GKK: Néhány héten belül megkezdődnek a látványos munkálatok
2009-04-13
A szakértőket már felkérték. Folyamatban van a kivitelezőkre és a kommunikátorokra kiírt közbeszerzési eljárás. Néhány héten belül elindul a ?betonban és aranyban mérve? minden eddiginél nagyobb felújítás, amely ?lelkivilágát tekintve? család- és környezetbarát üzemeltetést tesz majd lehetővé a rekonstruált Gödöllői Királyi Kastélyban. Az előzetes számítások szerint 2012-re kétszeresére emelkedhet a királyi jelzőhöz méltó múzeum látogatottsága.
A Gödöllői Királyi Kastély a közép-magyarországi régió fővároson kívüli területeinek egyik leglátogatottabb, a "Sisi út" révén nemzetközileg is ismert, népszerű turisztikai attrakciója. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv tavaly szeptemberben megítélt 1,45 milliárd forintos támogatásának köszönhetően jövőre, 2010 első félévében elkészülhet a Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése.
Eredményesen lezárult már a közbeszerzési szakértőre; a Gödöllői Királyi Kastély komplex újjáépítésére irányuló projekt keretében műszaki ellenőri tevékenység ellátására; valamint ERFA (Európai Regionális és Fejlesztési Alap) szakértőre kiírt pályázat. A Gödöllői Királyi Kastély Kht. szerződéskötés előtt a pályázatok segítségével kiválasztott turisztikai szakértővel és könyvvizsgálóval. Folyamatban lévő eljárás a széleskörű tájékoztatást, a fejlesztéssel kapcsolatos rendszeres hírközlést, a projekthez kapcsolódó programok országos szintű megismertetését és promócióját szolgáló - 40 millió forint összértékű - ún. disszeminációs* tender; a Gödöllői Királyi Kastély 1-2. szárnyára, a Horthy bunkerre, a Sörpincére, a bástyaépítményre, valamint a 3. szárny belső átrendezésére, az Erzsébet verandára és az előkerti támfalak rekonstrukciójára kiírt építészkivitelező pályázat; valamint a szökőkútépítéssel, közmű, sétány- és térburkolat építéssel, díszvilágítás szereléssel a park átépítését célzó kertkivitelező közbeszerzés.
A Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója május-júniusban kezdődik, és várhatóan 2010 szeptemberéig tart majd. Közel 2000 m? területen megújul a kastélyépület, megnövekszik a kiállítótér, így magasabb színvonalú kiállítások, nagyrendezvények megtartására is alkalmassá válik. Átépítik az egykoron a királyi gyermekek lakosztályaként működő Gizella-szárnyat, amely kiállítóteremként funkciónál majd. A Rudolf-szárnyban múzeumi tér kap helyet, amely időszaki kiállítások helyszíneként, valamint interaktív bemutatóhelyként működik a jövőben. Befejeződik a Sörpince rekonstrukciója is. A Kastélypark, angol tájkertté alakítva, 52 ezer m?-en nyeri vissza régi pompáját, megszépül a Bástya alatti tér és megújul az Erzsébet terasz és lépcső is. A fejlesztést követően családbarát szolgáltatásokkal is kiegészül a látogatóhely kínálata. Rendszeresek lesznek a múzeumi pedagógiai foglalkozások és a fogyatékkal élők számára is tökéletes élményt nyújtva válnak elérhetővé a látványosságok. A látogatható területeket teljes mértékben akadálymentesítik.
A felújításnak köszönhetően a meglévő 3 kis terem helyett 7 nagy teremben rendezhetnek hamarosan tárlatokat a hangulatosan ódon falak között. A kastély művészeti-történeti központként is a köztudatba kíván kerülni, kihasználva azt a tényt, hogy Gödöllő az Erzsébet királyné kultusz centruma. A nők, a gyerekek és a családok kastélya a Gödöllői Királyi Kastély, ahol izgalmas hétvégi programokkal és a nyár elején induló fejlesztéseknek köszönhetően kibővített múzeumi terekkel, megújult parkkal várjuk a látogatókat - hangsúlyozta Révész T. Mihály ügyvezető igazgató tavasszal a budapesti Vajdahunyad várban tartott sajtóbeszélgetésen.
* A disszemináció a projektek eredményeinek terjesztése annak érdekében, hogy a projekt által kiváltott hatás és ezáltal a projekt megvalósítására fordított források hasznosulása a lehető legnagyobb legyen. A hazai szakirodalomban egyelőre nem született olyan magyar szakkifejezés, amely kellő pontossággal adná vissza a jelentését, így az angolból átvett szó látszik meggyökeresedni.
További információ: Holub Katalin (06 20 922 6431)
A TEGNAPI ESEMÉNYSOROZAT STATISZTIKÁJA
Ibolya Nap: másfélszeres rekordérdeklődéssel
Idén harmadszor rendezték meg a Gödöllői Királyi Kastélyban az Ibolya Napot, amelynek során húsvét vasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében színes programokkal várták az érdeklődőket. Az első két ilyen rendezvény is igen népszerű volt, hiszen 3.000 vendég élvezte a gyerekeknek szóló előadásokat, koncerteket, kézműves és virágvásárt, gyerekfoglalkoztatókat. Idén azonban több mint 4.500 látogató érkezett ezen a napon a Kastélyba, amely a szervezők minden várakozását felülmúlta.
A gyönyörű tavaszi időben már nyitáskor megtelt a parkoló és így már az első előadás 10 óra 30 perckor a Kastély díszudvarán teltházzal zajlott, gyerekek és felnőttek százai figyelté a Hahota gyermek színház előadását, amelynek címe Hová tűntek a Húsvéti tojások. A Kastély parkját a nyuszi simogatónál, vagy a húsvéti kalandparknál gyerekkacaj töltötte meg, a lovas kocsi és a lovagoltató kollégák megállás nélkül rótták a köröket. A park füves részein piknikező, labdázó családok élvezték a ?nyári? napsütés lágy sugarait. De nem csoda ez Gödöllőn, hisz a Kastély magát a "családok Kastélyának" nevezi.
Természetesen nem csak a könnyed, szabadtéri programok vonzották a tömegeket. Míg egy átlagos március végi, április eleji hétvégi napon 1.000 fő tekinti meg a Kastély állandó kiállítását, addig ezt most kétezren tették meg. Népszerű volt a gyönyörű épület földszinti termeiben Háger Rita Kossuth-díjas textilművész időszaki kiállítása is. A napot - teltházzal - az Ewald Kvintett koncertje zárta a díszteremben.