Munkába állnának a mentősök, tűzoltók, fegyveres testületek kötelékébe tartozók. A jelenlegi jogszabályi környezet újragondolása további 30 ezer magyar munkavállaló megszólítását jelentené, s a munkavégzésen túl olyan szociális értékeket hozna magával, amely vonzerőként rengeteg embert mozdítana az új közösségek, a munkavállalás és az egészségmegőrzés irányába - tette közé az összesen 420.000 atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő tagszervezeteik legfrissebb adatai alapján a DiákÉSZ, a KÖZÉSZ és az MMOSZ.

 

A 2023-as adatok elemzése során látható, hogy a dolgozó diákok több mint 95%-át a 16-27 éves korosztály adja. A középiskolások leginkább nyáron, a 18-22 éves főként főiskolai és egyetemi hallgatók pedig inkább a folyamatos munkavégzésre rendezkednek be. A diákok körülbelül fele-fele arányban dolgoznak fizikai és szellemi munkákat, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy bármilyen típusú diákmunka értékes tapasztalatokat és később jól hasznosítható munkahelyi készségeket nyújt.

 

A magyar HR-szolgáltatói piac az aktív korúak kiemelt rendezettségét és kiegyensúlyozott eloszlását mutatja, minden korosztály és a munka világának szinte minden terültén. A kölcsönzötti létszám 39%-át teszi ki a 18-28 éves korosztály, ami azt jelenti, a munkaerő-kölcsönző cégek fontos értéket teremtenek, hiszen a pályakezdőket integrálják a munka világába. További szerepük az élethosszon át tartó munkaerő-piaci támogatás érdekében, hogy minél több 55+-os munkavállalót tudjanak megszólítani.

 

Az atipikus szektorban fellelhető tartalékok közül, a legnagyobb bázis a nyugdíj, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők csoportja. A jelenlegi a foglalkoztathatósági kört vizsgálva, jól kirajzolódik, hogy a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjban részesülők és a 70 év alatti öregségi nyugdíjasok adják a szövetkezeti tagok gerincét, tehát a még aktív korúak.  A KÖZÉSZ tagszervezeteinek tapasztalata szerint az érdeklődők körül-belül 30%-a, akik korábban mentősök, tűzoltók, fegyveres testületek kötelékébe tartoztak, életerős potenciális munkakeresők, azonban jelenleg nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

 

További részletek a csatolmányban olvashatók.

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)