Cakó Ferenc 2010. november 18-án 60 esztendős

„Örök mosoly cyranó-i dísszel.
Az alkotás szüntelen lobogása.
Szakadatlan derű és torz homokszörnyek filmeken és képeken.
Mi lakozik az emberben?
Tudjuk.
De tudjuk-e?

Húsz éve találkoztam vele először. Vagy huszonegy? Akkor már túl volt néhány nagy filmsikerén, például a Cannes-i Filmfesztivál animációs fődíján, és vitrinébe tehette Krakkó, Oberhausen, Annecy, Uppsala, Kecskemét fesztiváldíjait. Segítség, ember! című könyvem első kiadásához készített illusztrációkat. Ebben a műfajban is zseniális volt. Azóta százezer példányban fogyott el az a könyv, s ezt részben neki köszönhetem.

Janus arcú, mint minden művész. Belül pokolbeli bugyrokat sejthetünk, kívül a forma művésze kápráztat el. De a pokol mindig átsüt a formán, ha az alkotó valóban Alkotó, s nem nagy játékos. Azt írtam zseniális? Az nincs vér és veríték nélkül. Ő is csak a tehetséget kapta ajándékba, hogy világra pattant. Az első igazi nagy filmjét mintegy húsz év tanulás, küzdelem és munka előzte meg. Ad astra. Ez volt a címe ama filmnek. Ad astra per aspera: göröngyös út a csillagokig. Végigjárta, -járja.

Egy percig sem dolgoztam volna vele mintegy 15 könyvem illusztrációin, ha nem lett volna öröm dolgozni vele. S nem csak azért volt öröm, mert a legbagatellebb feladatokban is mindig a legmagasabb színvonalat nyújtotta. Vagy mert úgy tartotta a határidőket, mint a Nap, amelyik minden reggel felkel. Azért volt öröm, mert két szóból megértette az írói szándékot, s a saját műfajában, a saját nyelvén újat tudott mondani az írónak, s persze az olvasóknak is.

Barátság? Kevesebb és több. Kevesebb, mert nem szenvedhettük meg egymás fájdalmait életünk nagy fordulópontjain. És több, mert az alkotásban sziámi ikrekként együtt mozdulva szolgáltuk a gyerekolvasók százezreit. Valamiféle láthatatlan kötelékek kötnek össze vele, bár őseink, vallási, s egyéb okokból nemigen ölelkezhettek össze sem harcban, sem ágyban. Ott van például a por, a homok. Számára alkotói alapanyag, számomra állandó kifejezés ifjúkori verseimben. A mondandó szinte ugyanaz: por – amiből lettünk, s amivé leszünk.

Összeköt vele az örök pörgés, a tenni valamit kényszere, és az öngúny, hogy mindez néha milyen hiábavaló. Mintegy félszáz illusztrációjából számomra a röhögő kutya a legkedvesebb. Évekig használtam szimbólumként mindenütt. Lazán elheverve, fejét feltámasztva könyököl az eb, s félig csukott szemmel, farkcsóválva röhög, miközben mancsával gúnyosan mutat hátrafelé: „Nézd már ezeket, hogy lihegnek, tülekednek a nagy álom-semmikért! Akkor már inkább a kutyaélet, művészkém, hát nem?!”

Nógrádi Gábor


A közelmúltból…

2010. október 21-én volt a bemutatója a kaposvári Csiky Gergely Színházban Hunyadkürti György színművész önálló estje. Oláh Gábor: Gyermekek forradalma című (rég elfeledett) művét adta elő, amelyhez Cakó Ferenc álmodta meg a látványt, homokrajzok filmszerű áttűnéseivel. Az eredmény: nagy megelégedés a színház részéről és szép siker a közönség körében.

2010. október 30-án zárult a Valladolidban (Spanyolország) az 55. Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a nemzetközi zsűri Cakó Ferencnek ítélte oda az Ezüst Kalász fődíjat az Érintés című legutóbbi homokanimációs filmjéért.
Szinetár Miklós közös munkára hívta a grafikusművészt. Az Operaházban jövő tavasszal mutatják be Verdi: Macbeth című operáját, ahol Cakó Ferenc – a kaposvári előadáshoz hasonlóan – homokképeivel teszi látványosabbá a produkciót.

