A gasztronómia a kultúra része

Kulináris-kulturális tavaszi programpaletta és Pintér Máté társtulajdonos, alapító gondolatai a sikerről
"Úton lenni és jókat enni. Ez a Világevő blog szerzőjének hitvallása, ami már nemcsak hobbi számára, hanem életforma is. Döntéseit intuíciók, érzelmek, ösztönök alapján hozza, ami a sikert a Macesz konyhájában is garantálni fogja. Nagyvilági ízekre számítsunk!" A Macesz Gastro Tour következő állomásának vendége: Jókuti András.

2015 tavaszán a megújult nevű, kialakítású és konyhájú Macesz Bistro életre hív egy új eseménysorozatot, nem titkoltan azzal a céllal, hogy felpezsdítse Budapest belvárosának gasztronómiai életét, közös főzésekkel, ízharcokkal, konyhai csatákkal, felejthetetlen fogásokkal, kiváló borokkal. Céljuk, hogy megmutassák azt a kulináris sokszínűséget, ami a Macesz Bistro konyháját is újabb és újabb ízek és ételek felfedezésére, újrangondolására sarkallja nap mint nap. Április 9-én Jókuti András blogger és Tasnádi Ákos helyi séf mérik össze konyhai tudásuk. A sajtónyilvános délutáni eseményen a szakmai újságírók empirikus úton, személyesen, ízlelve ítélkezhetnek; a tulajdonosi kör tagjai pedig a gazdasági háttérről kérdezhetők.

A tavasszal induló kulináris-kulturális programsorozat szintén a megújulás része. A Macesz Bistroban izgalmas élményestekkel várják a betérőket, amelyeken neves borászok és gasztrobloggerek, közéleti személyiségek ragadnak fakanalat, rendhagyóan vendég vendéglátósok látják vendégül a vendégeket…

Jókuti András
2015. április 09., csütörtök 14 óra (sajtónyilvános esemény*)
A gasztronómiai kalandjait feldolgozó Világevő blogot 2010. októberben indította, egy bejrúti gasztrotúra kapcsán. Blogját azóta sok százezren látogatták, és a Goldenblogon kategóriagyőztes lett. Kisgyerekkorától a gasztronómiai felfedezéseknek él, de csak az utóbbi években kristályosodott ki, hogy hivatásként is ezzel akar foglalkozni. Szinte indulásától tagja volt a Radiocafé csapatának szerkesztőként és műsorvezetőként. Különböző magazinokban 10 éve publikál. Azóta még tudatosabban képezi magát, járja a világ legjobb éttermeit vagy akár az autentikus ázsiai utcai kifőzdéket egyforma lelkesedéssel - a lényeg a tanulás. Könyvet ír, szakmai előadásokat tart, eseményeket szervez, persze újabb gasztrotúrák szervezése közben. Tavaly szeptemberben bejutott a nagyon magas presztízsű lyoni Paul Bocuse Intézetbe, ahol egy 3 hetes intenzív főzőkurzuson vett részt – az egész világból összesen évente 10 embert vesznek fel erre a tanfolyamra. Úton lenni és jókat enni. Ez a Világevő blog szerzőjének hitvallása, ami már nem csak hobbi számára, hanem életforma is. Döntéseit intuíciók, érzelmek, ösztönök alapján hozza, ami a sikert az önálló estjén is garantálni fogja. Nagyvilági ízekre számítsunk!

*E nyilvános szakmai sajtóeseményre előzetes regisztráció szükséges!

