Civil kezdeményezés Pilisborosjenő értékeinek megőrzéséért

 

Pilisborosjenő természeti környezetét gyökeresen átalakító változtatások készülődnek, amelyek legfőbb kedvezményezettje egyetlen ember: a falut több milliárd forintra perlő személy.

•    A falunk egyik fő vonzerejét jelentő Egri vár völgyében, a „majorság” területén tucatnyi 600 négyzetméteres luxustanya építését lehetővé tévő tervek születtek.
•    A Kálvária melletti erdős területet (átminősítéssel) szintén ehhez a „villanegyedhez” csatolnák.
•    A murvabányában fesztiválközpontot, a Teve-szikla feletti – jelenleg nemzeti parki - területre turisztikai központot terveznek.
•    A Malomdűlőn olyan szabályozás készül, amely a megengedett építménymagasság és a beépítési százalék növekedésével milliárdos vagyonnövekményt biztosít az itteni tulajdonos(ok) számára, és nem mellesleg a falu lakosságszámának megduplázódását jelentheti. A vagyonnövekményből a falu nem részesedik, a lakosság növekedésének terheit (pl. közintézmények kialakítása) mi viseljük, sőt a jelenlegi tervek szerint a Malomdűlő közművesítése is az önkormányzat tehervállalása mellett valósulna meg.

 

E megkérdezésünk nélkül született, mindannyiunk kárára tervezett változásokkal kapcsolatban sajnos, még a látszata sincs meg annak, hogy mindez a falunak „megéri”. A változás által érintett földterületek nagy részének tulajdonosa ugyanis a falunkat több milliárdos perrel évek óta sakkban tartó telhetetlen ingatlanspekuláns és a hamarosan benyújtásra kerülő tervek kizárólag az ő elképzeléseit és céljait tükrözik.

 

A falunk arculatát végérvényesen átszabó átalakításokhoz a pilisborosjenői önkormányzat biztosíthatja a jogokat, a képviselőtestület többségi szavazatával. Félő, ha nem teszünk semmit, nem tiltakozunk határozottan és tömegesen a tervezet ellen, akkor néhány héten belül megszavazásra kerül a felsoroltakat lehetővé tevő új helyi építési szabályzat.

 

Szeretné megakadályozni Ön is ezt a falu értékeit, vagyonát felelőtlenül elherdáló, a lakosság bevonása nélkül született, vállalhatatlan elképzelést?

 

Ha igen, akkor aláírásával támogassa civil kezdeményezésünket, amelynek céljai:
1.    Tartsuk életben a jelenleg érvényes helyi építési szabályzatot, amely jelen formájában is lehetővé teszi a falu fejlődését, a szelíd turizmus kiszolgálását.
2.    Készüljön a lakosság bevonásával egy hosszú távú integrált településfejlesztési koncepció, amely figyelemmel van mindazokra az értékekre, amelyek miatt mi, jelenlegi lakosok ezt a falut választottuk lakhelyül.
3.    Szűnjön meg az az abszurd helyzet, hogy a falut polgáronként nagyságrendileg 1 millió forintra perlő személynek milliárdos ajándékokat adunk, ráadásul ő diktálja – mindannyiunk kárára - a településfejlesztési „koncepciót”.

 

A támogatói regisztrációkat a 2097.hu honlapon elektronikusan, a későbbiekben pedig  önkéntesek segítségével papíron is gyűjtjük. Várjuk további önkéntesek jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Az aláírással kapcsolatos információk honlapunkon megtalálhatók.

 

A 2097.hu weboldalon részletesebben tájékozódhatnak, sőt véleményüket is megoszthatják  egymással a fentiekkel kapcsolatban. Elindult Facebook csoportunk is a http://fb.2097.hu címen, csatlakozzon Ön is, hogy a fejleményekről, akciókról időben értesüljön!

 

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)