Kerekasztal beszélgetés sorozatot kezdeményez - a környéken lévő települések részvételével Kecskeméten, Szolnokon és további 3 nagyvárosban - az EU-FIRE Kft. a geotermális energia felhasználásán alapuló, a korábbinál gazdaságosabb városi távhőellátásról, amely akár 20 %-os költségcsökkentést is eredményezhet. Első alkalommal 2011. október végén Kecskeméten ülnek asztalhoz a meghívott városok polgármesterei, a városgazdálkodási bizottságok vezetői, az energiaellátásért felelős szakemberek és a geotermális energia szektor meghatározó hazai szereplőjének munkatársai. A résztvevők az új megoldás teljes műszaki hátterével, valamint  a megvalósítás pénzügyi és jogi, illetve  pályázati lehetőségeivel  is megismerkedhetnek a szakmai találkozók alkalmával.

Az EU-FIRE Kft. által indított rendezvénysorozat októberi első szakaszának elsőként Kecskemét, majd Szolnok ad otthont. A szakmai eszmecseréken - a házigazda mellett - 5-5 meghívott város vezetői és döntéselőkészítői ismerkedhetnek meg a geotermális energia felhasználásának előnyeivel a távhőellátás, illetve melegvízszolgáltatás területén. Az EU-FIRE Kft. ismerteti az eddigi projektjei során szerzett  tapasztalatait, így szóba kerülnek majd a többi között a 2012 tavaszán befejeződő csongrádi geotermális rendszer korszerűsítésével kapcsolatos ismeretek is, de képet kapnak a résztvevők a kecskeméti elképzelésekről is.

„Az olcsóbb energia valamennyi vállalkozás, így az energiaigényesebb iparágak megtelepedéséhez is kedvező környezetet teremt. Ipari parkok alakulhatnak ki, illetve fejlődhetnek tovább, ami új munkahelyeket és többletbevételeket jelent a város számára. A helyi vállalkozások költségeik csökkenése mellett a beruházás megvalósításában való részvétellel bevételeiket is növelhetik, éppen ezért Kecskemét város hőellátásának fejlesztésében a városi távhőigény mintegy kétharmadát geotermális energiával lehetne fedezni” – foglalta össze várakozásait Nagypál Sándor alpolgármester.

Dr. Kovács Imre, az EU-FIRE Kft. egyik tulajdonosának szavai szerint: „A városi távhőszolgáltatók Magyarországon jellemzően földgázt használnak a fűtés és a használati melegvíz előállítás energiaigényének biztosítására, ezért a földgáz világpiaci árának növekedése egyúttal a lakosság, a közintézmények és a vállalkozások kiadásainak növekedését eredményezi. Az EU-FIRE Kft. egy olyan megújuló energiaforrást ajánl a városok figyelmébe, amely kiváltója lehet a földgáznak. A meglévő városi távhőellátó rendszereket a fejlesztés eredményeként egy geotermális energia felhasználásával működtetett hőközpont szolgálná ki. A kiépítendő geotermikus kaszkádrendszerben a kitermelt termálvíz a távfűtésen túl a helyi uszodák és fürdők melegvíz igényének kielégítésére, mezőgazdasági létesítmények fűtésére és terményszárításra, valamint igény esetén utak, járdák jégmentesítésére egyaránt használható. Ezzel a megoldással mind a város, mind a lakosság, mind pedig a vállalkozások kiadásai csökkennének. A helyi, saját energiaforrások használatával jelentősen csökken, akár meg is szűnhet az importfüggőség, ami a város számára nagyfokú ellátásbiztonságot és energiafüggetlenséget eredményez.  A megújuló energia felhasználásnak egyéb előnyei is vannak. A földgáz kiváltása miatt az üvegházhatású gázok – így különösen a CO2 – kibocsátás csökken, ami az un. kvótaeladások úján komoly bevételeket jelenthet az államháztartás számára.”

„Számunkra a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés alapérték. Ezeket szem előtt tartva dolgoztuk ki a programunkat, amellyel a városok energiaracionalizálását segítjük. Jelentős változások zajlanak az energiagazdálkodásban itthon és világszerte. Jól látható, hogy ezek a változások mind a megújuló energia térnyerésének irányába mutatnak. Mindannyian tudjuk, hogy hazánk geotermális energia potenciálja Európa-, sőt világszerte elismert, a geotermális energia aránya azonban az összenergia felhasználásban jelenleg még nem éri el a kívánt mértéket. Ahhoz, hogy használata általánosan elterjedjen, és a napjainkban népszerű energiaforrásokat legalább részben felválthassa, szemléletváltásra van szükség, ami ugyan már elkezdődött, de idő, amíg végbe megy. Mi azon dolgozunk, hogy minél közelebb hozzuk ezt az időt” – nyilatkozta az eseménysorozat elindításakor Kovács Péter építészmérnök, az EU-FIRE Kft. ügyvezető igazgatója.

További információ:
Dr.  Kovács Imre (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.),
Holub Katalin (+36 20 922 6431)

*(Nemzeti Együttműködés Programja)