Fontos kérdések, közismert kérdezők - bennfentes válaszadók
Tények, vélemények, kapcsolatok – egy helyszínen Balatonalmádiban

2011. november 29-30., Balatonalmádi Hotel Ramada

A médiatörvény hatásait elemzi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával 2011. november 29-30-án második alkalommal megrendezendő „Korrektúra 2011” elnevezésű médiakonferencia. A rangos eseményen jelen lesznek a magyar médiavilág meghatározó személyiségei, véleményvezérei, a gazdasági élet döntéshozói és politikusai. A megnyitót Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke tartja. A konferencia háziasszonya Bényi Ildikó, a kérdezők: Kumin Viktória és Csermely Péter. Az előadások között Litkai Gergely és Hadházi László, a stand-up comedy műfaj népszerű humoristái kommentálják saját stílusukban az elhangzottakat. A rendezvényt két kiállítás* teszi képileg is emlékezetessé. A szervezők a www.korrektura.hu címre várják a résztvevők és a „civil” érdeklődők kérdéseit, amelyeket „korrektúra nélkül” juttatnak el a konferencia előadóihoz. További részletek a konferencia weboldalán olvashatók.

Gyakran hangoztatott nézet, hogy a fiatalokat semmi más nem érdekli, csak a zene, a divat és a szex vagyis teljesen felesleges bármilyen más tartalomszolgáltatással próbálkozni. Ha ez igaz, akkor a közszolgálatnak nem sok esélye van arra, hogy megszólíthassa a fiatalokat. Vagy mégis?
Fodor Gergely (NMHH), Görög Athéna (MTVA) és Csiszár Jenő (Class Fm) megválaszolják a kérdést.

Szabályozott médiavilág
A médiatörvény gyakorlata. Tilt vagy támogat? MI marad a kasszában? Egy új fogalom: a társszabályozás?
Koltay András (Médiatanács tagja), Kaszó Klára (RTL Klub), Kovács Tibor (Magyar Lapkiadók Egyesülete), Gerényi Gábor (MTE) – témája: tilt vagy támogat a médiatörvény?

A négyvezér
Akartak-e, tudtak-e alkalmazkodni az új szabályozáshoz a médiaszolgáltatók. Mi érzékelhető a változásokból a sorok között, a képernyőn és a hangszórók előtt?
Belénessy Csaba (MTI), Dobos Menyhért (Duna TV), Jónás István (MR), Medveczky Balázs (MTV).

Híradó és hadova. Érzekelhető-e a valóság?
A hírműsorok feladata a fontos történések bemutatása. Ebben mindenki egyetért, abban viszont egyáltalán nem, hogy mik a fontos történések, milyen legyen a közéleti és a bulvár hírek aránya.
Élő Gábor (MTI Hírcentrum), Szikszai Péter (Hír TV), György Bence (TV2), Zsolt Péter (MPK)

Cool-túra. Legyen harc?
A kultúrharc kifejezés a XX. század terméke: maga a jelenség azonban évezredes. Sokáig vallási köntösben jelent meg ez a küzdelem, manapság a közönségműfajok, így a tömegkommunikáció e harc színtere. Hova álljon a közszolgálat?
Rákay Philip (MTV), Róbert Ákos (RTL Klub), Rockenbauer Zoltán (MTVA) és Kálomista Gábor (Megafilm) vitatja meg.

Széles sávon a jövő?
Sokak szerint 2-3 év múlva a műsorszolgáltatásban is az internet lesz az egyeduralkodó. Ott néznek  majd tévéműsorokat, ott hallgatnak rádiót, ott olvasnak híreket. Merre halad a technikai fejlődés és hogyan változtathatja meg a tartalom-előállítók munkáját?
Dévényi István (hirado.hu), Gazda Albert (Origo), Weyer Balázs, Mészáros Zsófia (Index)

Az összeesküvők való világa az éden hotelben
Fertő vagy varázslat? Őszi valóságshow dömping. Valóban van rá igény vagy önmagát gerjesztő folyamatról van szó?
Kolosi Péter (RTL Klub), Mádl András (NMHH), Kiss Péter (TV2), Csepeli György.

Megbilincselt Gutenberg?
Hogyan érintette az újságírást a médiatörvény? Jogosak voltak az év eleji félelmek? Ért-e bárkit is bármilyen komoly megtorlás?
Csermely Péter (Magyar Nemzet), Tóth Levente (Népszabadság), Illisz László (Figyelő), Borókai Gábor (Heti válasz).

Sportcsaták titokban?
A televíziós közvetítések joga a szabad piacon talált gazdára. Ebből következően rangos események jómódú ámde csekély látogatottságú médiacégek kezébe kerültek. Indokolt-e a központi szabályozás?
Borkai Zsolt (MOB), Csányi Sándor (MLSZ), Gyulay Zsolt (Forma 1), Mocsai Lajos (MKB Veszprém).

Épül az MTVA. Alap vagy felépítmény?
Egy új fogalom, egy új intézmény, egy új hatalom a magyar médiavilágban. Forduljon az Alaphoz!
Dr. Böröcz István (vezérigazgató), dr. Szabó László Zsolt és Gazsó L. Ferenc (vezérigazgató-helyettesek) tudják, s el is árulják a választ.

Sztárpalánták
Az idei tíz Junior Príma díjazott újságíró nközül öten a közszolgálati intézmények munkatársai. Jön az új hullám? Itt maradnak vagy tovább mennek?
Kollányi Péter (MTI/MTVA), Helmeczi Zoltán (MTI/MTVA), Pietsch Judit (MTI), Sipos Szilvia (MTV/MTVA), Galán Angéla (MTV(MTVA).

Kíméletlen, torz tükör – vagy nem tetszik a valóság?
Külföldi tudósítók arról, milyennek látják és milyennek láttatják a mai Magyarországot.
Jan Mainka (Budapester Zeitung), Dr. Reinhard Olt (Korrespondent Frankfurter Allgemeine Zeitung) és Gorondi Pál  (AP tudósító).

Tartalom és forma
Szép nők a képernyőn. Mit szólna ehhez Arisztotelész?
Liptai Claudia (TV2), Kapócs Zsóka (Duna TV) és Borbás Mária (MTV) sem hiányoznak majd a minden szempontból tartalmasnak ígérkező kétnapos szakmai konferenciáról.

*
Képalkotók
Az MTVA és az MTI fotókiállítása
Válogatás az elmúlt 12 hónap legjobb képeiből
A Magyar Távirati Iroda évente több mint 80.000 fotót jelentet meg. Az elmúlt évben is több nemzetközi és hazai szakmai díjjal jutalmazták az MTI számára dolgozó fotóriporterek alkotásait. A hírügynökség az év végén hagyományteremtő szándékkal megjelentet egy összeállítást az elmúlt 12 hónap legjobban sikerült képeiből. A készülő kiadványban és a kiállításon a nagy nemzetközi versenyeken elismerésben részesült fotók mellett az elmúlt 12 hónap legnagyobb horderejű eseményeit megörökítő képekben, természetfotók szépségeiben, valamint humoros vagy szokatlan formában elkapott pillanatképekben is gyönyörködhetnek az érdeklődők.


A MissionArt Galéria kiállítása
Újabb médiumok a modern magyar képzőművészetben
A művészet kedvelői a MissionArt Galéria gyűjteményéből sokszínű összeállítást csodálhatnak meg klasszikus és kortárs magyar alkotók festményeiből és grafikáiból.


További információ, előzetes interjúegyeztetés:
Sárosi Mona Korrektúra kft. ügyvezető ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.korrektura.hu)