Meghívó

LISZT FERENC MELLSZOBRÁNAK
AVATÁSÁRA

Helyszín:
A DUNA PALOTA SARKÁN
(1051 Budapest, Zrínyi utca 5. – Nádor utca sarok)

Időpont:
2013. szeptember 2., hétfő 17 óra

Liszt Ferenc mellszobrát Dr. Gerő Katalin szobrászművész adományozta a Duna Palota Nonprofit Kft.-nek, hogy azt az épület Nádor és Zrínyi utcai sarkán lévő szoborfülkében helyezze el. A Liszt-portrét az alkotó 2011-ben készítette, a Budavári Önkormányzat felkérésére, hogy a bicentenárium évében, a lengyel fővárossal létrehozandó testvérvárosi szerződés aláírásakor, ezt ajándékozzák Varsónak. A szobrot, a lengyelországi Liszt-év legkiemelkedőbb eseményeként, 2011 augusztusában, a Łazienki Királyi Parkban, a híres Chopin emlékmű közvetlen közelében avatták fel. A műalkotás akkora tetszést aratott, hogy a Belgrádi Magyar Nagykövetség egy második példányt rendelt belőle, amit az ottani Zeneakadémia előtti elegáns Park Manjež-ben állítottak fel. A komponistához méltó budapesti helyszín kiválasztásakor szerepet játszott a tény, hogy Liszt első magyarországi otthona a Nádor utcában volt, továbbá, hogy a zeneszerző kedvenc kápolnája a Bazilika helyén állt, amelynek későbbi építését Liszt adománnyal segítette.

A Duna Palota épülete 1897-ben Lipótvárosi Kaszinóként nyílt meg, amelynek minden estélye, hangversenye, matinéja eseményszámba ment. A Palota vezetése változatlanul arra törekszik, hogy a 115 éves intézmény rendezvényei a magyar művészetpártoló és a kultúra iránt érdeklődő közönség elismerését váltsák ki. Ebben a szellemben működik a Duna Művészegyüttes és a Duna Szimfonikus Zenekar. Nívós képzőművészeti kiállítások, színházi előadások, könyvbemutatók színesítik a programot. A Duna Palota hosszú idő óta az egyetemes kultúra, a magyar zenei élet és táncművészet egyik emblematikus helyszíne.

A bronzszobor kiöntése, felállítása, a szoborfülke restaurálása közadakozásból történt. Külön köszönet illeti a Rotary Hungary, a Rotary Club Budapest City támogatását és a Zeneszalon Alapítvány közreműködését, valamint a Ránki család tagjait – Ránki Dezsőt, Klukon Editet és Ránki Fülöpöt – adománygyűjtő zongoraestjükért.

További információ, interjúegyeztetés és regisztráció az ünnepi eseményre: Holub Katalin (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)