Vitalij Mutko oroszországi sportminiszter olimpiai prognózisa  

Az olimpián a férfi mezőnyben csak egy hely jutott Oroszországnak. Kit neveznek? Pluschenkót vagy Voronovot?
Amit itt Voronov produkált a jégen, az egészen fantasztikus volt és nagymértékben meghatározó lehet az olimpiai csapat összeállításánál. Mensov is bámulatos teljesítményt nyújtott. Az egészen fiatal, egyik legtehetségesebbnek tartott férfi műkorcsolyázónk Kovtun kissé túllángolt a mai szereplésen, de az eséllyel meg kell tanulni bánni és kihasználni őket. Tehát egy megbeszélésen döntik majd el az orosz műkorcsolya szövetség szakmai tekintélyei azt, hogy ki fogja képviselni az olimpián a férfiakat. A férfi mezőny képviseletéhez az orosz műkorcsolya szövetség irányelvei szerint nem kötelező az olimpiát megelőző Eb-n való részvétel és eredmény.

A hírek szerint kétféle dátumról is tudunk Pluschenko kontroll kűrjének a bemutatásáról, ami döntő lehet az olimpiára való kijutás tekintetében. Az egyik hírforrás szerint január 21-én fut Pluschenko az olimpiai engedélyért. Az európai nyertesek éremkiosztása után közvetlenül  a sajtótájékoztatón Voronov kijelentése szerint viszont már holnap futja Pluschenko kontroll kűrjét a szakemberek előtt Oroszországban. Lehet, hogy már holnap összehasonlítható lesz Voronov mai szereplése és Pluschenko holnapi futása?   
Legkésőbb január 23-án nyilvánosságra hozzuk az olimpián induló orosz férfi műkorcsolyázó nevét és a teljes orosz műkorcsolyázó olimpiai csapat név szerinti összetételét. A műkorcsolya táncosokat illetően nem kérdéses a Katsalapov Ilninih táncosok részvétele.

Mi a helyzet a párok olimpiai indulásával?
Az első számú esélyes a Volosozhar Trankov pár. Eléggé sínen van vagy legalább is annak látszik a Bazarova Larionov páros olimpiai „beutalója”. Is.

Mit vár az olimpiától a maga teljességében?
Azt, hogy minél több ember minél több sportágról tudomást szerezzen és valamelyiket szeresse meg, válassza ki akár hobbynak, akár versenyszerűen. Az ember, aki sportol – ritkán beteg. Ez globálisan egy gazdasági befektetés és projekt is, ami hosszú távon profitot termel, és nem kizárólag Oroszországnak. Fenyegették az olimpiát, de megrendezzük. Bizonyos szervezeteknek végre meg kéne érteniük, hogy az emberek egészségének a megőrzése érdekében, a gyerekek sportolását kellene támogatni, hogy fizikailag és mentálisan egészséges, munkabíró felnőttekké váljanak. Az olimpiát minden adó közvetíti – ez impulzusként kellene, hogy hasson a sportiskolák gyerekekkel való feltöltésére. Oroszországban pedig a műkorcsolya a hoki után a legnépszerűbb téli sport.

Mi a véleménye magáról az rendezvényről?
Egy kontinentális méretű sportverseny lebonyolítása mindig óriási feladat. És akiket első sorban érint, azok maguk a sportolók és edzőik. Úgy látom, hogy az ő szempontjukból produktív a budapesti esemény. Egészében véve meg vannak elégedve a kommunikációval, a kiszolgálással, stb. Ami a további szakembereket, a bírákat, a referenseket, a protokoll képviselőit illeti, remélhetőleg hasonlóan nyilatkoznak majd. Nagyon imponáló a közönség szinte már-már szakértői reagálásai.  Úgy érzékelem, hogy a budapesti csarnok publikuma a zsűri asszisztenseként működik közre -  professzionális módon kezelik a történéseket. Kezdek gondolkodóba esni, hogy Szocsiban lesznek-e ilyen szurkoló táboraink. Jó lenne ebből a hozzáértő hangulatból Szocsiba is elvinni egy darabkát. Egészében véve kimondhatom, hogy a műkorcsolya Eb magas színvonalú. De mondhatnék-e mást, amikor már aranyérmünk is van?

Mindenki azt mondja, hogy az orosz sportolók kimagasló teljesítményt nyújtanak. Mi ennek a titka?
Gazdaságilag fejlett ország vagyunk és nagy ország is. A 90-es évek visszaeséséből felépülve, új erőre kaptunk.  A volt tagállamok bázisait, központjait elvesztettük, sok destruktív folyamatból kellet kimenteni a Oroszországot és gyakorlatilag új országot kellett létrehozni. Így Oroszországnak újra kellett szerveznie, újra felépítenie a sport tevékenységi struktúráit is. Mára kidolgozott, jól működő rendszerünk van, és ennek megvan a gyümölcse is. Újjászületnek a sportiskoláink. A tömegsporttól kezdve a professzionális szintig szervezett az oktatás. Minden tekintetben támogatjuk a sportolókat, a sportszervezeteket, az edzőket, a sportegyesületeket. Oroszország tele van és tele lesz tehetséges fiatalokkal – elég, ha a budapesti Eb szereplőinken végigtekintünk.

Mit kell elérnie egy tehetséges 7-9 éves sportoló gyereknek pl. műkorcsolyában ahhoz, hogy maximális anyagi támogatást kapjon, hisz köztudott, hogy ez az egyik legdrágább sport. Nagyon sok esetben képviselnek külföldi országokat orosz nemzetiségű sportolók. Erről mit gondol?
Abba, hogy egy sportoló melyik országban kíván élni, edzeni, azt képviselni – nem szólhatok bele. Egyet mondhatok: ha nálunk itthon a sportoló gyerek bekerül a nemzeti válogatott csapatok egyikébe, amelyekből Oroszországban háromféle van, akkor elvileg a sportolónak nem lehet olyan háttérproblémája, ami akadályozhatná a dinamikus fejlődésben. Műkorcsolya tekintetében pl. segítjük a külön koreográfus, a fellépő ruha, a jégpálya díjának, stb.  finanszírozását, a csoportok szervezését. Csak jégpályákból kétszázat létesítettünk az elmúlt időkben. Az eredményesnek ígérkező sportolók vagy csoportok igényeire fókuszálva hajtjuk végre a fejlesztéseket. Volosozhar-Trankov párosnak saját jég- és edzésbeosztása van, ami csak az övék. Igyekszünk a rendszeres, kiegyensúlyozott sportolói munkához  megteremteni a körülményeket – ez az eredményesség fő záloga.

Mit üzen végszóként a magyar sportolóknak?
A sportnak nincs alternatívája sok szempontból: az egészséges életmód, a jókedv szempontjából, a negatív élmények feldolgozásában, az életvitel egészéhez való hozzáállásban. Nagyon sok sikert kívánok a magyar sportolóknak!

www.efsc2014.com
http://www.youtube.com/watch?v=gcwW9CL69CU&feature=youtu.be