A demográfiai folyamatok, a gazdasági és munkaerő-piaci változások nyomán kiemelt társadalmi kérdéssé vált az idősödő korcsoportok munkavállalásának biztosítása, illetve elősegítése szerte a világban, így Magyarországon is. A Pécsi Tudományegyetem és a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet együttműködésében most arra nyílik lehetőség, hogy a munka világába visszatérő nyugdíjas dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit folyamatosan vizsgálják. A vizsgálatok célja az idősödő munkavállalók egészségi állapotának megőrzése, egyfajta többlet gondoskodás azokról, akik továbbra is szeretnék a nyugdíjas éveiket aktívan munkával tölteni.

 

A demográfiai előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók létszáma és aránya a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy idősebb korban a munkavégzés egyes szakmákban, milyen fokozott egészségi kockázatokkal járhat, s ezek hogyan kezelhetők.

 

A Pécsi Tudományegyetemen több éve nagy sikerrel megrendezett „Az Aktív Időskorért - Pécsi Szenior Akadémia” legutóbbi előadását megelőzően került sor a PTE és a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet közötti együttműködési megállapodás aláírására. A megállapodást a nyugdíjas szövetkezet részéről Kövesi Péter elnök, az egyetem oldaláról dr. Tibold Antal vezető főorvos látta el kézjegyével a helyszínen.

 

Az együttműködési megállapodás alapján - a PTE-n kifejlesztendő innovatív módszertan alkalmazásával - a nyugdíjas dolgozók állapotfelmérését végzik el az egyetem kutatói, továbbá a foglalkoztatás és az egészségi állapot összefüggéseinek anonim kérdőíves vizsgálata történik meg. A PTE a felmérésben való részvétel lehetőségét ingyenesen biztosítja a nyugdíjas szövetkezet tagjai és a Pécsi Szenior Akadémia hallgatói számára.

 

Az együttműködés az EFOP-3.6.1-16-2016-00004 azonosító számú „Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében” című projekt, ezen belül a „Fizikai és szellemi kompetenciák együttes vizsgálati és értékelési módszertanának kimunkálása az idősödő korcsoport munkavállalásának elősegítésére” alprojekt keretei között, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

 

További információ: Dr. Nemeskéri Zsolt (+36 30 560 7293) és Kovács Miklós (+36 70 708 1305)