Miklós Csabi
2015. április 23., csütörtök 19 óra
„Sok kedvenc pillanatom van. Az egyik legkedvesebb például az, amikor pár köteg virággal közelítek az Ezerjó utca felé. Közben azon agyalok, hogyan fogom elrendezni, hogy a vendégeimnek a legjobban tetsszen. Érdekes módon szeretek rózsával dekorálni, viszont jól mutat a présházban a gerbera, liliom, jácint és a hortenzia is. Ezek után szeretem azt is, amikor a vendégek habzó borral a kezükben kíváncsiskodva mosolyognak, hogy imádják ezeket az illatokat, ami a pohárból és a vázából együttesen áradnak. Szóval szerencsés vagyok. Szép feladatok, gyönyörű környezetben. Egy szó, mint száz, ez ezerjó. és itt most nem csak a szőlőfajtákra gondolok, hanem a móri miliőre. A gondos és szenvedélyes hétköznapokra, a szőlészeti és borászati alkotó munka érték teremtésére és a vendégeink őszinte elismerő mosolyára is. nekünk ezerjó. Mert szeretek bort inni. szeretem a bor szerepét és eredményeit az életemben. Ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. Igen, csak azért választottam ezt a gyönyörű és vivid mesterséget. Igazából mázlim is volt, valljuk be. Van egy egészséges családi hátterem. Édesapám, aki tűzoltó, mindent megtesz a szőlőben a szép, tartalmas és biztonságos termés érdekében. édesanyám, aki a vendégvárás mellett táncot is okít, szemfülesen figyeli vendégpoharaink ürülését és persze a Tesóm, Kata, ő a csomagolás, és dekorációfelelős. Így könnyű, tudom.  Bizony nem az ugrik be elsőnek, hogy mennyire összetett a szőlészkedés és borászkodás. Sokkal inkább a léggitározás, az egészséges és viszonzott szerelem, amikor két oldalról süt ránk a nap. Az élmények a vendégeinkkel, a hangos, szűnni nem akaró, egészen hasfájásig tartó nevetések. Így igaz ez egy remek feladat, számtalan lehetőséggel arra, hogy olyat alkossunk, amitől elégedetten, őszinte és igazi lelki békében álmodjuk, vágyjuk jövőnket. Már volt olyan is, hogy elismerően kóstolgattam borainkat. sőt, már egyszer majdnem teljes harmóniában is voltam magammal bórkóstolás közben a pincém előtt, de csak majdnem... Még nem merek sokat beszélni magunkról, ambícióinkról, erőinkről. Majd akkor, ha megszelektálnak engem is a nehéz évjáratok. Ha azokat is méltósággal tudom kezelni, akkor majd talán… Elöljáróban pedig annyit, hogy minden jó, ha ezerjó.” A szenvedélyes hétköznapok szakértője, aki szerint a borászat alkotó munka, érték teremtés és a vendégek elismerő mosolya a legfontosabb. Ezer jó oka van, hogy miért választotta ezt a vivid szakmát, de leginkább mert szeret bort inni, szereti a bor szerepét és eredményeit, ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt az életében. Elöljáróban az estjéről annyit, hogy ezer jó élménnyel gazdagodunk majd, nem csak a borai miatt!

Fűszeres Eszter
2015. május 07., csütörtök 19 óra
Mint oly sok mindenhez, a zsidó identitáshoz is a gyomron keresztül vezet(het) az út, legalábbis ezt bizonyítja Bodrogi Eszter sikertörténete. Fűszeres Eszter néven jegyzett, kóser stílusú gasztroblogja a dédnagymamák kóser konyhája és a legkorszerűbb gasztroirányzatok összeházasításával aratott osztatlan sikert a kósert legfeljebb elbeszélésekből vagy az alkalmankénti sóletebédekből ismerő harmincasok, zsidók és nem zsidók körében egyaránt. Gasztroblogból sok van, Fűszeres Eszterből azonban csak egy. Bodrogi Eszter Fűszer és Lélek című gasztroblogja az ország egyik kedvenc receptbányája. Népszerűségét nem csak annak köszönheti, hogy a blogon szereplő ételeket leírásai alapján bárki könnyedén elkészítheti és biztos sikert arat vele, hanem elsősorban személyiségének, mely a hagyományt, a természetközeli, értelmes és értékekkel bíró életet és a család fontosságát helyezi a középpontba, túlzások nélkül. Erdőbénye, Tokaj-Hegyalja, a jó borok és a minőségi élet nagykövete. Vele tölthetik el vendégeink az estét, ízkavalkádban nem lesz hiány!

Pintér Máté társtulajdonos, alapító gondolatai a sikerről…

„Jogász családba születve természetes volt számomra, hogy én is ezen az úton indulok el. Az ELTE jogi karának második évfolyamán azonban rádöbbentem, sokkal jobban vonz gyermekkorom másik meghatározó élménye, a gasztronómiai körutazás” - mesél a kezdetekről Pintér Máté, a Macesz Bistro egyik alapítója. „Számomra az ételek elkészítése legalább akkora élményt nyújt, mint az elfogyasztásuk, ráadásul lételemem a folyamatos kutatás. Új ízek, új tájak. Nagy szerelem a bor is. Felmenőim között akad Balaton-felvidéki borász.”

