BOSTONBA SZERZŐDIK AZ ÉVAD LEGJOBB VÉGZŐSE

-    Andrea Merlo új koreográfiájával vizsgáznak a végzősök az Operában

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2012/13-as tanévében 11 lány (évfolyamvezető balettmester Szőnyi Nóra) és 6 fiú (évfolyamvezető balettmester Szakály György) fejezi be a klasszikus balettművész szakot. Vizsgakoncertjük, amely tanulmányaik utolsó nagy megmérettetése, 2013. június 28-án, holnap este 19 órakor lesz a Magyar Állami Operaházban, az előadásértékű főpróbát pedig ma rendezték. A szakma és a közönség egyöntetű véleménye, hogy az utóbbi évtizedek leglátványosabb és technikailag legmagasabb szintű vizsgakoncertjére készülnek az idei végzősök, akik már valamennyien leszerződtek, a többségük külföldre.    

A vizsgakoncert előtti hetekben - mint, ahogy eddig minden évben - a főiskola végzősei már biztos szerződések birtokában készültek a technikai tudásukat és előadóművészi képességüket komplex módon bemutató darabokra. A végzősök többsége külföldre szerződik.

Rónai András - a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt az „Évad legjobb végzőse” cím idei díjazottja valamint a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny férfi kategóriájának idei győztese - augusztustól a Boston Baletthez szerződik. A nagy, elsősorban klasszikus repertoárral rendelkező neves amerikai társulat a Nureyev versenyt követően figyelt fel az MTF végzősére, aki már évek óta sikerrel szerepelt más nagy nemzetközi fesztiválokon és versenyeken is.

A hazai együttesek közül idén a Nemzeti Balett és a Győri Balett kötött szerződést a végzősökkel. A külföldi együttesek közül a Kassai Nemzeti Színház Balett Társulata, a Horvát Nemzeti Balett, a svájci Neuhausen Cinevox Junior Company, a lengyel Lódzi Balett, a Rigai Nemzeti Balett, valamint orosz és román kisebb társulatok ajánlottak szerződést.

A főiskola tavalyhoz hasonlóan idén is azzal segítette elő a végzősök elhelyezkedését, hogy a február közepén lezajlott termi képesítő vizsgára külföldi szakembereket, társulat igazgatókat, vezetőket hívott. Idén képviseltette magát a Szlovák Nemzeti Balett, a Kassai Nemzeti Színház, a Horvát Nemzeti Balett, az Osnabrück Színház balett társulata, az arnhemi, a belgrádi, a szlovén és a  svájci balett társulatok vezetői, valamint a bécsi Staatsoper balettiskolája.

Az idei vizsgakoncert kuriózuma az a 20 perces neoklasszikus balett alkotás, amit a főiskola felkérésére az Operaház balettművész-koreográfusa, Andrea Paolini Merlo készített Vivaldi és Bach muzsikájára. A L'estro armonico öt tételes mű, amelynek első két része Vivaldi a-mollban írt hegedűversenyei, az utolsó pedig az ehhez szervesen illeszkedő Bach által készített Vivaldi átirat hegedűről zongorára. Andrea Merlo személyreszabott, közös részekre épülő fiatalos, izgalmas darabot készített, amely szándékai szerint egyszerre tükrözi az ifjak tisztaságát és bármilyen technikai nehézséget legyőző merészségét. A mű a vizsgakoncert harmadik részében látható majd.

A bemutató első részében a tavaly májusban elhunyt, gazdag örökséget hátrahagyó hazai koreográfus Seregi László előtt tisztelegnek a végzősök. Az alkotó Sylvia című balettjének egyfelvonásos változatát láthatja a közönség.

A második részben három népszerű klasszikus balettből mutatnak be részleteket, Marius Petipa: Don Quijote, A kalóz és A bajadér c. darabjaiból. Klasszikus hagyományokat követ Seregi László Spartacus és Pártay Lilla Anna Karenina című darabjának egy-egy műrészlete. Kulcsár Noémi Triója már kortárs alkotásként került bele a műsorba.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Évfolyamvezető balettmesterek:  

Szőnyi Nóra, egyetemi tanár, Érdemes Művész
Fidelio -http://fidelio.hu/tanc/interju/szonyi_nora_fel_kell_tenni_a_kis_koronat

Szakály György, Kossuth-díjas egyetemi tanár, az MTF rektora  
http://www.noltv.hu/video/4812.html

Az idei végzősök verseny eredményei és nemzetközi szereplései:

Svédországi vendégszereplés
2012. október 23-án Göteborgban vendégszerepelt a főiskola három végzős növendéke, Bálint Adél, Koizumi Nana és Rónai András. A Lorensbergs Theaterben megrendezett nemzetközi gálán a skandináv balettiskolákon kívül magyar és angol intézmények kaptak meghívást.

Várnai Nemzetközi Balettverseny
Várnában huszonötödik alkalommal rendeztek Nemzetközi Balettversenyt 2012. július 15-30 között. 20 országból 66 versenyző indult. A Magyar Táncművészeti Főiskolát többek között Rónai András képviselte, aki sikeres szerepléssel döntős lett.

Isztambuli Nemzetközi Balettverseny
Rónai András több száz induló közül került be a 8 fős döntőbe, ahol második helyezést ért el. Mivel a nemzetközi mezőnyben az első díjat egy brazil páros kettőse nyerte, Rónai András második díjával a legjobb szóló előadóként térhetett haza a június 30-án zárult versenyről.

Helsinki Nemzetközi Balettverseny
A szervezők 114 jelentkezőből 97-et válogattak ki az előrostán. A versenyen 28 ország 69 fiatal táncművésze állt a nemzetközi zsűri elé. Rónai András döntős volt.

Koreográfusverseny Bytomban
A lengyelországi Bytomban hetedik alkalommal rendezték meg a táncművész növendékek koreográfus versenyét, ahol Bálint Adél: Palabras c. darabja 2. helyezést ért el. A művet az alkotó mellett Marjai Lili és Gémesi Máté adták elő.

Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny Budapest
Oleszja Sajponova és Rónai András nyerte a VI. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt, amelyen 19 országból 70 fiatal táncművész mérte össze tudását három fordulóban. Fiatal tehetség kategóriában két női táncost, Koizumi Nanát és Horányi Adriennt, ígéret kategóriában Niké Afininát díjazták.

További információ: Péli Nagy Kata (06 30 625 6806, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)