Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus és kozmetológus szakorvos, valamint  dr. Vincente Rodrigo plasztikai sebész gondolatai a seborrheás / aknés bőr hatékony kezeléséről

A seborrheás bőrgyulladás egyik jellegzetes tünete a hámló vörös foltok kialakulása a hajas fejbőrön, a homlok és a szemöldök területén. A klinikai tünetek hullámzó lefolyásúak, számos provokáló faktor ismert, így például a stresszhelyzet, a hőmérsékletváltozások, a kialvatlanság, a betegségek. A seborrheas dermatitishez társulhat férfias típusú hajhullás is. Az eddig rendelkezésünkre álló helyi kezelések átmeneti megoldást jelentenek, legtöbb esetben csak időszakosan mérséklik a kellemetlen tüneteket. A mikrobotox kezelés csökkenti a pórusok méretét, szabályozza a faggyú- és verejték termelést, csökkenti/visszafordítja a gyulladásos folyamatokat az aknéban, eredménye a matt bőr, s apró, de észlelhető face-lift hatás.

A bőrtípus elsődlegesen a genetikai tényezőktől függ, de befolyásolja az életmód, a hormonális egyensúly, a munkahely, a táplálkozási szokások, a káros szenvedélyek, a napsugárzás, valamint a hőmérsékletváltozás is. Mindezek az évek során látható nyomokat hagynak rajta. Minden életkorban rendszeres ápolást igényel, a környezeti ártalmaktól óvni, védeni kell, a szennyeződésektől naponta meg kell tisztítani, a bőrtípusnak megfelelően kell hidratálni.  

A fiatal bőr ideális víztartalmú, benne kiválóan regenerálódó kollagén és elasztikus rostok vannak, a bőrt ért sérülések gyorsan regenerálódnak. Az életkor előrehaladtával a dermisben kevesebb a fibroblast, az elastin, csökken a verejtékmirigyek száma és funkciója, csökken a kollagén állomány. Bár tudjuk, hogy a szépség relatív fogalom, mégis a szép bőr mindenki számára egyértelmű, jellegzetes képet ad: sima, hibáktól, hegektől, ráncoktól mentes, rugalmas állagú, amelynek fedése sminkkel csak alkalom esetén szükséges.

A legtöbb faggyúmirigy az un. seborrhoeas területeken van, a hajas fejbőrön, homlokon, arcon, háton, dekoltázson. A seborrhoea oka nem ismert, de a kialakulásában az öröklődési faktorok jelentős szerepet játszanak, multifaktoriálisan öröklődő, fokozott faggyútermelés.  Az androgén hormonok szerepe fontos, serdülő korban jelentkezik először a zsíros fénylő arcbőr, a zsíros korpádzó hámlás a hajas fejbőrön. Férfiakon gyakoribb. A tesztoszteron stimulálja, az ösztrogének gátolják a faggyútermelődését.

Napjainkban még nincs végleges megoldást nyújtó kezelés. A szappanok, detergensek, fertőtlenítők fokozzák a gyulladást. A diéta nem befolyásolja a seborrhoeas tüneteket.  A mindennapok szépészetének ma már szerves részeként, sokat segít a mikrobotox kezelés, amely csökkenti a pórusok méretét, szabályozza a faggyú és verejték termelést, csökkenti/visszafordítja a gyulladásos folyamatokat az aknéban.

A hagyományos botox eljárással szemben kisebb dózisban, nagyobb hígításban, felületesebben és más célból kerül beadásra. A botulinum toxin (botox) az arc izzadásos, zsíros és aknés kezelésre is alkalmas, továbbá  a mikrobotox jótékony hatással van a haj növekedésre és minőségjavításra. Beadásakor fontos figyelni, hogy a tűhegyet felületesen kell tartani azért, hogy csupán kis mennyiségű botox kerüljön az irhába (dermis), az alatta lévő izmokat átmenetileg sem bénítva. Az irhában levő eccrine (izzadság) mirigyek és az apocrin faggyúmirigyek működését gátolja, így csökkenti az izzadást és az arc zsírosodását.

A mikrobotox a hajtőhöz injektálva serkenti a hajnövekedést és javítja a minőséget. Az aknés bőr kezelésnél a botox hatasára csökkentett zsírosodáson, s az elnyert matt bőrszínen túl a pórusok körül levő simaizmokra face-lift hatást gyakorol, ezáltal a pórusok kisebbek lesznek és a bőr simább és bársonyos tapintásúvá válik.

Míg korábban kevés férfi tulajdonított jelentőséget a bőrápolásnak, ma már ez lényegesen megváltozott.  A férfiak bőre különbözik a nők bőrétől, magasabb a kollagén tartalma, elasztikusabb, vastagabb. A férfiak faggyútermelése kétszer olyan intenzív, ezért lassabban öregszenek, azonban a ráncok láthatóbbak és tartósabbak lesznek. Az eltérő tulajdonságok miatt mindenképpen csak a férfiak számára kifejlesztett kozmetikumok használata javasolt.   

Dr. Altmayer Anita

Státusz:    klinikai főorvos
Részleg:    Allergológia, Kozmetológia
Végzés helye, éve:    Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar;1992
Telefonszám:    62/ 54-52-79
Fax szám:    62/ 54-59-54
E-mail cím:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Korábbi munkahelyek:    SZTE Bőrgyógyászati és Allergológia Klinika
Viselt tisztségek, társasági tagság    
Díjak, kitüntetések:    
Publikációk:    Eredeti közlemény: 13
Könyvrészlet: 4
A cikkek kumulatív impakt faktora: 0,46
Szakvizsgák:    bőr-nemigyógyászat- kozmetológia
klinikai allergológia- immunológia
Klinikai érdeklődési terület:    gyakorlati bőrgyógyászat, allergológia, kozmetológia, lézer terápia

Név: Dr. Zavaleta Vidal Vincente Rodrigo

1983-ban szerzett orvosi diplomát a SOTE Általános Orvosi Karán.
Szakmai pályafutását a Péterfy Sándor utcai Kórház Sebészeti Osztályán kezdte.
1988-ban általános sebészetből tett szakvizsgát.
1991-ben került a Szövetség utcai Plasztikai Sebészeti osztályra, mint rezidens.
1995-ben szakvizsgázott plasztikai sebészetből. A szakvizsga után az amerikai Southeastern Society Reconstructive Surgeons of America ösztöndíjasaként Atlantában egy továbbképzési kurzusban vett részt.
Visszatérése után a Szövetség utcai Plasztikai Sebészeten dolgozott, mint szakorvos, majd mint alorvos.
Ugyanebben az évben a Kontur Klinika tagja és társtulajdonosa lett, ahol azóta vezetőként tevékenykedik.
1998-ban adjunktusi kinevezést kapott.
2002 Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság Magánorvosi Szekciójának tagja lett.
2003-ban megbízott főorvosként folytatta praxisát.
2004. jan. 1-től osztályvezető főorvosként vezeti az osztályt.
2005 októberében alapított saját céget, Zeta-Vidal Plasztikai Sebészet néven.
2009 szeptemberében a Szent Rókus Kórház falai között nyitja meg társaival a  Kontur Klinikát, valamint a magyarországi orvosi turizmus elősegítésére megalapítja a Meditourists-ot.
A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság MPHEST(www.plasztika.org.hu) és az International confederation of plastic reconstructive and aesthetic surgery (IPRAS) tagja.(www.IPRAS.org)
Nyelvtudás: spanyol, magyar és angol

További információ: Holub Katalin (+36 20 922 6431, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)