2009. október 10. - november 8.

Az idén 70 esztendős Kresz Albert Balogh Rudolf-díjas fotóművész közel 4 évtizedes, sokrétű munkásságából 2009. október 10-én, most szombaton nyílik gazdag válogatás a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Széleskörű érdeklődés jellemzi Kresz Albert tevékenységét. Otthonosan mozog a kultúra világában, jártas a néprajzban, jó ismerője a paraszti világnak, a tárgyi kultúrának. Számtalan egyéni kiállítása volt itthon és szerte a világban, így Franciaországban, Németországban, a Amerikai Egyesült Államokban, Litvániában, Ausztriában és máshol. Díjai, kitüntetései közül a FIAP-aranyérem (Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége), a Balogh Rudolf-díj a legfontosabbak. 2007-ben MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete), jelenleg Hungart-ösztöndíjas. Sokrétű tevékenységet folytat: önálló könyvek, albumok fotósa, készített reklám- és plakátfotókat, diaporámákat, valamint 120 hanglemezborítót.


Kresz Albert egyik fő érdeklődés területe a kultúra, ezen belül is a zene világa. A kastély három termében muzsikusportrékat állít ki, a komolyzene külföldi és hazai nagy előadóművészeiről – zongoristák, hegedűsök, fuvolisták, karmesterek – készített fekete-fehér portrékat, próba- és koncertképeket, privát fotókat is. Arthur Rubinstein, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern, Lamberto Gardelli, Szjatoszlav Richter, Cziffra György, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Rolla János, Perényi Miklós, Kadosa Pál, Pernye András és mások portréi arról tanúskodnak, hogy Kresz Albert egész munkássága az alkotó emberhez kötődik. Rendkívüli kapcsolatteremtő képessége nagyon sokat segített neki ezen a pályán.


Megnyitó: 2009. október 10-én 16.00 órakor a Kastély Dísztermében.


További információ: Holub Katalin (06 20 922 6431)