„Fenntartható társadalomért a szövetkezetek révén”

 

MEGHÍVÓ

 

Az Országos Szövetkezeti Tanács tisztelettel meghívja Önt a

96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap

alkalmából rendezett megemlékezésre és fogadásra.

 

Az ünnepség időpontja és helyszíne:

 

2018. július 6., péntek 11 óra

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Román épület tanácsterme
Budapest, XIV., Városliget-Vajdahunyadvár

 

Az ünnepség programja

(11:00 – 14:00)

 

Ünnepi megemlékezés – Patay Vilmos OSZT alelnök
Szövetkezeti kitüntetések átadása
Kitüntettetek köszöntése - Kósa Lajos OSZT elnök
Fogadás

 

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége - magyar közreműködök segítségével - 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország 1,2 milliárdnyi szövetkezőjének érdekeit képviseli 1923 óta. Felhívására július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol. Az Országos Szövetkezeti Tanács a magyar szövetkezeti szövetségek tanácskozó testülete.

 

Tagjai:

ÁFEOSZ-COOP Szövetség

HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA)

Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ)

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ)

Magyar Iparszövetség (OKISZ)

Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ)

Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)

Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ)

 

96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap
24. ENSZ Szövetkezeti Nap

 

Az ICA, a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége szervezésében 1923-ban ünnepelték először a Szövetkezetek Nemzetközi Napját. Az elmúlt években a nemzetközi szövetség a szövetkezet napi ünnepségsorozatához és megemlékezéseihez szorosan kapcsolódott az ENSZ is és ezen keresztül immár 24. alkalommal az ENSZ is kéri minden ország kormányát, hogy vegyenek részt a szövetkezetek e napra meghirdetett ünnepségein.

A szövetkezetek nemzetközi napján minden évben más-más téma kerül kihangsúlyozásra, így 2010-ben a nők szerepe a szövetkezeti mozgalomban, 2011-ben az ifjúság, mint a jövő új szövetkező közössége, 2012-ben egy jobb világ építését, 2013-ban az, hogy a szövetkezetek a krízisben is erősek maradtak, míg 2014-ben a szövetkezetek szerepét emelte ki a mindenkire kiterjedő fenntartható fejlődés megvalósításában. 2015-ben szövetkezetekkel a nők jogainak, egyenlőségének érvényesítéséért és 2016-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljainak támogatása – szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért. 2017 fókusza szerint a nyitott tagság és személyközpontúság biztosítja a szövetkezetekben, hogy senki ne maradjon le.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 2018. évi üzenetében a közösségnek szenteli a figyelmet, kiemelve a hetedik számú irányadó alapelvet, a szövetkezetek a fenntarthatóságot és a rugalmasságot helyezik a törekvések középpontjába. Ezen alapulóan az év mottója: „Fenntartható társadalomért a szövetkezetek révén”.

 

Regisztráció, sajtókapcsolat:
Holub Katalin (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)