A hivatalos felkérések mellett szívesen vonul vissza alkotni a festőállvány mellé. Olajképek és airbrush (festékszórásos) technikával készült képek kerülnek ki a keze alól misztikus hangulatokat megidézve. Keresik, szeretik ezen munkáit is. Három generációs kiállítás volt a közelmúltban, ahol édesapja (Fassel L’ousa Ferenc) és saját képei mellett szobrász fia, Cakó Dániel alkotásai is szerepeltek.

Ebben az évben – támogató híján – elmaradt a MÜPA-ba megálmodott önálló estje, (művészbarátok közreműködésével) és a régen várt és vágyott életmű album (képzőművészeti és filmes munkásságának összegzése), de nem adja fel ezeket a terveit.


Életrajz…

CAKÓ FERENC
grafikus, festő, író, animációsfilm-rendező
1950-ben született Budapesten.
Édesapja Fassel L'ousa Ferenc festőművész (1915-2009).
A budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakának (tanárai: Gacs Gábor, Zala Tibor, Pásztor Gábor, Miskolczi László) elvégzése után felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakára (mesterek: Konecsni György,Barcsay Jenő,Patay László,Iván Szilárd, Zelenák Crescencia, Tamási Zoltán), ahol 1973 szerzett diplomát.
A főiskolai évek alatt és után amatőrfilmjeivel "Petőfi" festményanimáció és "Ókulária"tárgyanimáció 1973-ban és 1974-ben is elnyerte az Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíjait.
A díjazások után állásajánlatot kap a Pannónia Filmstúdiótól,a Foky Ottó által vezetett bábműterembe.
1973-1991-ig a stúdió munkatársa mint animátor, tervező, rendező.
Szakmai gyakorlatát a tradicionális háromdimenziós animáció területén majd húsz évi folyamatos munkával érte el.
Kezdetben sorozatfilmekben dolgozott, majd 1978-tól indul saját filmes karrierje, főként az akkor divatos gyurmafilmekkel.(Clay-animation)Ad astra, Autótortúra,Kasszagyúrók, Ab ovo stb.
Ezzel a technikával sorozatfilmek rendezésére is lehetőséget kapott az MTV-től."SEBAJ TÓBIÁS"(26 epizód,1982-85) és "ZÉNÓ" (21 epizód,1985-88) sorozatok.
A fesztiválfilmek készítése mellett a sorozatok folyamatos elfoglaltságot jelentettek számára.
Fesztivál filmjeinek forgatókönyveit saját ötletből mindig maga írta.
A filmek készítése mellett állandóan rendezett,rendez egyéni kiállításokat grafikáiból, festményeiből és filmes installációiból.
Gyermek és ifjusági könyveket, tankönyveket illusztrál a mai napig.
Mások mellett Csukás István és Nógrádi Gábor legtöbb könyvét illusztrálta.
1988-ban áttörő sikert ért el "AB OVO" című homok és szoboranimációs filmjével, ami Cannesban ARANY PÁLMA díjat nyert, több más rangos fesztivál díjainak kíséretében (Annecy, Sanghai, Uppsala).
1989-ben "AD REM"című szénpor és agyaganimáció, amely San Franciscoban és Oberhausenben fődíjat nyert.
1989-ben ÉRDEMES MŰVÉSZ KITÜNTETÉS-t kapott.
1991-94-ig "TÖF-TÖF ELEFÁNT" gyurmasorozat (52 epizód), író mint a Sebaj Tóbiás esetében Csukás István.Kivitelező: Mikro Stúdió.
1994. "HAMU" című homokanimációs filmje,édesanyja emlékére készült a Mikro Stúdióban, ami Berlinben GOLDEN BEAR díjat nyert, Huesca és Kecskemét fődíjaival is kitüntetve.
1994-96. A Magyar Iparművészeti Főiskola óraadó tanára.
1995-ben a "HOMOK DALA" c. filmje Cannesban magyar versenyfilm a FILM 100. ÉVFORDULÓJÁN.
Ugyanebben az évben létrehozza saját stúdióját C.A.K.Ó. Stúdió néven, ahol saját filmjei készítése mellett gondot fordított fiatal tehetségek felkutatására, lehetőséget adva nekik a szabad kibontakozásra. Itt készültek a LABIRINTUS, VÍZIÓ, KÖVEK, PSZICHOPARÁDÉ, CARAVAN,  A RÓKA ÉS A HOLLÓ, RANDEVÚ, HÉ S.O.S.!, LEVELEK, ARC, ÉRINTÉS című  animációs filmek(szinte mindegyik fesztiváldíjas), valamint főiskolai vizsgafilmek és egyéb háromdimenziós animációk, reklámok más rendezők kivitelezésében is.
1997-ben Annecyban (Franciaország) a világ legnagyobb évenként megrendezésre kerülő nemzetközi animációsfilmes seregszemléjén, a filmpalotában gyűjteményes
kiállításra kérték fel filmjei figurális és képi anyagaiból, egy időben filmjeiből retrospektív vetítéseket tartottak.
1998-2000. Külföldi meghívásokat kapott speciális animációs kurzusok vezetésére:Franciaországba,Finnországba, Spanyolországba, Belgiumba, Portugáliába.
1999. KIVÁLÓ MŰVÉSZ KITÜNTETÉST kap.
2001-ben a VIGADÓ GALÉRIÁBAN tart önálló kiállítást majd 30 év képzőművészeti és filmes anyagaiból.
1996-ban jött ötlet hatására kidolgozott technikailag és rajzi kivitelezésben is egy ÉLŐ HOMOKANIMÁCIÓS ELŐADÁS típust, ahol zenére történő homokkal (!) rajzolását nagy méretben vetítik ki a nézőknek. Általában álomszerű képek egymásból kialakuló, grafikailag körültekintően kitalált, homokkal rajzolt, begyakorolt előadások zenei aláfestéssel: www.sandanimation.com. Az elmúlt időszakban óriási közönségsikereket ért el itthon és külföldön egyaránt. Kimagasló állami rendezvények, fesztiválok nyitó és záróceremóniái, kimagasló zenészek és szimfonikus nagyzenekarok előadásainak társművésze, ünnepségek szívesen látott művésze.
Folyamatosan készít filmeket, zsűri meghívásoknak tesz eleget,illusztrál, kiállításokat rendez.
2010-től docens. Előad Sopronban a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézetében.

