A noÁr Mozgalom felhívására érkezett válaszok szerint anyanyelvünk, földrajzi helyzetünk, sokat szenvedett történelmünk, kultúránk, költészetünk, irodalmunk, fájdalmas emlékeket feltáró Himnuszunk, a magyar operett és retro zenénk, néptáncunk, hagyományaink, tudományos eredményeink és találmányaink, sporteseményeink és a közös szurkolás, a „Balaton-érzés”, s a bele nem nyugvás magyarságunk mérföldkövei. Dr. Csepeli György szociálpszichológus, szociológus, Farkas Izsák hegedűművész és Kampós András történelemtanár podcast-beszélgetésekben osztják meg gondolataikat a témában.

 

 

„Isten túljárt az emberek eszén, kik egy égig érő tornyot akartak építeni, hogy kilessék titkait. Elvette tőlük az egységes nevet és az az egységes nyelvet, melyek hiányában már nem együtt, hanem egymás ellen határozhatták meg magukat. Minden név és minden nyelv egy-egy nemzeté lett. Minden nemzet a látás különös módja, mely akkor lát, ha már látott, s akkor látott, ha a látottat maga elé képzelte. A nemzet olyan elképzelés, melynek lényege a fennmaradás és a növekedés akarása. Nincs ez másként a magyarokkal sem, akik későn érkeztek a nemzetek asztalához Európában. A feladat az, hogy a múltból a jelenbe lépve a jövőből nézzük magunkat, s akarjuk, hogy Magyarország szabadabb és boldogabb hely legyen, mint volt” – fogalmaz Dr. Csepeli György.

 

„A magyarságom az identitásom egyik legfontosabb sarokköve. Szívesen beszélgetek erről bárkivel, egy bor mellett barátokkal, kirándulásokon diákokkal, játék vagy utazás közben gyerekeimmel. Azt azonban gyűlölöm, ha méregetik. Elég nagy? Nem túl nagy? Elég magyar? Nem túl magyar? A méregetéstől megnémulok. Ha ezektől a rossz szemektől megriadva félünk megélni és kifejezni a magyarság-tudatunkat, a legfontosabb szolidaritási alapunk, megélhető közösségi élményünk veszik el. A tiszta önképhez ismernünk kell a múltunkat és a közös jövőnk érdekében beszélnünk kell arról, hogy mi köt össze minket. Örülök, hogy Áron és a noÁr elővette ezt a témát” – vallja Kampós András.

 

„A noÁr ügye, hogy legyen egy ügyed.” Hirdetik mottójukként. Az önkéntesekből álló civil szervezet a már megszokott „képlettel”, vagyis a művészet, a párbeszéd és a tettek erejével dolgozza fel a magyarság témáját, mely bemutatásának ezúttal is részei a megjelenő kliphez kapcsolódó akciósorozatok, illetve a podcast-beszélgetések, olyan szakemberek megszólaltatásával, akik a téma egyes szegmenseiben jártasak, és releváns forrásokat osztanak meg azokkal, akik elmélyülnének az adott kérdéskörben.

 

Molnár Áron alapító legújabb dala a nemzethez szól. 2021. március 15-én debütál a noÁr – Magyar című száma és klipje, melynek refrénje a következő:
„Vérünkben Kossuth, lelkünkben Batthyány
Egy csipet Leövey és Deákból hangyányi
Hányszor támadt tenfiad szép hazám kebledre?
Édes hazám, súgd meg, hogy tehetünk kedvedre?”

 

noÁr - Magyar (előzetes): https://youtu.be/Ui7e-AY7wcE
Fotó: noÁr Mozgalom // Huszár Dávid
#közösnemzet #magyar #0315 #anoÁrmivagyunk

 

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)