A Magyarországi Diákvállalkozások Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tagjai és további iskolaszövetkezetek a törvényesen és tisztességesen működő iskolaszövetkezetek nevében jelen kommünikében határozottan elhatárolódnak a már évekkel ezelőtt megszűnt Rébusz Iskolaszövetkezet által létesített „I love diákmunka” internetes felület mögött újra- és újraalakuló iskolaszövetkezetektől, és erre bíztatják a tisztességes és felelős gazdálkodást folytató iskolaszövetkezeti megrendelőket is. E cégcsoport a nehezen átlátható és a diákok érdekeit rendre megsértő működésével mind a megbízók, mind pedig az iskolaszövetkezeti szféra egészének jóhírét évek óta tépázza.

Cégbírósági és adóhatósági nyilvános adatok, valamint rendőrségi és ügyészségi sajtóanyagok alapján okkal feltételezhetjük - mi és a közvélemény egésze is -, hogy a NAV nagy összegű adótartozói listájára rendre felkerülő, majd megszűnő cégek működésének célja az adóelkerülés, módszerük jogsértő. Az utóbbi időben e cégcsoport ismét több ízben került a média figyelmének központjába. Előbb korábbi „alak- és névváltozatai” vezetőinek adócsalás gyanújával történő őrizetbe vétele, majd több száz diák bérének ki nem fizetése miatt.

Ez utóbbi esetre reagálva a DiákÉSZ felhívást tett közzé. Jogsegélyszolgálatot indított azon dolgozó diákok részére, akiknek részben vagy egészben nem fizette ki a szervezet a munkabérét. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával közösen is deklarálta ezt, miután értesült a HÖOK felméréséből, hogy erre komoly igény mutatkozik.

Az utóbbi időben a hatóságok által feltárt, főleg ÁFA csalásra épülő bűncselekményekben több ízben munkaerő-kölcsönzőnek álcázott vállalkozások is szerepeltek. A szféra tisztulása érdekében a HR szolgáltatók szakmai szervezetei, így a DiákÉSZ is, igyekeznek mindent elkövetni annak érdekében, hogy elhatárolják magukat az adóelkerülő cégektől. Jelen nyilatkozatunkkal ugyanerre kérjük azokat a foglalkoztatókat is, akik akarva-akaratlan megbízásaikkal támogatják ezt az „üzleti modellt”, mert ez az elhatárolódás tenné lehetővé, hogy a tisztességesen működő iskolaszövetkezeteknek ne kelljen a közvélemény, és elsősorban a diákok körében hitelük elvesztésével fizetniük néhány olyan cég miatt, melyek nem élni, hanem visszaélni akarnak a kedvező jogi környezet adta lehetőségekkel. Csak tisztességes versenyben, egyenlő pályán és esélyekkel tudjuk folytatni társadalmi szempontból is hasznos tevékenységünket.

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)