A Pact 4 Youth nemzetközi program keretében magyar delegáció képviselte csütörtökön Brüsszelben a Nemzeti Ifjúsági Tanács által koordinált Nemzeti Akciótervet. Az ifjúság-fejlesztési tanulmányban piaci szakértőként együttműködő, az ifjúsági munkaerő-piaci foglalkoztatás területén piacvezető MELÓ-DIÁK hálózat diákjai már olyan pályaorientációs és készségfejlesztő program keretében dolgoznak a tanulmányaik mellett, amely 2 év alatt fejleszti optimális szintre a fiatalok foglalkoztathatósági kompetenciáit, megkönnyítve a munkaerő-piaci integrációjukat. A konferencián előadó Navracsics Tibor, az Európai Bizottság Oktatásért, Kultúráért, Ifjúságért és Sportért felelős biztosa is kifejezte egyetértését az akcióterv fontosságával kapcsolatban.

 

Az ifjúsági-, civil- és piaci- szakértőkből álló magyar delegáció célja az volt, hogy képviseljék a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) által koordinált Nemzeti Akciótervet (National Action Plan - Hungary) a Pact 4 Youth nemzetközi program keretében, mint magyarországi kutatásokból, javaslatokból és megoldási tervekből álló ifjúság-fejlesztési tanulmányt.

 

A konferencia kérdéskörei között olyan témák szerepeltek, mint a digitális kompetenciák mérésére és fejlesztése, az ifjúsági mobilitás vagy éppen a foglalkoztathatósági kompetenciák munka-alapú fejlesztése. Az előadók között nagyvállalati vezetők és szakértők beszéltek az oktatás és a munkaerőpiac gördülékeny és hatékony áthidalásának globális vonatkozású igényéről, ahol a különböző szakképzési és gyakornoki programoktól egészen az egyedi vállalati munkaerő-utánpótlási megoldásokig mutattak be már működő és eredményes modelleket.

 

A több, mint 10 főből álló magyar delegáció összetétele jól tükrözi az ifjúság-fejlesztés és munkaerő-piaci integráció témáinak kiemelt fontosságát és a megoldás kidolgozására fordítandó szakértelem igényét, hisz egyrészt az ifjúsági szervezetek pályaorientációs- és mentorációs programjai révén közvetlen módon tudja vizsgálni és kutatni a fiatalok élethelyzetét, másrészt a piaci szereplők a munkaerőpiac másik oldaláról- közvetítő vagy munkáltató - tudják vizsgálni és fejleszteni a munkaerő-utánpótlás minőségét.

 

A magyar tanulmányban piaci szakértőként együttműködő, az ifjúsági munkaerő-piaci foglalkoztatás területén piacvezető MELÓ-DIÁK hálózat diákjai például már egy olyan pályaorientációs és készségfejlesztő program keretében tudnak dolgozni a tanulmányaik mellett, amely 2 év alatt fejleszti optimális szintre a fiatalok foglalkoztathatósági kompetenciáit, így megkönnyítve a munkaerő-piaci integrációjukat, mindemellett tesztek és digitális képzőeszközök segítik az egyének önértékelési és önismereti fejlődését, hogy mindenki könnyebben és pontosabban találja meg álmai állását.

 

A delegáció és az általuk képviselt akcióterv fontosságáról tett tanúbizonyságot az a rövid egyeztetés, amelynek során a stratégia megvalósításához szükséges részletek kidolgozásának globális igényéről a konferencián egyébként előadó Navracsics Tibor is - az Európai Bizottság Oktatásért, Kultúráért, Ifjúságért és Sportért felelős biztosa - egyetértését fejezte ki.

 

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia kidolgozásában résztvevő szervezetek:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarországi ENSZ Ifjúsági Delegáció, Nemzeti Gazdasági Minisztérium, Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT), Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), Külgazdasági és Külügyminisztérium, Amerikai Kereskedelmi Kamara (American Chamber of Commerce in Hungary), MELÓ-DIÁK, Bridgestone Magyarország, Országos KID Egyesület, European Youth Card Association (EYCA)


Vonatkozó tartalmak:

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/navracsics_hu

https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/european-vocational-skills-week-2017_en

 

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)