Január 24. és 26. közötti debreceni Főnix Csarnok ad otthont a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának.

 

Magasan a léc, hiszen 2019 januárjában Dordrecht fantasztikus kontinensviadalt rendezett, ám ahogyan sportolóink számára nincs lehetetlen, úgy a szervezők számára sem: látványos show-elemekkel, a nézők és szurkolók szórakoztatását szolgáló betétprogramokkal tarkított versenyt álmodtak meg a Főnix Csarnokba.

 

Nem először rendez komoly világversenyt ebben a sportágban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, hiszen 2007-ben csapat-világbajnokságnak adott otthont a budapesti Gyakorló Jégcsarnok, 2013-ban Debrecen, és szintén a Főnix Csarnok látta vendégül a világbajnokság résztvevőit, 2017-ben pedig a budapesti SYMA, jelenlegi nevén BOK Csarnokban került sor a kvalifikációs világkupa-sorozat első állomására.

 

„Nagyon örülök annak, hogy Debrecen rendezi az Európa-bajnokságot. Köszönöm a szervezőbizottság és a város munkáját – mondta Tron Espeli, az ISU alelnöke. – Biztos vagyok abban, hogy izgalmas verseny vár ránk, sok szerencsét kívánok a versenyzőknek.”
___________________________________________________________________

 

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók évek óta szállítják a jobbnál jobb eredményeket – a sikersorozat eddigi legmagasabb csúcsa a pjongcsangi olimpián megszerzett aranyérem volt: Dél-Koreában a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű férfiváltó diadalmaskodott.

 

És a magyar csapat bizonyított már a szezon világkupaversenyein is, a mieink öt aranyérmet szereztek a sorozat első négy állomásán, e mellé pedig még további érmeket és dobogó közeli helyezéseket is hoztak a mieink.

 

Ám Debrecen és a hazai rendezésű Európa-bajnokság mindennél fontosabb, nem véletlenül egyértelműsítette Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke hónapokkal a kontinensviadal előtt, hogy bár a magyar short track válogatott komolyan veszi a világkupa-sorozatot, és a szezon végi világbajnokságot, ám az idény legfontosabb versenye egyértelműen a hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz.

 

„Köszönjük az ISU bizalmát, és külön köszönet a munkatársaknak, Debrecen városának és polgármester úrnak – mondta el Kósa Lajos. – Nagy izgalommal várjuk az Európa-bajnokságot, szeretnénk megmutatni a hazai közönségnek is, hogy a miénk a kontinens legjobb csapata. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen erős a mezőny, ám ez minket nem fog abban megakadályozni, hogy a legjobbak legyünk – minden bizonnyal telt ház előtt. Azt kívánom, hogy minél többször hallhassuk a magyar himnuszt, és zúgjon a hajrá, magyarok!”

 

„Szeretném a város nevében megköszönni a lehetőséget, hogy ismét nagy világversenynek adhatunk otthont. Debrecen a nemzetközi sportesemények rendezése terén megbízható partner, a szervezői háttér és színvonal adott egy világverseny megrendezéséhez és lebonyolításához. Debrecen sportszerető és sportbarát város – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere. –Társadalmi felelősség szempontjából szeretném felhívni a figyelmüket, hogy az ország különböző pontjáról ötszáz hátrányos helyzetű gyerek érkezik hozzánk, megnézhetik a versenyt, a csarnokot, aztán vendégül látjuk őket egy ebédre és városnézésre. Az előkészületek tökéletesek voltak, bízom benne, hogy egy nagyszerű Európa bajnokságot láthatunk a Főnix Csarnokban.”
___________________________________________________________________

 

Hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség számára is kiemelten fontos ez az Európa-bajnokság, azt mutatja, hogy a szervezők egyik első lépése az volt, hogy a visszavonulásukat lassan egy éve bejelentő három kiváló magyar short trackest, az olimpiai bajnok Knoch Viktort, valamint az egyaránt világbajnoki ezüstérmes Heidum Bernadettet és Keszler Andreát felkérte az Európa-bajnokság nagykövetének – a három klasszis egyből igent mondott a felkérésre.

 

„Nagyon vártam már a versenyt, hónapok óta erre készültem. Hét évvel ezelőtt részese voltam, mint sportoló a debreceni világbajnokságnak, ezúttal viszont már a háttérmunkát is láttam, és azt a rengeteg erőfeszítést, amelyet a debreceni és budapesti szervezők végeztek és végeznek. Emlékszem, hogy 2013-ban elődöntőt futottam ezer méteren, és nem hallottam az utolsó kört jelző csengőt a hatalmas szurkolás és hangzavar miatt, remélem, most is hasonló, sőt, akár még jobb is lesz a hangulat” – nyilatkozta Heidum Bernadett.

