A céges buszjáratok, a sokszínű, választható utazástámogatás, az ingyenes szálláslehetőség akár nagyobb távolságban való munkavégzésre is ösztönző helyzeti előnyt biztosít a munkáltatóknak a munkavállalókért folytatott versenyben – tette közzé szakmai tapasztalatait a személyzeti szolgáltatások területének egyik legnagyobb magyar tulajdonú vállalkozása, a 25 éves Man at Work.

 

Ha arról kellene nyilatkoznom, mennyire mobilis a magyar munkavállaló, akkor kapásból azt mondanám, hogy alig-alig. Volt ez másképp, különösen nagy volt erre a nyitottság a gazdasági válság idején. De a munkaerőhiány most nagy, helyben is adódik esély a gyors elhelyezkedésre, a munkavállaló választ. Vagy azt, aki gyorsabb, vagy azt, aki a legjobb kondíciókat kínálja. Fordult a kocka, ma már a munkáltatónak kell minden korábbinál nagyobb nyitottságot mutatni a munkavállalókért folytatott versenyben – fogalmaz Ottó Csaba, a Man at Work ügyvezető igazgatója.

 

Ha helyben nincs fellelhető munkaerő, úgy nagyban függ a bértől (a fizetéstől) és a bejárási lehetőségek módjától és a hozzájuk kapcsolódó költségtérítés mértékétől is a munkavállaló döntése. Ha költözni kell, akkor pedig nyilván fontos a lakhatás megoldása és annak anyagi ellentételezése. Ad-e a leendő munkáltató valamilyen költözést ösztönző támogatást a béren felül egy összegben letelepedési támogatásként vagy havonta esetleg albérlet-támogatás címén? Van-e munkásszállás, ahova akár azonnal beköltözhet? Bérelnek-e esetleg lakást neki? Segítenek-e vajon az ideális albérletet megtalálni a munkáltatók?

 

Baradits Bulcsú kölcsönzési üzletágvezető a Man at Work minden partnertalálkozóján, tárgyalásán hangsúlyozza, hogy az a cég előnyben van, aki szállást – minőségi szállást – kínál. „Jelenleg állásajánlataink közel felénél biztosítjuk mi a lakhatást, illetve lakhatási támogatást nyújtunk.  A nyugati határ mellett tapasztalataink alapján szinte „kötelező” a szállással kapcsolatos támogatás. Legyen akár ez egy soproni hegesztő állás vagy egy mosonmagyaróvári gépkezelő pozíció, de folytatva a sort a mérnök kereséseink kétharmadánál van valamilyen lehetőség a költözés támogatására!”

 

Az útfelújítások és dugók miatt gyakran bosszankodunk, de a felújított utak végeredményben a munkavállalást is könnyítik. Ahol az infrastruktúra fejlett, a település élhető, könnyen, gyorsan megközelíthető helyzetelőny, mert a más városba költözésről, ahogy az ingázás melletti elköteleződésről sokszor nem is kifejezetten az egyén, hanem a család dönt. Egy gyermek érkezése, az iskolás korba lépés, a középsuli választása is meghatározó szempont lehet. Ahogy az is mérlegelendő, ha a nagyszülőt kell gondozni, ha olyan beteget kell ápolni, akit rendszeresen kontroll miatt hozni, vinni kell.

 

Amikor valamely partnerünknek egy jó szakemberre van szüksége, a legfontosabb kérdések egyike, vajon fogadnak-e más lokációból is jelölteket? – hangsúlyozza az ügyvezető. Tipikus hiányszakmák esetén ez lehet a siker kulcsa. Külön kitérnek arra, hogy nyitott-e a munkáltató olyanra, aki távolról ugyan, de még ésszerű keretek között vállalják az ingázást messzebbről is. Tapasztalataik szerint - még ha csak a szokásos fizetést kínálják - előnyt élveznek a munkavállalók körében, ha a hagyományos tömegközlekedési módokon felül azon települések esetében is céges buszjáratokkal rendelkeznek, ahol a tömegközlekedési eszközök nem elérhetőek, vagy csak egyszerűen nem igazodnak a munkarendjeikhez. Szakmunkás, technikus munkakörök esetén kiemelt prioritás, ahogy a pályakezdő mérnökök munkavállalásánál is, mert náluk még nem evidencia, hogy saját autót is képesek fenntartani.

 

Az utazási költség finanszírozásának mértéke és módja, de leginkább annak sokszínűsége, a választás lehetősége kardinális kérdés. Akár párhuzam is vonható betöltött munkakörrel, a beosztás szintjével ki az, aki a tömegközlekedést, ki az, aki az autós bejárást választja, vagy épp ragaszkodik a költségtérítésen felül a cégautóhoz. Éppen ezért fontos tudnunk azt is már a toborzás megkezdésekor, ha valaki az autós bejárást preferálja, vajon milyen távolságokban vállalja át a munkáltatója annak költségét. Minél nagyobb távolságokban van erre nyitottság, annál nagyobb az esély a megüresedett munkakör betöltésére. A megyeszékhelyek közötti gyorsforgalmi utakon, az autópályák vonalán a távolságok könnyedén leküzdhetők.

 

Azok a partnerek, akik ingyenes szálláslehetőséget kínálnak a munkavállalóik számára, mindenképp előnyt élveznek. Ideális esetben ez nem csak egy ágyat és szekrényt jelent a ruháknak, hanem olyan lakóteret, ahol a szobához külön tisztálkodásra, akár főzésre, étkezésre is van külön helyiség. Minél inkább felszereltek ezek a szállások és legfőképp minél hosszabb távon élhet annak használatával, annál inkább vonzóbbak. Olyan is akad, aki panzióban bérli a szobát a munkavállalóinak.

 

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)