Ferenc Cakó
graphic artist, painter, writer, director of animation films
He was born in Budapest, Hungary in 1950.
His father was Fassel L'ousa Ferenc, painter, (1915-2009).
Ferenc Cakó attended the Secondary School of Applied  and Fine Arts, the Graphic Section. / His teachers there were Gacs Gábor, Zala Tibor, Pásztor Gábor, Miskolczi László/
Then he was admitted to the College of Fine Arts in Budapest, to the Applied Graphic Section.  /His masters there were Konecsni György, Barcsay Jenő, Patay László, Iván Szilárd, Zelenák Crescencia, Tamási Zoltán). He got his diploma there in 1973.
During his college years and after that he got the main awards at the National Amateur Film Festivals in 1973 and 1974. These amateur films were 'Petőfi' painting animation and 'Ókulária' object animation.
After getting these awards, he started to work for Pannonia Film Studio, in the section of the Puppet Studio, led by Foky Ottó.
Between 1973 and 1991 he worked in that studio as  animator, designer and director.
He got his professional knowledge in twenty years of continuous work in the field of traditional  3D animation.
In the beginning he worked on series films as a co-artist, then in 1978 he started his own line, mostly with clay-animation films, which were  very trendy at that time. These films included Ad Astra,  Auto Torture,   Safe Drillers /Kasszagyúrók/, AB Ovo.
Also  using clay animation, he started to make series  of such films for Hungarian Television, including  Never mind, Tobias /Sebaj, Tóbiás/, 26 episodes,1982-85, and ZENO, 21 episodes, 1985-88.
During those years, besides making series, he made films for festivals as well.
Out of his own original ideas, he himself wrote the scripts for the festival films.
Besides making films, he has been making several  exhibitions from his graphics, paintings and film installations, too.
In 1988 he made a big breakthrough with his sand and sculpture animation film titled Ab Ovo. This film got the award Gold Palm in Cannes in  that year and got other awards in different other film festivals as well /Annecy, Sanghai, Uppsala/.
He has been illustrating books for children and youth for many years. He has illustrated - among others -many  books by  Csukás István and Nógrádi Gábor.
In 1989 he made the coal-powder and clay animation film AD REM, which got the main awards in San Francisco and Oberhausen.
In 1989 he got the award Meritorious Artist of Hungary.
Between 1991 and 1994 he made the films TOF-TOF Elephant. It was a clay series, 52 episodes. Its writer was Csukás István, as in the case of Never mind, Tobias. Studio: Mikro Studio.
In 1994 he made the sand animation film ASHES,  in the memory of his mother.  Studio: Mikro  Stúdió. This film got the award GOLDEN BEAR in Berlin, and also the main awards of Huesca and Kecskemét, Hungary.
Between 1994 and 1996 he worked as  college lecturer at the Hungarian College of Applied Arts.
In 1995 his film titled Song of Sand was sent to Cannes Film Festival as a competing film at the event 100. Anniversary of Film.
In that  year he  started his own studio with the name  C.A.K.Ó. Stúdió. In that studio he made several of his own films and gave  chance to young talanted artists to work there  as well.
The following animation films were made in that studio: Labyrinth,  Vision, Stones, Psychoparade, Caravan, The Fox and the Raven, Hey, S.O.S.!,  Letters, Face, Touch./Almost all of them got some prizes at festivals/ Also at that  studio there were some college exam films and other 3D animations  made as well as commercials directed by other directors.
In 1997 in Annecy, France, - this is  world's biggest international animation film festival, held every year -,   he was asked to show some of his figurative and image materials and at the same time some retrospective film shows of his works were held in the film palace.
Between 1998 and 2000.   He held special animation courses in France, Finland, Spain, Belgium and Portugal.
In 1999 he got the award Outstanding Artist of Hungary.
In 2001 in Vigadó Galéria, Budapest,  he had an exhibition of fine arts and films materials of his works of thirty years.
In 1996 he had the idea and worked out a type of LIVE SAND ANIMATION SHOW, in which with special music on, his live drawing with sand /!/ is projected in large size on screen for the audience. These are dream-like images which form from each other. The images are graphically well invented, drawn with sand and having matching music along with it and they are prepared thoroughly.www.sandanimation.com. Recently these shows have  brought him very big success both at home and abroad. He often  appears at opening and closing ceremonies of high-profile state events and  festivals as well as being on the show together with different outstanding musicians and symphonic orchestras.
He makes films,  appears in juries, illustrates and makes exhibitions.
Since 2010 he works as docent and holds lectures  in Sopron, Hungary, at the Institute of Applied Arts of the University of West-Hungary.