 

A Debreceni Sportcentrum, mint társszervező hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik: a város az elmúlt két évtizedben számtalan világversenynek adott otthont, így például torna világbajnokságnak, úszó nagymedencés és rövidpályás Európa-bajnokságnak, atlétikai ifjúsági világbajnokságnak, műkorcsolya junior világbajnokságnak, de rendezett Debrecen már cselgáncsban, öttusában, jégkorongban és kézilabdában, valamint kosárlabdában is rangos világversenyt.

 

„Debrecenben a kétezres évek elején fogalmazódott meg az a stratégiai cél, hogy minden évben legyen legalább egy világesemény a városban, ennek jegyében már több mint harminc világversenyt rendezhettünk meg – osztotta meg a város koncepcióját a közvéleménnyel Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője – Szeretném megköszönni a debreceni és budapesti, közel nyolcvan fős stábnak, illetve a 70 önkéntesnek, hogy segítették és segítik az esemény lebonyolítását.”
___________________________________________________________________

 

Október közepén indult el az Európa-bajnokság honlapja – a https://euroshorttrack2020.com/ oldalon magyar és angol nyelven is megtalálhatók a legfrissebb hírek, és minden, az eseménnyel kapcsolatos egyéb információ.

 

„A honlapon igyekszünk minden igényt kielégíteni, megtalálható rajta a sportágbemutató éppúgy, mint annak szabályrendszere, az Európa-bajnokság eredményeit tartalmazó oldal direkt elérhető lesz rajta – mondta el Váradi Orsolya, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője. – Szerencsés helyzetben vagyok, mert az elmúlt években figyelemmel kísérhettem a nemzetközi versenyek szervezését, és az arra való felkészülést is. Az Európa-bajnokságon induló versenyzők száma magas. Amellett, hogy teljes mértékben kiszolgáljuk a sportolókat, szeretnénk különlegessé is tenni az eseményt – különleges programokkal.”
___________________________________________________________________

 

Az Európa-bajnokságra 24 ország közel 150 versenyzője nevezett – az első csapatok vasárnap érkeztek a helyszínre, mostanra természetesen minden válogatott és minden versenyző itt van, köztük Európa legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázói is.

 

Liu Shaolin Sándor: „A Liu Brothers mindig a legjobbra törekszik, szeretnék a pályafutásunk legjobbjának mondani majd ezt a debreceni Európa-bajnokságot. Azt hiszem, a jégen a legnagyobb ellenfelem az öcsém, Shaoang lesz.”

 

Jászapáti Petra: „Ha mindig azt figyelném, hogy egy olimpiai, vagy éppen egy világbajnok áll mellettem a jégen, nem versenyeznék,mert ez szinte mindig így van. Ezzel sosem foglalkozom, szeretném mindazt megmutatni a jégen, amire az edzések alapján képes vagyok.”

 

Arianna Fontana: „Mindig hiszem, hogy lehetek jobb és jobb. A minimális célom ezen az Európa-bajnokságon az, hogy döntőbe jussak. A legnagyobb ellenfelemnek Suzanne Schultingot tartom. Elise Christie kapcsán nem nagyon tudok mit mondani, nem tudom, milyen formában van, de ő nagy harcos.”

 

Suzanne Schulting: „A csarnok jónak tűnk – természetesen azért jöttem, hogy megvédjem az összetett Európa-bajnoki címemet. Nehéz felmérni, ki milyen formában van, hiszen régen volt már világkupaverseny, így én inkább csak magamra figyelek.”

 

Vladislav Bykanov: „Legalább egy érmet szeretnék nyerni a debreceni Európa-bajnokságon.”
___________________________________________________________________

 

A nagy érdeklődést mutatja, hogy a kontinensviadalra közel száz újságíró akkreditált – a szervezők számára különösen fontos, hogy a média képviselői is jól érezzék magukat a versenyen, és munkájukat tökéletes körülmények között és maximális odafigyeléssel végezhessék.

 

A jég elkészült, a Főnix Csarnok készen áll a nézők és a versenyzők fogadására, a sportolók pedig már napok óta azon dolgoznak, hogy péntektől vasárnapig csúcsformában versenyezzenek.

 

Minden adott tehát ahhoz, hogy színvonalas, minden igényt kielégítő Európa-bajnokságot rendezzünk Debrecenben.