Hazatért legutóbbi kalandjáról a Mont Blancot 15 évesen meghódító, most 24 esztendős szarvasi származású hegymászó, Molnár Ábel. Szeptember elején egyedül utazott el Pápua Új-Guineába azzal a céllal, hogy megmássza Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánját, a 4.367 méter magas Mount Giluwet. A Giluwe egy pajzsvulkán, felfelé haladva először a masszív szubtrópusi esőerdőn, majd a térdig érő gyepmezőkön kellett keresztül kaptatniuk, végül fűcsomókba és vulkáni kőzetekbe kapaszkodva jutottak fel a csúcsra.

 


Ábel 2019-ben vágott bele a Volcanic 7 Summits hegymászókihívásba, melynek lényege, hogy minden kontinensen meg kell mászni a legmagasabb vulkánt. A Giluwe (4.367 m) lett a sorban a hatodik, így már csak egyetlenegy választja el attól, hogy első magyarként fejezze be a kihívást.


A menettervet szándékosan úgy állította össze, hogy jusson elég idő a Bismarck-hegység, és egyben az ország legmagasabb hegyének megmászására is, amely a 4.509 méter magas Mount Wilhelm.


Kalandozása során lekéste a repülőgépét, majd közvetlenül egy földrengés után érkezett meg a szigetországba, ahol döglött hegyi kuszkuszok mellett utazott egy terepjáróban, megkóstolta a passiógyümölcsöt, Kundiawa-ban pedig megpróbálták kirabolni. Lesz mit mesélnie, az hót ziher…

 

Molnár Ábel