A Rotary Irodalmi Díj 2010-es nyertese a SZENTEK HÁRFÁJA című regény, írója: Szilasi László. Ferencz Győző Szakadás című verseskötete és Garaczi László Arc és hátraarc című regénye a RID Alapítvány elismerését, és a támogatók által felajánlott jutalmakat kapták.

A Szentek hárfája mellett a sokrétegű nyelvi igényesség, a cselekmény jól bonyolított szerkezete döntött, amely élvezhető olvasmányként egységbe tudta hozni a valóságos és a regényes elemeket; a különböző korok szociografikus leírását egy rejtélyes gyilkosság nyomozásával és művelődéstörténeti elemekkel. A korábban inkább irodalomtörténészként ismert szerző lényegében első szépirodalmi művével talán Szerb Antalt vagy Umberto Ecot juttathatja eszünkbe. Szerb Antal már ismert irodalomtörténészként jelentette meg első regényét, a Pendragon legendát; s a tudós nyelvész professzor Umberto Eco A rózsa nevét. Reméljük, hogy a RID, mint Szilasi László első jelentős irodalmi díja, nagy ívű pályát támogat.

Egy jelentős regény révén új város került föl a magyar irodalom térképére: Békéscsaba – Haragos (Árpádharagos) néven. A város történetének időbeli metszetei egy bűnügyi történet „melléktermékeként” tárulnak fel, de bizonyos értelemben a bűnügy is csak ürügy, forma a haragosi világ gazdag tenyészetének bemutatására. A történet: 1924 karácsonyán a haragosi nagytemplomban a város szemeláttára egy érthetetlen és rendkívül teátrális gyilkosság történik, tetézve azzal, hogy a helyszínről az áldozat is és a gyilkos is rejtélyes módon eltűnik. A több lépcsős nyomozás története a könyv, de a nyomozás csak „sorvezető”, bár logikája, agyafúrtsága nagyon is kielégíti a krimi-olvasót. Az esetet több szemtanú többször is elmeséli azoknak a profi és amatőr detektíveknek, akik időről-időre (1924 után 1928-ban, 1954-56-ban és 1989-ben) igyekeznek megfejteni a gyilkosság okát, körülményeit és értelmezni következményeit. Természetesen ahány idősík, ahány elbeszélő, annyi történet. A befejezés már az irracionalitásba hajlik, azt illusztrálva, hogy a történet idővel, sok elmesélés által végül legendásodik, mitologizálódik, eljutunk oda, ahol már minden lehetséges.

Az elmúlt 12 hónapban megjelent több száz műcím közül a 7 tagú zsűri 31 művet elemzett részletesen. A 31 műből – amint ezt már nyilvánosságra hoztuk – egy-egy zsűritag az alábbiakat tartotta a legjobbnak:

Dávidházi Péter: Menj vándor c. tanulmánykötetét;
Ferencz Győző: Szakadás c. verseskötetét;
Garaczi László: Arc és hátraarc c. regényét;
Juhász Ferenc: A gyerekkor csontváza c. verseskötetét;
Szilasi László: Szentek hárfája c. regényét;
Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerda c. esszékötetét és
Vörös István: Ördögszáj c. drámakötetét.

A 7 legjobbnak ítélt ötpontos mű mellett minden zsűritag értékelt még 4-4 könyvet, 1-től 4-ig pontozva azokat. Az így kapott segédpontok összeadásával alakult ki a 3 díjra javasolt mű.

Ferencz Győző: Szakadás c. verseskötete,
Garaczi László: Arc és hátraarc c. regénye, és
Szilasi László: Szentek hárfája c. regénye.

Minthogy a három díjra jelölt mű között – az eddig tapasztaltaktól eltérően – minimális különbség volt a zsűri értékelésében, ezért a meggyőző sorrend kialakítása érdekében a Kuratórium tagjainak borítékolt értékelését is figyelembe kellett vennünk. Örömmel tapasztaltuk, hogy ezek után sem változott az eredeti sorrend; vagyis a kurátorok titkos szavazatai megerősítették a zsűri ítéletét.

Sumonyi Zoltán, a RID Kuratórium elnöke

Bp. 2010. október 9.

További információ és interjúegyeztetés: Holub Katalin Rotary PR vezető (+36 20 922 6431)