Meghívó

A Gödöllői Királyi  Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója,

Révész T. Mihály

tisztelettel várja Önt a

2010. július 15-én, csütörtökön 11 órakor  

a szeptemberi nyitást megelőző

első sajtóbejárásra.

Az eseményen részt vesz:

Gémesi György
polgármester

 

Mezős Tamás
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke


Vécsey László
országgyűlési képviselő

Helyszín:
2100 Gödöllő, Grassalkovich Kastély


A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – KMOP 3.1.1/E – során "betonban és aranyban mérve" - vagyis méretét és az anyagiakat illetően - felújításának legjelentősebb szakaszához érkezett az ódon épületegyüttes. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége 1.660.000.000 forint, amelyből 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyerte vissza régi pompáját. 2009. július 1-jén kezdődtek meg a munkálatok. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja a tervek szerint haladt.

December idusán avatták fel a kastélypark díszkivilágítását, egy gyönyörű kandelábersort. 174 facsemetét, 10.000 cserjét, 5.000 hagymás növényt, 50.000 évelőt ültettek el. Az egynyári virágok tavasszal kerülnek a földbe. A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, 5 km csepegtetőt építettek ki, 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Május 1-jén adták át a tájképi romantikus stílusban felújított parkot, így ma már ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett. A kiviteli terveket a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszéke készítette, műemlékvédelmi, kivitelezési és dendrológus szakértők közreműködésével.

A dekoratív hatású növényágyásokról fotók és képeslapok tanúskodnak, sokukról még az alkalmazott növényfajok is leolvashatóak. A mai kert tervezői ilyen díszítő ágyásokat főként az utak mentén és találkozási pontjain alkalmaztak, amelyek folyamatosan pompáznak, színük és magasságuk pedig harmonizál egymással. A legnagyobb virágtenger a kastély és a park főtengelyében, a díszudvar fölött kapott helyet, amelyből az épületről, az udvarról és a kert számos pontjáról rálátni. A kompozíció egész évben virágdíszt mutat majd a változatos fajtáknak köszönhetően.

Elkészült a tereprendezés és a homlokzati felújítás. A tavasz folyamán a belső terek  - a Rudolf- és a Gizella-szárny - születtek újjá. Az 1-2 szárnyak épület szerkezeteket érintő munkálatai is befejeződtek. Elkészült az említett szárnyak homlokzati felújítása; külön kiemelést érdemel a korhű megjelenésű, de a mai épületfizikai követelményekhez igazodó homlokzati nyílászárók elhelyezése és az eredeti terveket felhasználó faragott kő lábazat visszaállítása. Szintén készen áll az a megújult szárnyakat kiszolgáló belső öt állomással rendelkező lift, amelynek alkalmazása tovább erősíti a kastély által már kiérdemelt „Év akadálymentes műemléke” díj tartalmi megvalósulását. A liftakna szerkezeti kialakítása a több építési periódussal is rendelkező épületsarokban a boltozott terek és fragmentumok megtartásával külön építéstechnológiai bravúrral történt.

Megtörtént a belső terek építészeti helyreállítása. Az eredeti burkolatok a restaurálás és kiegészítés után, a korabeli ajtók, ablakok és radiátorburkolatok a hajdan volt fényt hozzák vissza a sokat látott lakosztályokba. Több száz négyzetméter falfelületen az eddig eltakart falfestéseket, faragott kőelemeket eredeti pompájukban állították vissza.

Jelenleg a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően - a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a Horthy-bunkernek a rehabilitációjával ez a terület 10%-kal lett nagyobb. Már most gondolnak a 2010 folyamán elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre. A januári karbantartási időszakot követően nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit. A nők és a családok kastélya, múzeum, programhelyszín, koncertek és színielőadások otthona, rendezvényközpont, amit mindenkinek látnia kell.

Szeptemberben már a felújított szárnyak kiállításai is megnyílnak. A Lovarda és a Barokk istálló jövő télre készül el. Eddig 1 milliárd 666 millió forintot fordítottak a munkálatokra, de a kormány március 24-i döntése nyomán további 1 milliárd forintot költhetnek a rekonstrukcióra.

Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu)
Közreműködő Szervezet: Pro Régio Közhasznú Nonprofit Kft. (www.proregio.hu)

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, amelyet az 1730-as években Grassalkovich Antal építetett. A hatalmas, 8 szárnyból álló épületegyüttest 1867-ben koronázási ajándékként lett a királyi pár kedvelt pihenőhelye. Erzsébet királyné, Sisi több időt töltött itt, mint bárhol máshol, több mint 2000 éjszakát. A két világháború között Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt az épületegyüttes, ahol a családi pihenések mellett vadászatokat és diplomáciai fogadásokat is tartottak. A második világháborút követő szerencsétlen hasznosítási formák következtében – idősek otthona, szociális lakások, szovjet laktanya - a kastély állapota leromlott. Bár már a 80-as években megkezdődtek, igazán csak a rendszerváltást követőn gyorsultak fel a felújítási munkálatok. Ennek eredményeként 1996-ban nyílt meg az első néhány látogatható szoba.

Bővebb információt Holub Katalin szóvivőtől kaphatnak a +36 20 922 6431-es telefonszámon,vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
e-mail címen, amelyen kérjük, jelezzék transzferigényüket.