Játsszon egyszerre mindenki otthon*. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is a Nagy Játéknap ügye mellé állt, mert nem csupán szakemberként, de édesanyaként is elkötelezett a sport és a sportszerű játék mellett. A magyar és Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, dr. Kamuti Jenő számára a szabályok és viselkedési normák elsajátítását jelenti a játék. Hrutka Róbert Érted című dalában sikeres sportolók: Béres Alexandra, Földházi Zsófia, Gera Zoltán, Imre Géza, Kammerer Zoltán, Kásás Tamás, Kiss Balázs, dr. Kiss Gergő, Knapek Edina, Kovács Ágnes, Kovács Kokó István, Kovács Katalin, Kökény Bea, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Mohamed Aida, Szász Emese, Szilágyi Áron és Zala György tesznek tanúbizonyságot a Nagy Játéknap elvei mellett. A Bethesda Gyermekkórház orvosai május 1-jén délidőben, ha a körülmények engedik, extra játékot illesztenek a gyógyításba. Május 1-jén űrkutatási felvételek tesznek kísérletet arra, hogy rögzítsék a felszabaduló játékenergiát. Az esemény fővédnöke: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége; védnöke, többek közt: Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, sportvezető, mert számára élsportolóként és édesapaként is a játék mindenek felett áll.

 

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mind munkájában, mind magánéletében fontosnak tartja az elhivatottságot. "Minden szülőben ott van az a vágy, hogy "a legjobbat szeretném a gyermekemnek". Három gyermekes édesanyaként, szülőként én is törekszem arra, hogy megadjam mindazt, amire a gyermekeimnek szüksége van, de rohanó világunkban, rengeteg kötelességünk mellett, sokszor épp azokra nem jut időnk, akik a legjobban igénylik a személyünket. Ezért csatlakoztam örömmel a Nagy Játéknap programhoz, és május 1-jén mi kedvencünket, a Twistert játsszuk majd. Bízom benne, hogy minél többen bekapcsolódnak a kezdeményezésbe, és a játék varázsával, a szeretet és összefogás erejével közösen sikerül tennünk egészségünkért, és a biztonsági intézkedések okozta bezártság érzése ellen. Sportvezetőként pedig arra buzdítok mindenkit, hogy ne csak május 1-jén, hanem bármikor, egy-egy hosszú és fárasztó nap után, ajándékozzuk meg szeretteinket, tanítványainkat, kollégáinkat és magunkat is akár csak fél óra felszabadult mozgással, örömteli játékkal! Szívből ajánlom mindenkinek, korhatárra való tekintet nélkül!"

 

A Nemzetközi Fair Play Bizottság örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. „Büszkék vagyunk rá, hogy már több Fair Play díjas részese a programnak, így Dj Dominique is. A Fair Play az élet szinte minden területén megjelenik. A tiszta, becsületes hozzáállás minden tevékenység alapja, így, mint nevében is szerepel, a játéké is. A játékkal, a játszással már kisgyerekkorban megtanuljuk a szabályokat és azokat a viselkedési formákat, melyekkel később az életben is boldogulunk. A játék tanít, nevel és nem utolsó sorban kikapcsol, azaz segít elvonatkoztatni a világban zajló negatív dolgoktól. Napjainkban ez különösképpen fontos, hiszen a Koronavírus okozta helyzetben mindannyiunkban rossz érzések, félelmek kavarognak. A kisgyermek kijátssza magából a félelmeit, így dolgozza fel az őt ért negatív érzéseket. Manapság a gyerekek mellett a felnőtteknek is erre van szükségük. A Nagy Játék Nap ezért is kitűnő alkalom arra, hogy elővegyük a játékos énünket, egy kis időre ismét gyerekké változzunk és játszva kapcsoljunk ki. Mindenkit buzdítunk rá, hogy csatlakozzon hozzánk és játsszon egy órát a Fair Play szellemében. A Fair Play-jel mindenki nyer” – vallja Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

 

"Zseniális ez a kezdeményezés! Egy gyermekkórházunkban mindig a gyermek jóléte van a középpontban, amelynek nélkülözhetetlen eleme a játék! Május 1-jén orvosaink is játszani fognak a bent lévő gyerekekkel, ahogy az ő állapotuk, és gyógyítóink szoros munkabeosztása engedi. A jókedv, az öröm nélkülözhetetlen mind a gyógyuláshoz, mind a gyógyításhoz" – jelezte a frissen csatlakozó Bethesda Gyermekkórház képviseletében Tamásné Bese Nóra, ami jó apropót kínál a szervezőknek arra, hogy felhívjanak minden olyan kórházat a csatlakozásra, ahol gyerekek gyógyulnak. S ha már játék, az online oktató iskolák osztályfőnökeit, a gyermekotthonok nevelőit, s a nagycsaládos szervezetek aktivistáit is együttműködésre buzdítják.

