Nemzetközi tanulmányt készített az Ipsos a migrációról és a menekültválságról 22 ország* 65 év alatti felnőtt lakosa körében 2016. június 24. és július 8. között 16 ezer fő online megkérdezésével. A világ nagyrészét kellemetlenül érinti a bevándorlás. A legtöbben a közszolgáltatásokra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Tízből hat válaszadó úgy véli, menekültnek álcázzák magukat a terroristák és tízből négyen szeretnék teljesen lezárni a határaikat. Bizonyos államokban különösen negatív álláspontok rajzolódnak ki, köztük Magyarországon.

A legtöbb államban úgy vélik a válaszadók, hogy az elmúlt 5 év során emelkedett a bevándorlók száma. A magyarok 85% érzi ezt. Kevesen gondolják, hogy pozitív hatása van a migrációnak, a magyarok mindössze 6%-a válaszolta.

A legtöbben a közszolgáltatásokra, a gazdaságra és a munkaerőpiacra nehezedő nyomás miatt aggódnak. Nemzetközi átlagban 44% szerint nehezebb állást találni a bevándorlók miatt és 40%-nyian vélik, hogy a magasabb végzettségű bevándorlók mérsékelni tudnák a munkaerőhiány kihívásait. A bevándorlás a magyarok 57%-a szerint ró terhet a közszolgáltatásokra. Honfitársaink 41%-a válaszolta, hogy a migránsok jelenléte negatív hatással van a munkaerőpiacra és 33%-nyian vélik úgy, hogy a képzett bevándorlóknak esélyt kell adni az elhelyezkedésre.

A kulturális hatások vonatkozásában tízből hárman állítják, hogy a migránsok érdekesebb lakóhellyé tették hazájukat. Magyarország ebben a kérdésben a 22 állam listáján utolsó előtti helyen áll, 13%-os említési aránnyal.  

Tízből négyen lezárnák a határokat, s tízből hatan hiszik, hogy a terroristák menekülteknek álcázzák magukat. A magyarok az átlagosnál jobban félnek: 55%-nyian zárnák le határainkat, míg 72% aggódik az álcázott terrorizmus miatt. A bevándorlás mögött gazdasági okot vagy a szociális, egészségügyi, oktatási intézményrendszer igénybevételének motivációját feltételezik sokan világszerte, ahogy nálunk is 62%-nyian.

Az európai országok lakóinak négytizede bízik az integrációban. A magyarok körében 44%-nyian derűlátók e tekintetben.

Bobby Duffy, az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője:

„A migráció globális ügy. Kevesen nyugodtak a tömeges bevándorlás hatásai miatt. A 22 vizsgált állam egyikében sincsenek többségben, akik szerint pozitív lenne a következmény hazájukra nézve, de azért megoszlanak a vélemények. Erőteljes ellenállás rajzolódik ki Törökországban, Olaszországban, Magyarországon és Oroszországban. Korántsem mondható egyértelműen elutasítónak a nemzetközi megítélés, de kisebbségben vannak, akik szerint a migrációval gazdagabb lett országuk. Bár a menekültválság sok európai és környező államot érintett az elmúlt években, nincs ezzel kapcsolatban túlnyomó negatívizmus. Bizonyos helyeken fokozódott az aggodalom, de 22 ország átlagában stabilnak mutatkozott a migráció megítélése az elmúlt 5 esztendő során.”

*Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Franciaország, India, Japán, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szaúd-Arábia, Törökország és az USA

Az Ipsos Zrt.-ről
Az 1990-ben alapított, 2009. szeptember 1-jétől Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt.-ként működő kutatócég a magyar gazdasági és társadalom-kutatási iparág meghatározó szereplője, teljes körű egészség-, média-, reklám-, vélemény- és piackutatási szolgáltatást kínál ügyfelei számára. Vezető munkatársait a szakma legjobbjai között tartják számon, fiatal kollégái a hazai élvonalhoz tartozó közgazdasági, szociológiai képzési műhelyek kiemelkedő képességű hallgatói közül kerülnek ki. A párizsi székhelyű Ipsos Csoport a világ harmadik legnagyobb piackutató vállalata, amely több mint 80 országban kínálja szolgáltatásait. (www.ipsos.hu)