Harmincötezer forint költség keletkezik munkavállalónként* a hétköznapra eső hivatalos ünnepek alkalmával – tette közzé az idén 25 éves Man at Work.

 

Egy fizetett ünnepnap osztva a 251 ledolgozandó munkanapok számával az évben, plusz erre a juttatásra fizetendő munkáltatói járulék összesen megközelítőleg 0,5%-a a munkavállaló éves teljes bérköltségének, vagyis adott évben a munkanapra eső fizetett ünnepre kifizetendő bérköltség fél százalékkal növeli a munkáltató teljes bérköltségét. Enyhe humorral fűszerezve talán az Anyák napja lehet az az ünnepünk, amely a munkáltatónak a legkedvesebb” – fogalmazott Ottó Csaba, az éppen negyedévszázada alapított Man at Work ügyvezető igazgatója.

 

2023-ban 251 munkanap van, ennyi a ledolgozandó napok száma. Munkavállalói oldalról nézve ez csökken az éves rendes szabadságos napok számával, illetve a fizetett ünnepnapokkal, ami nem más, mint a hétköznapra eső hivatalos ünnep. Munkáltatói oldalról nézve, az adott napon a munkavállaló nem végez munkát, viszont a távolléti díjat aznapra a munkáltatónak meg kell fizetnie, valamint ennek az összegnek a munkáltatóra eső járulékait is.

 

Általános munkarend szerint (5 nap munka, 2 nap pihenő nap - hétvége), ha az ünnepnap hétköznapra esik, a munkavállalót távolléti díj illeti meg erre a napra, úgy, hogy mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Ha a kollégát havibéres (jellemzően egy műszakos) szerződéssel foglalkoztatják, a teljes havi bére számfejtésre kerül úgy, hogy az ünnepnapon nem kell munkát végeznie, órabéres foglalkoztatás esetén a ledolgozott munkaórákon felül még a munkaszüneti napra is megkapja a munkavállaló a távolléti díjat. A távolléti díj minimum az alapbérrel megegyező összeg, de ha a munkavállaló több műszakba jár dolgozni, ez az összeg magasabb.

 

* A 2022 decemberi bruttó 581.600, - Ft átlagkeresetet alapul véve.

 

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)