Soha nem látott tempóban, a terveknek megfelelően folyik a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájának és Barokk Istállójának felújítása. Október vége óta szerkezetkészek a megújuló terek. Elkészült a Lovarda Erzsébet-bejárójának faszerkezete és kőlábazata. A nagyteremben helyére került a kőburkolat, s már üzemel a elektromos hálózat. Elindult a padlófűtés. Befejeződtek a Lovarda új bejárata előtti terület – Schimmelhof –, mint reprezentatív fogadóterület földmunkái, elkezdték a legyezőmintájú végleges burkolat kialakítását. Végéhez közeledik a vizes blokkok gépészeti szerelése, s a Barokk Istálló emeleti és földszinti falrestaurációja. Az alapszerelések már mindenhol megtörténtek, a következő öt hét teendői között a felületképzések mellett légtechnikai és más gépészeti munkálatok szerepelnek. A Lovarda padlószintje alatt két, egyenként 80 négyzetméteres teremmel gazdagodott a terület, amelyek a pályázat lezárultával – 3D-s vetítőként – oktatási célokat szolgálnak majd.

A tendernyertes Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel 2010. augusztus 26-án aláírt szerződés szerint augusztus 30-án megkezdődtek, és december 31-én  befejeződnek a munkálatok. A Lovarda 638 négyzetméteres egybefüggő, oszlop nélküli tere  – különösen ilyen reprezentatív környezetben – nem csak Magyarországon, de a régióban is ritkaság, amely hosszútávon is nemzetközi presztízsű protokollhelyszínné válhat.

A műemlék épület augusztusban megkezdett munkálatait is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hagyja jóvá és felügyeli.

Háttér:

A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő komplex fejlesztésének második ütemében a Lovarda és Barokk Istálló közel 1700 négyzetméteren újul meg.  A kiemelt projekt tervezett összköltsége 1 milliárd forint. Az Új Magyarország  Fejlesztési Terv keretében kapott 900 millió forint pályázati támogatást a kisebbségi tulajdonos, Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint összeggel, mint önerővel egészít ki. A „turisztikai vonzerő- és termékfejlesztés előmozdítását” célzó projektnek köszönhetően kialakuló multifunkciós térben úgy készül el főúri lovaskultúrát bemutató tárlat installációja, hogy gyorsan átrendezhető legyen kulturális és protokolláris térré. A projekt - amelynek megvalósítási szakaszában kerül sor  az EU elnökséghez kapcsolódó rendezvényekre - 2011 végén zárul. A fejlesztés célja az épületegyüttes kulturális komplexum jellegének kiteljesítése.