Egy Ausztráliában tett kisebb utazást követően Pintér Svájcban folytatta tanulmányait hotelmenedzsment és nemzetközi vendéglátás szakon. Két hosszabb, kötelező gyakorlatát az USA-ban és Thaiföldön töltötte, majd egy rövid párizsi útkeresést követően, hat év után hazaköltözött.

A Trafiq bár ötlete 2011-ben, egy borkedvelő társaságban folytatott baráti beszélgetés során merült fel. „Jól indult. Azonnal sikeres lett. Vitt minket a lendület. Hirtelen számtalan párhuzamos ajánlat érkezett. Valamiért divat volt akkoriban vendéglátóhelyet nyitni” - emlékszik vissza Pintér.

A Macesz Huszár 2012 decemberében fogadta első vendégeit. A történelmi zsidónegyed központjában egyértelmű volt, hogy a zsidó – de nem feltétlenül kóser – és a magyar gyökerekhez szeretnének visszanyúlni. Az azóta eltelt két év számos tapasztalattal gazdagította az étterem vezetését, amelyeket most szeretnének arra használni, hogy vendégeik még elégedettebbek legyenek a szolgáltatással. „Eljött az idő, hogy a vendégeinktől kapott visszajelzések alapján úgy a kínálatot, mint a kinézetünket újragondoljuk. Aki nem újul meg kétévente, lemarad. A zsidó gyökereket megtartva, de magyarosabb irányba indulunk tovább. Azért döntöttünk így, mert a vendégeink fele külföldről érkező turista, akik ha betérnek, valami magyarosat ennének.”

Az átalakítással egységesebb, letisztultabb megjelenést szerettek volna mutatni. „Felhagytunk a nagymama nappalija hangulattal. Antoine de Saint-Exupéry szavaival: a tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni. A titok a letisztultság és az ötlet. Meglátni a piaci rést, nevezetesen, hogy a zsidó negyed központjában hiánycikk a zsidó bisztró. Talán hihetetlenül hangzik, de ha a környéken valaki egy jó húslevesre vágyik maceszgombóccal, nem tudnék más helyet ajánlani, mint a miénket.”
Pintér Máté ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi üzleti környezetben a teltház és a népszerűség önmagában nem garancia az üzleti profitra. Felelőtlen gazdálkodás mellett ugyanis könnyen elfolyhat a bevétel.

„Meggyőződésem, hogy elemi fontosságú az ételek, italok naprakész, pontos kalkulációja. A megfelelően megválasztott árrés biztosítja a gazdaságos üzemeltetést.” Pintér szerint az sem mindegy, hogy 20 vagy 70 milliós beruházással indul-e egy vállalkozás. A Macesznél előny volt, hogy egy meglévő, bejáratott étterem, a Kőleves korábbi otthonát vették át, tehát nem a nulláról kellett kezdeniük: működő üzlethelyiséget örököltek, amelyet új profillal ruháztak fel. A Macesz Huszár egy frekventált kereszteződésben van, ahol egyértelműen az este az erős időszak. A szomszédos szórakozóhelyek nem jelentenek valódi konkurenciát, hiszen teljesen más típusú vendéglátást visznek.

A Macesz Bistro tulajdonosainak számtalan terve van a közeljövőre nézve is. A helyszín és az étlap kialakítása mellett a szemlélet is megújul, amire azért is szükség van, mert gyorsan változik, fejlődik a budapesti vendéglátás. „Rekordsebességgel változnak a trendek. Mi is tanulunk nap mint nap. Legtöbbet a saját vendégeinktől. Úgy látjuk, több aktivitással és tudatosan felépített marketingmegoldások alkalmazásával lehet versenyben maradni. Ami a közösségi oldalakat illeti, ma lényegesen nehezebb és drágább általuk a közönség elérése, mint akár csak két évvel ezelőtt, ugyanakkor mivel erősen fókuszálunk a külföldi vendégekre, a Wizz Air katalógusa és a TripAdvisor például fontos megjelenési felületeink lettek. És persze nem felejtjük szem elől a régi, de máig érvényes mondást, amely szerint a gazda szeme hizlalja a jószágot.”

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin
+36 20 922 6431