Négy estényi varázslat - 2011. október 20-23. között - Bogányi Gergellyel, Hauser Adriennel, Király Csabával, Klukon Edittel, Ránki Dezsővel, Ránki Fülöppel, Szilasi Alex-szel és a Gödöllői Szimfonikus Zenekarral. Holnapután kezdődik a jubileumi tizedik Gödöllői Liszt Fesztivál. Ennek helyszíne a Lovarda, amely pár hete még Európa vezetőinek, közelgő nemzeti ünnepünk idején - az 1956. évi forradalom és szabadságharc 55. évfordulójakor - pedig a zene nagyköveteinek és rajongóinak ad otthont.

„Boldogsággal tölt el, hogy a bicentenáriumi évfordulótól függetlenül éppen egy évtizedes hagyományra tekint vissza a Gödöllői Királyi Kastély falai között Liszt nagyszerű muzsikájának méltatása.  Örömömre szolgál, hogy a magyar zongoraművészek élvonalát sikerült megnyerni az évforduló méltó megünneplésére. Különleges egybeesésnek, már-már  égi jelnek érzem, hogy a World Liszt Day éjszakáján, 2011. október 22-én a Gödöllői Kastély és a Szent István Bazilika között egy  képzeletbeli híd alakul ki, amelynek pilléreit minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzőjének hangjegyei építik. Liszt Ferenc mély gondolkodása, transzcendens inspirációja azonban a teljes életművet és  nem csupán vallási ihletettségű műveit jellemzik. Ezeket a darabokat csak kivételes alkalmakkor hallhatja a zeneszerető közönség, sőt, maguknak a zongoristáknak is csak ritkán van lehetőségük játszani. Ezért is ígér különleges zenei élményt, amikor néhány nap múlva a gödöllői Királyi Kastélyban ezekből a gyöngyszemekből is felcsendülnek örökbecsű dallamok  – mondta Bogányi Gergely, a kastély zenei kurátora, a X. Gödöllői Liszt Fesztivál mentora.

„A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő komplex fejlesztésének második ütemeként, a Lovarda és Barokk Istálló rekonstrukciójával közel 1700 négyzetméter terület újult meg a közelmúltban. A fejlesztés egyik célja az épületegyüttes kulturális komplexum jellegének kiteljesítése. Ennek keretében ismét egy avatás előtt állunk. Bár tartottunk már koncerteket a Lovarda falai között, ilyen nagyszabású koncertsorozatnak, nemzetközi színvonalú zongora fesztiválnak ez az épületrész most először ad otthont.  A különleges hangulatú, több, mint 600 négyzetméteres, oszlop nélküli tér akár négyszáz főt is befogadni képes hangversenyteremmé alakul át erre a négy napra. Születésnapján immár tizedik alkalommal idézzük meg Liszt Ferencet művein keresztül. Elmondhatjuk, hogy a Lovarda és kapcsolódó tereinek felújítása és fejlesztése új távlatokat nyit számunkra kulturális küldetésünk teljesítésében " – foglalta össze gondolatait Gönczi Tibor ügyvezető igazgató.

Idén jubileumi, tizedik alkalommal várja érdeklődőit a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet 2002-ben a Jakobi Koncert hívott életre. 2006-tól saját szervezésben folytatja a nagysikerű kezdeményezést a Gödöllői Királyi Kastély. 2011. október 20. és 23. között Ránki Dezső, Klukon Edit, Ránki Fülöp, Szilasi Alex, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar és Bogányi Gergely tolmácsolásában csendülnek fel, új helyszínen, a Lovardában - mások mellett - Liszt, Chopin, Schubert örökbecsű dallamai.

Liszt Ferenc nagy koncertútjai alkalmával tudatosan építette hangversenyprogramjába az általa zeneesztétikailag fontosnak tartott, de a közönség köreiben még kevéssé ismert zeneszerzők műveit. Az esetek többségében az eredetileg nem is szóló zongorára írott műveket legtöbbször saját átiratában és felfogásában mutatta be. Liszt a dalirodalom népszerűsítése mellett Schubert és Chopin dalaiban korának újszerű zongorakezelését jeleníti meg. A dallam jelentőségének és a kíséret arányainak gondozása áll a középpontjában a Fetis és Moscheles által közreadott etűdgyűjteményében is, amelyben a felkért legkiválóbb művészek saját szemszögükből mutatják be a zongoraiskola alapkérdéseit.

Gödöllői Királyi Kastély komplex környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése - II. ütem
(KMOP – 3.1.1/E-09-2f-2010-0002)

www.kiralyikastely.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu                                                                             


A fesztivál részletes programja:

2011. október 20., csütörtök
Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda 19.00
Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp koncertje  
JEGYÁR: 3.500Ft, 2.500Ft
Ránki Fülöp meglepetésműsora Liszt műveiből
Klukon Edit és Ránki Dezső
Liszt:                                                  
Les Préludes
Symphonische Dichtung Nr. 3
a szerző saját négykezes átirata
Mazeppa
Symphonische Dichtung Nr. 6,   nach Victor Hugo
a szerző saját négykezes átirata
Via Crucis
A Keresztút 14 állomása
Vexilla Regis
1. állomás: Jézust halálra ítélik
2. állomás: Jézus vállára veszi a keresztet
3. állomás: Jézus először esik el a kereszttel
4. állomás: Jézus találkozik Szűz Máriával
5. állomás: Cyrénei Simon segít Jézusnak a keresztet hordozni
6. állomás: Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak
7. állomás: Jézus másodszor esik el a kereszttel
8. állomás: Jézus szól a síró asszonyokhoz
9. állomás: Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt
10. állomás: Jézust megfosztják ruháitól
11. állomás: Jézust a keresztre szegezik
12. állomás: Jézus meghal a kereszten
13. állomás: Jézus testét leveszik a keresztről
14. állomás: Jézus testét sírba helyezik

2011. október 21., péntek
Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda 19.00                             
Szilasi Alex zongora koncertje
JEGYÁR: 2.500Ft, 1.800Ft
Chopin-Liszt 6 dal
Schubert - Liszt 3 dal
Liszt a-moll Paganini etüd
Liszt Funérailles
Gyászgondola
E-dúr legenda
Csárdás Obstiné
11.Magyar rapszódia

2011. október 22., szombat
Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda 19.00                             
GÖDÖLLŐI SZIMFONIKUS ZENEKAR hangversenye
JEGYÁR: 2.500Ft, 1.800Ft
Liszt Ferenc: Tasso – szimfonikus költemény                                   
Haláltánc - szólista Király Csaba
- szünet -
A-dúr zongoraverseny - szólista Hauser Adrienn
Esz-dúr zongoraverseny - szólista Mocsáry Károly
Vezényel: Gál Tamás

2011. október 23., vasárnap
Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda 19.00                             
Bogányi Gergely zongora koncertje
JEGYÁR: 3.500Ft, 2.500Ft
Válogatás Liszt Ferenc: Années de Pèlerinage-ból


További információ:
Információs Iroda és Jegypénztár
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel.: +36-28/410-124