Ma délelőtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában indult útjára az „Ukrán állampolgárok hazai hiányszakmákban történő foglalkoztatása” címmel szervezett munkaerő-piaci programot bemutató roadshow. A kezdeményezés keretében kétirányú szakmai munka folyik.  Ukrajnában a munkaerő-toborzás tárgyi és személyi feltételeinek kialakítása, s ezt támogatandó, klasszikus és marketing kampány formájában, figyelemfelhívás a magyarországi munkalehetőségre. A program hazánkban egy tizenhárom helyszínt* érintő országos szakmai konferencia-sorozat, amelyben a Horizon 2020 szakmai partnere és támogatója a HSA Kft. A magyarországi tapasztalatokról a szervezők mellett Pryslupska Lolita egy elektronikai gyáregységben dolgozó szalagmunkás operátor ukrajnai munkavállaló adott tájékoztatást.

 

Marosi László BKIK főtitkár
„2017-ben tovább súlyosodik a munkaerőhiány által okozott probléma. Toborzási nehézségek figyelhetőek meg. 5 év alatt négyszeresére nőtt azon cégek száma, akik üzleti tevékenységét akadályozza a munkaerő-, valamint szakemberhiány. Mindannyiunk előtt álló általános kihívás ennek megoldása. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megújuló szolgáltatásainak ezért lett kiemelt fókusza, s mint ilyen került ma is – nem először és nem utoljára - napirendre.”

 

Koji László BKIK általános alelnök, az ÉVOSZ elnöke
„Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége javaslatot tett a termelő és szolgáltató  vállalkozások közötti közvetlen gazdasági együttműködés erősítésére. Ennek formája a külföldi cégekkel kötött vállalkozási szerződéses keretben történő szervezett munkavállalók fogadása. Az építésügy területén ukrán és fehérorosz székhelyű cégek mutatnak érdeklődést ilyen irányú együttműködésre, ami mindkét fél számára üzletileg előnyös lehet. Fontos, hogy jogszabályilag rendezett feltételekkel, ellenőrizhető módon, a legkisebb bürokrácia mellett erősödhessenek az ilyen üzleti kapcsolatok, amihez a kormányzat közreműködésére, támogatására is szükség van.”

 

Puskár Szabolcs, a HSA Kft. kiemelt partnerkapcsolati vezetője:
"Régóta tapasztaljuk, hogy a vállalatok dolgozóhiánnyal küzdenek. Nem segít ebben a fiatalok elvándorlása. 2016 júliusától egyszerűsödött a külföldiek munkavállalási feltételeinek engedélyezési procedúrája, így akár már 10 napon belül szakképzett dolgozóhoz juthatnak a magyar cégek. A HSA Kft.-nek Beregszászon, Ungváron és Kijevben is van irodája. Innen intézzük a toborzást, majd az import munkaerő jogi lépéseit: a tartózkodási engedélyt, munkavállalási engedélyt, TAJ kártyát, adószámot. Úgy látjuk, az ukrán munkavállalók megbecsülik a magyarországi munkahelyeket, szakképzettek és jól dolgoznak.  Fiatal párok érkeznek jövőbeli terveik megvalósításához. "

 

Pryslupska Lolita
„Új dolgokat próbálhatok ki. Más környezetben valósíthatom meg magam. Hálás vagyok a lehetőségért.”

 

*
2017. március 2.             Budapest
2017. március 7.             Kecskemét
2017. március 9.             Veszprém
2017. március 21.           Tatabánya
2017. március 28.           Miskolc
2017. április 6.                Győr
2017. április 11.              Budapest
2017. április 25.              Szombathely
2017. május 9.               Debrecen
2017. május 18.             Pécs
2017. május 25.             Szeged
2017. május 30.             Nyíregyháza
2017. június 8.               Gyöngyös

 

További információ:
www.workinhungary.hu

 

Sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)

 

Hiányszakmák
Asztalos, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, faipari technikus, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, honvéd altiszt, ipari gépész, kistermelői élelmiszer előállító, falusi vendéglátó, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikus karbantartó, mezőgazdasági gépész, női szabó, pék, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, vegyésztechnikus, villamosvezető, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közmű rendszerszerelő