 

Az ötletgazda Vörös Eszter kezdetektől eltökélt abban, hogy űrfelvételen mutassa ki az COVID-19 járvány miatt elmaradt rendezvények okán bennrekedt energiát. Dr. Kristóf Dániel, a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. Űrtávérzékelési Osztály vezetője szerint nem légből kapott elképzelés mindez: „kollégáimmal utánanézve a dolognak olyan űrfelvételeket kerestünk a Nagy Játéknap támogatására, amelyek várhatóan május 1-jén készülnek, és különböző skálákon (regionális / országos / kontinentális) lefedik Magyarországot, Európát, illetve még nagyobb területet. Várhatóan számos űrfelvétel készül ekkor, melyeket néhány nap késéssel lehet majd letölteni, ezt szívesen elvégezzük és prezentálható állapotba hozzuk azokat. Reméljük, hozzájárulhatunk ezzel a Nagy Játéknap sikeréhez!”

 

A Magyar Olimpiai Bizottság mellett a Sportegyesületek Országos Szövetsége támogatását is élvezi a jószolgálati kezdeményezés. Hrutka Róbert Érted című dalának készülő klipjében, a hazai kulturális élet legelismertebb művészikonjai mellett, ismert és népszerű sportolóink, olimpikonjaink is szerepet vállaltak.

 

A Nagy Játéknap összehozza ebben a nehéz helyzetben azokat a családokat is távollévő idős hozzátartozóikkal, akiknek nincs megfelelő eszközük. A Blaupunkt Mobile Phones Europe támogatásával az idősek számára kifejlesztett nagy nyomógombos telefonokat ajándékoz rászoruló családoknak, hogy megteremtse számukra is a közös játék élményét. Részletek az esemény Facebook oldalán olvashatók.

 

Az esemény előkészítésében aktív szerepet vállaló Fair Media Production küldetése, egyben hite abban, hogy a dolgokat lehet “fair-ül” csinálni: megbízhatóan, kreatívan, okosan, vidáman, színesen, lelkesen, lendületesen. „Pont ezért csatlakoztunk a Big Play Day kiváló kezdeményezéshez. Hamarosan pedig egy nagy meglepetéssel is készülünk a Nagy Játéknap résztvevőinek – fogalmaznak a fair play szellemében Eszes-Istenes Viktor és Baksa Roxána, a Fair Media Production alapítói.

 

Médiatámogató:
Sztársáv és Várkonyi Attila Dj Dominique, a Nagy Játéknap zenei producere és a Fair Media Production, a Nagy Játéknap médiapartnere

 

Akik szintén önként és önzetlenül segítenek:

741 projektcsapat
Bethesda Gyermekkórház
Blaupunkt Mobile Phones Europe
Borcsa Erika erdélyi influencer
Both Zoltán vadállatbefogó
Budapest VI. kerületi Bajza utcai Általános Iskola
Chameleon Smart home
Demján Sándor özvegye Lídia Asszony
Einhorn Kitti - FUTUREAL TATA tulajdonosa
Fair Media Production
Fitness Giant Kft.
Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
Földessy Margit Szindra Színiakadémia és tanítványai
Friedmann Tamás EV
GFS Consulting
Gödöllői Hírek
Hajlabor
Hangya Közösség
Holistic Pharma Zrt.
Hórakukk Kft.
HozamInfo Kft.
Hrutka Róbert
HTM Mobile Kft.
Jégkert SE
Kmh Jégkorong SE (U14-es Csapata)
Magyar Asztalitenisz Szövetség
Magyar Atlétikai Szövetség
Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesülete
Magyar Olimpiai Bizottság
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata
Magyar Paralimpiai Bizottság
Magyar Sakkszövetség
Magyar Teátrumi Társaság
Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség
Mandel Helga casting director
Matwerks
MayerWorks
Molnár Kata grafikus
MOTO GP magyar, amerikai, olasz és spanyol versenyzői
Nagy Mariann producer
Nyúlné Kusztor Melinda
Oracle
PANNÓNIA RÁDIÓ
Pazaurek Piroska tiszteletbeli konzul, Florida
Petki Ildikó vállalkozó
Pink trees for Pauline
Season Sound Speakers
Sportegyesületek Országos Szövetsége
Színházi Dolgozók Szakszervezete
Szűcs Mónika webfejlesztő
team4event.hu
Telekom Veszprém Férfi Kézilabda Sport Egyesület
Vándorjátszóház
www.onbrands.hu
XCBlade Hungary Talent
Zuglói Sasok Sportegyesület

További információ:
http://www.bigplayday.org
Facebook: Big Play Day // Nagy Játéknap
Instagram: bigplayday
TikTok: bigplayday

Hashtag: bigplayday, letsplay


*Euronews 2020. március 25.

 

Sajtókapcsolat:
741 Holub Katalin (+36 20 922 6431)