Legjelentősebb élő homokanimációs fellépései…

Budapest Aréna:Magyarország Európai Uniós csatlakozási ünnepsége,a Bp-i Filharmonikusokkal, Kocsis Zoltán vezényletével
Szentpéteri Csilla zongoraművésznővel közös fellépések:MÜPA, Vígszínház, Opera, Kongresszusi Központ.
Budapesti Vigadó-Budapesti Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével
2003.Berlin: Brandemburgi Kapu, a Berlini Magyar Nagykövetség felkérésére Európai Népek Fesztiválja
2003. Bombay-Indiai Egyetemi Találkozó
2004. Párizsi Magyar Intézet: Magyar Kulturális Hét
2004. London-World Travel Market: A Magyar Turizmus Rt. felkérésére.   
2005. Dubai: Nemzetközi Nőkonferencia záróünnepség
2005. Grand Canaria Filmfesztivál-záróünnepség
2005. Japán előadáskörút, Nagoya Világkiállítással
2005. Lisszabon-a Párizs-Dakar Rallye  megnyitó ünnepsége
2006.  Brüsszel főtére: az 1956-os események 50. évfordulós ünnepsége
2006. Basel: Őszi Kulturális Fesztivál
2007. Los Angeles: Orange Fesztivál
2007. Ulm: Duna-menti Népek Fesztiválja
2007. Québec (Canada): A város alapításának 300. évfordulós ünnepsége, fellépés a Cirque de Soleil felkérésére
2008. Barcelona: Nemzetközi TV Fesztivál gálaest
2008. Budapesti Zeneakadémia: Karácsonyi Koncert
2009. MÜPA: Újévi Koncert a Budafoki Dohnányi Zenekarral
2009. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál záróünnepsége
Hiroshima és Szöul Animációs Filmfesztiválok záróünnepségei
Külföldi TV szereplések: Tokio, Párizs, Los Angeles
Parlamenti Karácsonyi Ünnepségek

További információ, interjúegyeztetés: Holub Katalin (+36 20 922 6431)