Egyre többen döntenek a munkaerő-kölcsönzés mellett. Munkaadói oldalon a piac változásaira való gyors reakcióképessége, rugalmassága, s az adminisztrációs terhektől és a bérköltség megjelenésétől való mentesség a legfőbb érvek. A munkavállalók számára a kiszámítható jelen mellett a hosszú távú munkalehetőség szerepel kiemelten az indoklásban - derül ki szektor kétharmadát lefedő Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége tagszervezeteinek és érdekképviseleti munkájukat támogató több piacvezető cég körében végzett legfrissebb közös kutatásból.

 

 


Csizmadia Gábor elnök szavai szerint, 65.000 betöltetlen állás van ma Magyarországon, amit várhatóan megdupláznak a folyamatban lévő, idén lezáruló ipari beruházások. „Az atipikus foglalkoztatás rugalmassága mellett kiszámítható, tervezhető jövőt biztosít, úgy munkavállaló, mint munkaadói oldalon. Fordulóponthoz érkezett a munkaerőpiac.”


Válaszaik alapján a kölcsönzött dolgozók munkavégzését a bérutalás pontossága, a bejelentett munkaviszony, a hosszú távú munkalehetőség, az ügyintézés során tapasztalt segítségnyújtás, a munkába járás támogatása, a szakmai fejlődés lehetősége, "az egyik munka végeztével azonnal kapok másik ajánlatot" opciója segíti.


A kölcsönvevők a sorozatos eredménytelen interjúk, idő- és energia-megtakarítás, a cégen belüli fluktuáció csökkentése, a lokális munkaerőpiacról nem elegendő munkaerő, a vállalat gyorsan felfutó termelési igényéhez a megfelelő szakember kiválasztása, az üzletmenet számára biztosított rugalmassága, a toborzási és adminisztrációs terhek csökkentése, a szezonális munkaterhelés, a létszámbővítés lehetetlensége, s mert így nem keletkezik bérköltség, vagy éppen a vonatkozó tapasztalathiány miatt döntöttek munkaerő-kölcsönző cég bevonása mellett. Érvként említették a HR vezetők a nagy munkaerő-áramlás dinamikus mozgását, a hirtelen felfutás és a kialakult munkaerő-hiány esetén is gyors segítségként a külföldi munkavállalók foglalkoztatását*. „Tudtam, hogy nagyobb létszámú adatbázissal rendelkeznek, mint a vállalat, ahol dolgozom” – hangzott el. A munkaerőhiány azonnali pótlása, az időszakos projektek vagy különleges szaktudás szüksége, a kapacitáshiány, de akár a gyakornokok felkutatása, ahogy a már létező üzletág átvétele kapcsán meglévő struktúrája is okot ad.

Rövidesen közzétesszük a kutatás további részleteit is.

 

A kölcsönzötti válaszadók között fele-fele arányban voltak a nők és a férfiak, életkoruk tekintetében 40% 18-35, 40% 35-50 éves, 20% 50 év feletti; 75%-ban betanított munkát, 20%-ban szakmunkát végeznek; közülük 40% kevesebb mint egy éve dolgozik kölcsönzöttként, 30% 1-2 éve, 30% két éven túl. A válaszadók 90%-ának volt már más munkahelye. A kölcsönvevői oldal válaszadói 82,3%-ban HR és munkaügy területen tevékenykednek, 12,9% pedig cégvezető.

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)

* Kormányrendelet (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100118.kor) segíti a nem szomszédos 3. országból érkezők minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül történő könnyített eljárású munkavállalását.