Meghívó

A Budapest Galéria meghívja Önt

BORNEMISZA ESZTER

Város-szövet
című
kiállításának megnyitójára
a Budapest Kiállítóterembe
(1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.)

2010. február 4-én, jövő csütörtökön 17 órára.
A kiállítást megnyitja:
SZILÁGYI ÁKOS
esztéta

A kiállítás megnyitója egyben könyvbemutató is!

A képek megtekinthetők:
2010. február 21-ig,
hétfő kivételével naponta 10–18 óráig

Bornemisza Eszter matematikusból lett művész: textilképei híven tükrözik rendszerben gondolkodó, érzékeny lényét. 1996-tól foglalkozik quiltek, varrott textilképek készítésével. A felhasznált textíliákat maga festi, színteleníti, nyomja, monotípiázza, és absztrakt kollázzsá varrja össze. Különféle szövésű pamut és selyem anyagok, papírok és saját készítésű filcek felhasználásával ad texturális felületet munkáinak. Legjellegzetesebb munkáit a szakmájából örökölt szisztematikus gondolkodás és az ösztönös színhasználat egyaránt áthatják.

Gyakran használt motívumai az egyértelmű és kevésbé kivehető jelek öreg falakon, ornamensek és írások nyomai, a labirintusok és útvesztők, a kusza kézírásos szövegrészletek az ősi települések és lakóhelyek térképei és alaprajzai. Legutóbbi munkáiban a jelenkor lenyomatai, modern metróvonalak és úthálózatok rétegei, és áramkörök hálózatai jelennek meg Budapest elmosódott térképének töredékeivel  összeszövődve.

Rendkívül rövid idő alatt figyelemreméltó saját nyelvet dolgozott ki, számos különféle módszert alkalmazott és jó pár újat fel is fedezett, amikor olyasmit akart kifejezni, amelyhez nem találta a megfelelő utat. Távol az európai quilt művészeti világától, viszonylagos magyarországi elszigeteltségében azért küzdött, hogy saját mondandójának megfelelő textilformát találhasson. Bizonyos értelemben előnyt jelentett számára, hogy nem kellett megküzdenie a régi hagyományok és tradícionális módszerek terhével. Úgy tűnik, szinte átugrotta a kezdet próbálkozásokkal teli szakaszát, és rögtön rátalált érett, személyes kifejezésmódjára.

Általában természetes színösszetételeket használ – barna, rozsda, arany, homok, fekete, szürke és fehér váltakozik munkáin. Visszatérő témái a városi tervrajzok és térképek, amelyeket kollázsolt felszínekre varr vagy nyomtat, és gyakran különféle kézírás-töredékekkel rétegez. Egyik legfőbb ihletforrása a földi és szellemi történelem sok-sok rétege. Úgy véli, a régésszel ellentétben, aki egyre mélyebbre és mélyebbre ás, hogy az idő rétegeit feltárja, ő egyre több és több réteget rak egymásra a térképtöredékekből, nyomokból és jelekből, hogy így fejezze ki az időt, és az emberben, a történelemben meghúzódó rejtélyeket. Szívesen használ ókori településtérképeket éppúgy, mint modern metróvonalak és úthálózatok térképeit, hogy így őrizze meg egy adott hely és kor lakosainak szellemét.

Az elmúlt években számos nemzetközi és magyar kiállításon nyert díjakat.


Regisztráció és további információ: Holub Katalin (06 20 922 6431)