Két törvényjavaslat. 19 helyszín – Budapesti, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg -, 6.300 megtett km. 75 nyugdíjas segítő, 2000-nél több résztvevő - egyharmaduk vállalkozó, kétharmaduk nyugdíjas. 114 bejegyzett közérdekű nyugdíjas szövetkezet, több ezer foglalkoztatott. Stratégiai együttműködési megállapodás a kormánnyal.

 

„A nyugdíjas évekhez, és az unokákhoz illeszkedő munkavállalási formát tudunk biztosítani, a maga kedvezményeivel, motivációival adóügyi oldalról – nyitotta meg a Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok fórumsorozat záróeseményét Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény előkészítésének egyik közreműködőjeként. „Az előzetes igények szerint is több tízezer nyugdíjas tud visszajönni a munka világába, segítve ezzel a vállalkozások munkaerőigényét. Itt találkozott össze két társadalmi igény – fogalmazott. Az analógia megvolt a diákszövetkezeti törvény oldaláról, amelyre építve, megpróbáltuk megalkotni, a korfa másik végén szereplők számára is a jogi szabályozást. Politikusokhoz illő szerénytelenséggel, azt tudom mondani, hogy egészen jól sikerült. Legalábbis a számok alapján. Jelen pillanatban 8-12 ezer tag regisztrált, s 20-30 ezer nyugdíjas tudja bővíteni ezt a kört. Már beszélhetünk szerződésállományról, 3-5 milliárd forint értékben és nem utolsó sorban körülbelül 1000 olyan cég van, aki igényli a nyugdíjasok szövetkezeti munkavállalását. Ha minden ilyen flottul menne, könnyű munkája volna a parlamenti képviselőknek. Jól felmért két társadalmi igény jutott el hozzánk, s szakmai segítséggel, jó törvény született. A gyakorlat visszaigazolja a korábbi elvárásokat. A siker előszobájában vagyunk. Olyan új szegmenst tudtunk behozni, amely időt állóan segíti a hazai nyugdíjasokat és a hazai cégeket.”

 

Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke szerint „a KÖZÉSZ eredményesnek és jónak tartja a kezdeményezést, amit a kormány tavaly tett, s amelynek eredményeként 2017 júliusa óta közérdekű nyugdíjas szövetkezetek alakulhatnak Magyarországon. A ma már tudott számok igazolják, hogy ez a kezdeményezés helyes volt és időszerű. Minden fórumon nagyon komolyan vették az érkezésünket. A város, a megye első embere, a kormányhivatal vezetője köszöntött minket, s vett részt velünk a tanácskozáson. Sok-sok kérdés érkezett és rengetegen jelezték érdeklődésüket. A nyugdíjasok tettre készek és aktívak. Összegezve visszük tovább, képviseljük a tőlük érkező gondolatokat, kéréseket, javaslatokat. Büszkén jelenthetem be, hogy az eddigi munka eredményeként együttműködést kötöttünk a Kormánnyal, amit Novák Katalin EMMI államtitkár és a KÖZÉSZ elnökeként, én írtam alá a jövőbeni célok megfogalmazásával.”

 

A szakmai fórumsorozat társszervezőjeként a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára, Dávid Ferenc kiemelte, „A vonzó konstrukció olyan érdekeltségi rendszert teremt, amelyben mind a három szereplő számára, a nyugdíjas munkavállalónak, az őt befogadó, illetve általuk alapított szövetkezetnek, illetve az általunk képviselt külső foglalkoztatónak, aki a nyugdíjas tevékenységét, aktivitását igénybe veszi, is kedvező az adózási forma. Komoly lehetőséget biztosít a törvényjavaslat és későbbi módosításai, a generációk közötti szolidaritást is erősítve.”

 

Dr. Réti Mária habilitált egyetemi docens és Dr. Bak Klára, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértői, mint a törvény kimunkálói elmondták, hogy számukra nagyon tanulságos volt az eseménysorozat. „Mi magunk is nagyon sokat tanultunk. Tükröt tartott nekünk, jogalkotóknak – fogalmaztak. „Számunkra nem is elsősorban a jogi relevancia volt a legértékesebb. Sokkal inkább, hogy sikerült olyan nyilvános fórumot teremteni, felületet adni az érintettek, a társadalom idősödő korosztálya és a piaci szereplők számára, ahol az álláspontját mindenki elmondhatta, minden kérdését feltehette – melyekre megkíséreltünk válaszolni -, kritikáját megfogalmazhatta. Jogászként az elmúlt 15 évben, sem az elméletben, sem a gyakorlatban, nem sok olyan szakmai fórummal találkoztunk, ahol ezt a publikusságot sikerült megvalósítani. Törekedtünk arra, hogy a szabályozást, a szövetkezeti forma sajátosságait, a formában rejlő előnyöket az érintettek számára a szakmai fórumsorozaton bemutassuk."

 

A Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok fórumsorozat alkalmával a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tagjaitól és az eseményeken megjelent nyugdíjasoktól érkező társadalmi igényre reagálva két törvényjavaslat fogalmazódott meg, s talált támogatásra a jogalkotóknál. Az alanyi kör kibővítésére további módosításokat javasol a KÖZÉSZ. A Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok felületet, lehetőséget és nyilvánosságot teremtettek a közvetlen visszajelzésekre, amivel minden állomáson aktívan és spontán éltek a résztvevők. Az előadásokat követő beszélgetések, hozzászólások konklúziójából dolgozunk a további módosításokon. A munkajogviszony és a gazdasági társaságok mellett – új ismeretanyagot adva - bemutatták a szövetkezeti formát, amely reneszánszát éli, rugalmassága és kedvezményei és közösségi eleme okán. Az érdekképviselet egy mindenki által elérhető folyamatos és naprakész fórumot teremt, a szakmai kapcsolatok sokrétű koordinálásával, biztosítva tapasztalati kimenetet.

 

A Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok záróeseményén egyperces néma csenddel emlékeztek a jelenlévők a szövetkezeti szektor nagy példaképére, Demján Sándorra.