia, az ECVET program szakmai szakértője, a Beauty Akadémia egyik alapítója, szakértője. Tagja a Mesterek klubjának, 2009-től mestervizsga bizottsági tag, majd 2011-től mestervizsga elnök. 1995-től tagja az Országos Kozmetikus Ipartestületnek és a BKIK Kozmetikus Szakmai Osztályának. Elkötelezett híve a kozmetikusok magasabb szintű oktatásának, szívügye a szakma gazdasági és oktatási helyzetének javítása. Meggyőződése, hogy elengedhetetlen a folyamatos szakmai továbbképzés minden kozmetikus számára. Mint a BKIK Kozmetikus Szakmai Osztályának elnöke, a többi között ehhez is szeretne lehetőséget és segítséget teremteni a szakembereknek.


További információ, sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)