Időpont:
2010. június 25.

Eső esetén helyszín: Lovarda

Műsor:
Borogyin: Igor herceg-nyitány
Csajkovszkij: Hegedűverseny (Közreműködik: Szabadi Vilmos – hegedű)
Csajkovszkij: Diótörő – részletek a balettből
Vezényel: Jonathan Brett

Jonathan Brett az English Classical Players zenekar alapítója és vezetője. Zenei céltudatossága, a nem szokványos megoldásokhoz való finom érzéke és merészsége az angol karmesterek fiatal generációjának egyik legtehetségesebb képviselőjévé emelik őt. Az angol zenei életet gazdagító munkásságáért a Királyi Művészeti Társaság tiszteletbeli tagjává választotta. 1984-ben kitűnő eredménnyel diplomázott a Guildhall School of Music híres intézményében. Ugyanebben az évben kezdte meg karmesteri tanulmányait Diego Masson-nál és elnyerte a Royal Northern College of Music karmesteri ösztöndíját. Karmesteri pályafutásának legjelentősebb szakasza a világhírű orosz karmester, Jurij Szimonovval való találkozásakor kezdődött, akit azóta mesterének vall. Az English Classical Players mellet Jonathan Brett olyan angol együttesekkel dolgozott, mint a Royal Philarmonic Orchestra, Royal Liverpool Philarmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Northern Sinfonia, Royal Choral Society és BBC Singers.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar 1981 decemberében alakult a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola tanáraiból, s hamarosan szimfonikus zenekarrá bővült a zeneiskola zenei pályán továbbtanuló volt növendékei és a zeneiskola fúvós tanárai részvételével. 1993-ban Gál Tamás Liszt-díjas karmester vezetésével zenekari kurzust szerveztünk, amelynek köszönhetően a zenekar neves vendégkarmestereket hívhatott meg a szakmai munka minőségének továbbfejlesztésére. A zenekar fontos feladatának tartja az ifjúság zenei nevelését, amelyhez ifjúsági hangversenyek műsorával járul hozzá. Az eltelt három évtized alatt a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő együttessé, emberformáló közösséggé fejlődött az együttes, tartalmas, nemes kikapcsolódást nyújtva a hangversenyhallgatóknak. Külföldi fellépések: Giessen, Wageningen, Nagyrőce (Revúca), Laxenburg.  Gödöllő kulturális életében betöltött jelentős szerepéért 2003-ban elnyerte a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat. 2010. január 1-jétől a zenekar állandó karmestere Horváth Gábor, aki 2002-ben kitüntetéses minősítéssel szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémia karmester szakán.

Szabadi Vilmos hegedűművész tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanít. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci-nél, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végezte. Számtalan mesterkurzust adott világszerte. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny, majd egy évvel később a "Hubay Jenő" Hegedűverseny első díjasa. Mindkét versenyen elnyeri a zsűri különdíjait is. 1985-ben Finnországban nyer harmadik díjat a "Jean Sibelius" nemzetközi hegedűversenyen. Két MIDEM nagydíjat nyert 1999-ben és 2002-ben a franciaországi Cannes-ban Dohnányi hegedűversenyeket és a Bartók fiatalkori szonátát tartalmazó CD-ivel. Fellépései során dolgozott Solti György, Jurij Szimonov, Ceccato, Kobajashi, Gardelli, Loughran, Vásáry Tamás, Saraste, Fisher Ádám és Fisher Iván karmesterekkel. Szerepelt Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa, Jeffray Tate, D. Bashkirow társaságában.
Fellépett Európa leghíresebb koncerttermeiben. Szerepelt az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Libanonban, Törökországban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanon. Felvételeket - a BBC, az NDR (Hamburgi Rádió), BRD (Müncheni Rádió), Radio Classique (France), finnországi, jugoszláv, izraeli és más rádióállomások - készítettek vele.  1992-ben munkásságáért Liszt -díjjal tüntették ki.


További információ: Holub Katalin szóvivő (+36 20 922 6431, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)