2013. július 19-21-én korhű ruhába öltözött katonák ágyúval, kézifegyverekkel, létrákkal ostromolják meg Sárospatak várát. A MNM Rákóczi Múzeuma 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség biztosítja. Általuk összeállított paletta várja a színvonalas történelmi hétvégén a Sárospatakra látogatókat. Ebben az évben Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával, közös rendezvényként valósul meg e különleges eseménysorozat. Az ostromhétvége záróakkordja Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár Rákóczi fantáziájának várudvari bemutatója.

Dr. Tamás Edit, a sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatója elmondása szerint a tavalyi évhez hasonlóan ismét benépesül a várkert területe: kora újkori katonai hagyományőrző csapatok táboroznak a várban. Ahogyan az elmúlt esztendőkben, úgy idén is sor kerül a Kassáról Sárospatakra tartó menetre. Tíz, mindenre elszánt hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg Abaúj és Zemplén vadregényes tájain a 80 kilométeres távolságot. A gyalogmenet 19-én, pénteken, a délutáni órákban érkezik Patak várába. A Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Héttorony Hangászok  és a kassai Bethlen Garde mellett idén a pozsonyi SHS Bandériumot, a bécsi Klingenspiel csapatát és a budapesti Mare Temporis Alapítvány vitézeit is köszönthetik Sárospatakon.

Szombaton és vasárnap előadásokkal egybekötött bemutatót láthat a nézőközönség. Magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok, valamint egy falkonetta is. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítéstechnikájával, használatával és a tüzérek életével. Ezt követően pedig, rövid készülődés után a külső várárokba, a külső várfal és az Olaszbástya által határolt területre, a Bodrog partra vonulnak a hagyományőrzők, ahol kezdetét veszi az ostromjelenet. A forgatókönyv nem konkrét történelmi eseménynek állít emléket, ám olyan epizódot mutat be, ami akár meg is történhetett volna Patak várában, hasonlóan más északkelet-magyarországi várhoz, valamikor a 16-17. század fordulóján. Este a sütőházban a vitézek lakomáján felelevenedik egy korabeli korcsma hangulata, sok muzsikával és énekszóval.

Összességében elmondható, hogy az immár hagyományossá váló pataki ostromhétvégén a tavalyi évhez képest még gazdagabb és látványosabb programot nyújt látogatóinak a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma.

További információ:
A MNM Rákóczi Múzeuma közműveléssel foglalkozó munkatársa:
Kuzsmiczki Eszter
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
47/311-083/116
www.rakoczimuzeum.hu