Kis lélegzethez jutott a világ szeptemberben az augusztusi esés után. 1 százalékpontot emelkedett a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga, éppen úgy, mint a helyi gazdaság  teljesítményének jó minősítése (1 százalépontnyi emelkeséssel 30%). A közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hat havi  pozitív  várakozások mutatója változatlanul 24%. Nem romlott tovább a magyar lakosság véleménye a nemzetgazdaság általános állapotáról és a helyi gazdasági teljesítményről, maradtunk ahol voltunk: a saját gazdaságukat legnagyobb kritikával illető országok sorában. A jövőre vonatkozó gazdasági várakozások valamelyest pesszimistábbá váltak, a múlt hónapban 8, ezúttal 6 százaléknyian remélik a közvetlen gazdasági környezet javulását – ezek a megállapításai az Ipsos 24 ország részvételével készült legfrissebb Global @dvisor kutatásának.

A hónapról hónapra mért mindhárom mutató augusztusi visszaesése úgy tűnik, visszaköszönt a nemzetközi pénzügyi porondon, különösen Európában és az Egyesült Államokban. Figyelembe véve a szeptemberi emelkedést, az elmúlt két évben gyakorlatilag nem mutatnak változást.
Miközben minden régióban romlott  a múlt hónapban a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése, szeptemberben csupán Észak-Afrika (2 százalékpontot esve 41%) és Európa (1 százalékpontot esve 26%) mutat hanyatlást. Közép-Kelet és Afrika ( 4 százalékpontot emelkedve 62%), az Ázsia – Csendes-óceáni térség ( 3 százalékpontot emelkedve 42%) és Latin-Amerika (1 százalékpontot emelkedve 46%) egyaránt szerény emelkedést mutat.

Keleten a helyzet nem változatlan

A Közép-Kelet és Afrika – beleértve Szaúd-Arábiát, Törökországot és Dél-Afrikát –  2011 majd minden hónapjában kényelmesen bekerült a nemzetközi listák élmezőnyébe. A nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése március óta szinte változatlan, miközben a helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése és a közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hat havi várakozások  pozitív mutatója egyenletesen emelkedett januártól júliusig…
Majd - mindhárom mutató egyenletes emelkedése ellenére - mára Szaúd-Arábia gazdasásának megítélése romlik. Miközben 1 százalékpontot emelkedett a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélése (89%), 5 százalékpontot esett (64%) a helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése, és 7 százalékpontot zuhant (57%) a közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hat havi várakozások  pozitív mutatója. De még most is tartja az első helyét a nemzet- és a helyi gazdaság pozitív lakossági megítélésében és a másodikat a jövőre vonatkozó bizalmi index esetén.
Az augusztusi esést követően, Törökország megtáltosodott  ebben a  hónapban. 13 százalékpontot emelkedett (61%) a nemzetgazdasági teljesítmény megítélésének mutatója, 13 százalékpontot emelkedett (45%) a helyi gazdaság erősnek minősítése és 15 százalékpontot emelkedett a közejövőbe vetett hit és bizalom.

1 százalékpontot emelkedett a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga

Míg az augusztust az európai adósságválság és a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének két pontos esése jellemezte, szeptember már egy 1 százalékpontnyi emelkedést (39%) diagnosztizál, ami világ polgárainak saját nemzetgazdaságra vonatkozó megítélését illeti.
A 24 ország részvételével készült felmérésben Szaúd-Arábia (1 százalékpontot emelkedve 89%) őrzi az első helyét, amit Svédország (4 százalékpontot javítva 74%)  és India (változatlanul 69%) követ.
Kanada a második helyről a negyedikre esett vissza a nemzetgazdaság teljesítményét megítélő index mutatójában (66%). A hanyatlás  követi Egyesült Államok mutatóját, amely 1 százalékpontot emelkedett (15%) ugyan szeptemberre, de 5 százalékpontot esett a múlt hónapban.
Európa lehúzza a nemzetközi átlagot. A sereghajtók: Spanyolország (3 százalékpontot esve 3%), Magyarország (4%), Franciaország (5 százalékpontot esve 7%), Olaszország (8%) és Japán (2 százalékpontot emelkedve 8%). Nagy-Britannia 6 százalékpontnyi javítása (17%) pozitív kivétel.
Törökország demonstrálta  a legnagyobb, 13 százalékpontos emelkedést (61%), míg a legnagyobb, 8 százalékpontos hanyatlás (25%) Mexikóban volt, az egyetlen latin-amerikai országban, amely esést mutatott a nemzetgazdaság pozitív lakossági megítélésének mutatójában ebben a hónapban.


A helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése is emelkedett egy százalékpontot (30%)

Tandemben haladva a makroökonómiai mutatóval, a mikroökönómia pozitív megítélése is emelkedett 1 százalékpontot (30%) a 24 ország részvételével készült felmérés legfrissebb adatai szerint.
Szaúd-Arábia vezeti a listát ebben a mutatóban is,  bár 5 százalékpontot esett ebben a naptári évben először. Kína (8 százalékpontot emelkedve 53%), Svédország (5 százalékpontot esve 52%), Kanada (3 százalékpontot esve 48%) és India (2 százalékpontot esve 47%) követi.
Szeptemberben is a legalacsonyabb a helyi gazdaság Japánban (5%), Spanyolországban (2 százalékpontot esve 6%). Magyarországon (9%), Franciaországban (6 százalékpontot esve 12%) és Olaszországban (1 százalékpontot esve 13%).
Törökország produkálta a legnagyobb pozitív előrelépést a helyi gazdasági teljesítmény erősnek minősítése terén (13 százalékpontot emelkedve 41%), amelyet Kína követ (8 százalékpontot emelkedve 53%). Kína 8 százalékpontnyi emelkedése egy egyenletes ez évi csökkenést zár le. Argentína (36%) és Indonézia (31%) is 7 -7 százalékpontot emelkedett.
Brazília (7 százalékpontot esve 39%), Franciaország (6 százalékpontot esve 12%), Svédország (5 százalékpontot esve 52%) és Szaúd-Arábia (5 százalékpontot esve 64%) mutatói csökkentek  a legtöbbet szeptemberben.


A közvetlen gazdasági környezetekre vonatkozó pozitív  hat havi várakozások mutatója 24%

Arra kérve a válaszadókat, hogy prognosztizálják, vajon erősebb lesz, gyengül, vagy marad a jelenlegi szinten a közvetlen gazdasági környezetük teljesítménye hat hónap távlatában, ahogy augusztusban, most is éppen egynegyednyien (24%) gondolják úgy, hogy erősebb lesz.
Brazília a mutató legoptimistább nemzete,  6 százalékpontnyi esése ellenére (65%), továbbra is őrzi elsőségét. Szaúd-Arábia (7 százalékpontot esve 57%) a második, amelyet India (2 százalékpontot emelkedve 54%) és Mexikó (2 százalékpontot esve 34%) követ.
A lista sereghajtói ezúttal is Franciaország (2 százalékpontot esve 2%), Magyarország (2 százalékpontot esve 6%), Japán (7%) , Belgium (2 százalékpontot emelkedve 8%), Olaszország (4 százalékpontot esve 10%) és Nagy-Britannia (1 százalékpontot emelkedve 10%).
Ismét Törökország az abszolút győztes, itt a legnagyobb mértékű 15 százalékpontnyi az emelkedés (40%), amit Kína (9 százalékpontot emelkedve 44%) követ. A legnagyobb, 7 százalékpontnyi zuhanás Szaúd-Arábiában és 6 százalékpontnyi (65%) Brazíliában volt.

További információ:
Komlósi Péter vezérigazgató-helyettes (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Az Ipsos Zrt.-ről
Az 1990-ben alapított Szonda Ipsos, amely 2009. szeptember 1-jétől Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt.-ként folytatja tevékenységét, a magyar gazdasági és társadalom-kutatási iparág meghatározó szereplője, teljes körű piac-, online-, reklám-, egészség-, vélemény- és médiakutatási szolgáltatást kínál ügyfelei számára. A cég 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben  is elnyerte a Business Superbrands elismerést. www.ipsos.hu