Hullámzóan alakult a Fidesz támogatottsága az elmúlt hónapokban, február elején egy lejtmeneti szakaszról tanúskodnak az adatok. A mostani 3 százalékpontnyi veszteség következtében az összes választókorú körében 31 százalékon áll a kormánypárt, ami a választások óta a leggyengébb eredmény. Az MSZP viszonylag stabil támogatottságot élvez, ezúttal a népesség 12 százaléka áll mögötte. A Fidesz 2,5 milliós, a szocialisták 1 milliós támogatói körrel rendelkeznek.

A Fidesz és az MSZP híveinek eltökéltsége ebben a hónapban közelebb került egymáshoz – az ellenzéki párt támogatói aktívabbak, mint az év fordulóján, de még mindig visszafogottabbak, mint a kormánypártiak. A választói magatartás e havi változásai eredménye, hogy a biztos pártválasztói körben is mérséklődött a különbség: a januári 65-17 százalékos Fidesz-MSZP arány 60-20-ra változott.

Az őszi hónapokban lévő mélypontjaikat elhagyva stabilizálódik, némileg erősödik a Jobbik és az LMP. A nemzeti radikális párt a választópolgárok 7, az ökopárt 4 százalékát vonzza (közel hatszázezer illetve bő háromszázezer főt). Az utóbbi hónapok adatai alapján kijelenthető, hogy a biztos pártválasztók körében a Jobbik egyértelműen 10 százalék fölötti (most 12 százalékos) párt, az LMP pedig fölötte van a bejutási küszöbnek (ezúttal 6 százalékkal). - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az IPSOS február elején, az ország felnõtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Megmozdultak a szavazók, a szokásosnál több változást lehet találni a közvélemény-kutatásokban. Minden párt mutatói változtak valamelyest, valamelyest erősödött a választók politika iránti figyelme, érdeklődése. Mindeközben folyamatosan érezhető a közhangulat enyhe romlása, havi 2-3 százalékponttal emelkedik azok aránya, aki szerint rossz irányba mennek a dolgok (jelenleg 61 százaléknyian osztják ezt a nézetet) s csökken azoké, akik pozitív fejleményekről számolnak be (most 30 százalék van ezen a véleményen). A közhangulat negatív változása rendszerint a kormánypártok gyengülésével, az ellenzék erősödésével jár együtt. Ezt az összefüggést most is megfigyelhetjük, de a korábbi évtizedekben megszokottnál mérsékeltebben. A Fidesz táborának csökkenése nem egyenes vonalú, hanem hullámzásokkal tarkított. Januárban még úgy tűnt, hogy megáll a lefelé tartó trend, február elejére azonban megint fogyatkozott a táboruk. A kormánypárt veszteségei egyértelműen lokalizálhatók. Az idősebb generáció, a 65 év felettiek körében megfeleződött a Fidesz támogatottsága: januárban 37 százalékuk volt a kormánypárt híve, most 19 százalék. Ezáltal egy utoljára négy évvel ezelőtt tapasztalható jelenségre figyelhetünk fel: az MSZP az idősebb generáció körében nagyobb (25 százalékos) táborral rendelkezik, mint a Fidesz. Ha nem is olyan jelentős mértékben, mint a 60 év felettieknél, de relatíve sokat veszített a kormánypárt az alapfokú végzettségűek körében: 39 százalékos támogatottságuk 28 százalékra csökkent. Itt azonban továbbra is a legerősebb pártnak számít, a szocialisták ugyanis 12 százalékon állnak.
Az elmúlt években a főváros is egyértelműen a Fideszé volt, most is vezetnek az MSZP előtt, de szoros a verseny: 23-20. A kormánypárt bázisát továbbra is – sőt, még inkább – a társadalmi középrétegekben találhatjuk meg, ezekben sem korábban, sem az elmúlt hónapban nem csökkent a támogatottsága.

Az adatfelvétel ideje: 2010. február 1-7.

A megkérdezettek száma: 1500 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1500 fõt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.