Szombaton 10 órától 34 intézeti helyszín számára töltenek palacsintát a Pagony kertben a HelpForFun és a noÁr Mozgalom aktivistái, amit másnap délelőtt – az egyéni felajánlásban készülőkkel kiegészítve - „házhoz” is szállítanak. Második alkalommal szervezik meg e jószolgálati mozgósítást, mely során az ételérzékenyek egyedi igényeit sem hagyják figyelmen kívül.


Tavaly indult útjára a kezdeményezés – mondta el Tóth-Kása Ottília programkoordinátor -, amikor a noÁr Mozgalom Hős utcai ételosztásának öthetes programját egy gyermeknapi különlegesség zárta. A közösségi felületen közzétett felhívás hatására fél Budapest palacsintát sütött, amiből más szervezetek kis kedvezményezettjeinek is jutott.” A higiéniás követelményeket szem előtt tartva, külön csomagolva érkeztek az előre egyeztetett háromdarabos adagok és a tölteléknek valók. Az egyedi igények kiszolgálása sem jelentett akadályt. A közel ötezer palacsinta között glutén- és laktózmentes édességgel, de még varázslatos palacsintaszőnyeggel is készültek a szervezők. A felajánlások „oroszlánrészét” a Marcsika Palacsintája vállalta. A 2018-ban alapított csepeli üzem hajléktalan édesanyákat foglalkoztat. Állami gondozott gyerekek egykori nevelőtanáraként az ötletgazda Tajti Mária - amikor épp nem palacsintát süt szimultán tíz serpenyőben - pedagógusként dolgozik, áruforgalmat és élelmiszerismeretet oktat sajátos nevelésű diákoknak a Csepeli Erőmű Szak- és Átképző Kft. alapítványi iskolában.


Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója így fogalmazott az egy évvel ezelőtti akció összefoglalójában: „GYEREKNAP!!!! Végeredmény: 1450 gyereknek jutott 4714 palacsinta Budapest-szerte, Tarnabodon és Pilisen. Kimondhatatlanul csodálatos nap volt!! Reggel 11-kor a Pagonyban kezdtünk (nagyon köszönjük Foitl Andrásnak és a Pagony kertnek a segítséget és a helyszínt) ahol a csodálatos és pótolhatatlan koordinátorunk, Tóth-Kása Ottília, Bérces Nóri, Csermák Tímea - Totti, Fülöp Júlia a Pacsalinta kommandó felelősei és a Budapest Bike Maffia előkészítette a cuccokat. Ott voltak a szállítóink, akik startra készen várták, hogy vihessék Gyermeknap alkalmából a 4715, igen 4715 !!! db palacsintát Budapestre, Pilisre és Tarnabodra.”

Sajtókapcsolat, forgatás egyeztetése: Holub Katalin (+36 20 922 6431)

 

Együttműködők:


HelpForFun
„Régóta így gondolom, de a Covid ezt megerősítette: együtt lehet, kell elkezdeni változtatni szokásainkon, hogy magunk is változzunk, jobban odafigyeljünk magunkra és egymásra. Ez a blog azoknak az embereknek a közös élményeit fogalmazza meg, akik a közös felelősségvállaláson, más emberek támogatásán keresztül ismerkedtek meg és lett egy közös hobbijuk, a segítés, amely nem megterhelő, hanem jó érzést ad, nem választ szét, összeköt, közösséget teremt, ezért is a felhívás: Help for fun!” - Bérces Nóri, a Help For Fun alapítója.


Marcsika Palacsintája – Kézműves Sütöde
A 2018-ban alapított üzem a koronavírus-járvány kitörése óta minden kórház Covid-osztályára maszkot és palacsintát vitt, a Budapest Bike Maffia közvetítésével pedig desszerttel látta el a hajléktalanszállókat és átmeneti otthonokat.


Pagony kert
A Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda egykorvolt gyerekmedencéinek helyén ebéd, vacsora és madárfütty vár mindenkit.