A firenzei Florence School of Regulation által Budapestre szervezett A távközlés 2012-es EU-keretszabályozásának jogharmonizációja: irányvonalak, szabályozás, piaci kihívások című konferencián a várakozásokat meghaladó részvételt nyugtáztak a szervezők.

A Magyar Telekom székházában 2011. június 24-én tartott szakmai rendezvényen a hazai és nemzetközi vendégek megismerhették az Európai Bizottság képviselőjének és az Európai Szabályozók 2012-es elnökének a telekommunikációs keretszabályozás 2011. május 25-én lejárt nemzeti implementációjáról szóló szolgáltatói és szabályozói véleményét.

Elhangzott, hogy megérett az idő a 800 és 900 MHz-es sávok használatára, hogy bár előtérbe kerülnek a fogyasztói érdekek, mind a hatóságnak, mind a szolgáltatóknak proaktív, fogyasztói ismereteket fejlesztő tevékenységet kell folytatniuk. A fő szolgáltatók kritikusan viszonyultak a hatóság erejének jogalkotói szintre való emeléséhez és aláhúzták, hogy a hatóságnak meg kell találnia az egyensúlyt a könnyített szabályozás, a befektetői kockázatok megtérüléséhez tartozó kötelezettségekhez, valamint a bizonytalan szabályozói környezet fenntartásához.

A firenzei szervezők kiemelték, hogy a konferencia az első alkalom az új tagállamokban, ahol az akadémia, a szolgáltatók és a szabályozók egy asztalnál vitatták meg a piacot befolyásoló döntéseket, trendeket. „Reméljük, hogy a kezdeményezést széles körben elfogadja a piac és a szabályozói környezet és hozzájárulhattunk a szabályozói kultúrához fejlesztéséhez tartozó tapasztalatcseréhez” – mondta Pier Luigi Parcu, az intézet igazgatója.

A konferencia a magyar elnökség hivatalos eseményeinek is része volt.

További információ, interjúegyeztetés: Holub Katalin (+36 20 922 6431)