Életbe lépett az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. törvény, amely az európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálva, rendelkezik a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozott sérülések megelőzéséről szóló keret-megállapodás végrehajtásáról és 2013. május 1-jei hatálybalépéssel módosítja az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvényt. 2013. május 1-jétől az egészségügyi államigazgatási szerv eljár a hatáskörébe tartozó szabálysértés esetén, ennek keretében helyszíni bírságot szabhat ki.

A hazai használat legfrissebb tapasztalatai szerint: „Egyértelműen szeretjük, hasznosnak, praktikusnak tartjuk. Olyan berendezés, ami nem lassítja, nem nehezíti a tevékenységüket, vagyis szépen belesimul, illeszkedik a mindennapi munkába. Tény, hogy egy kis gyakorlást igényel, nem azonnal áll rá a kéz a működtetésre. Évek rutinját feladva, meg kell szokni, de, ahogy változik, fejlődik a világ, s vele az elvárások, egyértelmű, hogy helye van az egészségügyben a Sharps Terminatornak.” (Kontur Klinika)

Európában minden évben több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó válik tűszúrásos baleset áldozatává. Magas kockázatú dolgozók közé tartoznak az orvosok, az ápolók, az önmagukat injekciózó betegek, a laboratóriumi dolgozók, a takarítók és a veszélyes hulladék begyűjtését végző személyzet. A használt injekciós tűk több mint 30 vérben található kórokozóval fertőzhetnek. A legtöbb tűszúrásos baleset közvetlenül a tű használata után következik be. A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság nagygyűlésén debütáló Sharps Terminator fokozza az egészségügyi dolgozók biztonságát; csökkenti a tűszúrásos balesetek lehetőségét, megsemmisítve a veszély forrását – magát a tűt -, azzal, hogy az alkalmazás helyén eltávolítja a környezetből; szignifikánsan redukálja a tűgyűjtők használatát és költségét; elősegíti, hogy a társadalom számára a környezet biztonságosabb, egészségesebb és fenntarthatóbb legyen.

Európai tanulmányok becslései azt mutatják, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó legalább évente egyszer elszenved tűszúrás okozta balesetet. Problémát jelent, hogy a tűgyűjtő konténerek alacsony technológiai színvonalúak, nem praktikusak, viszont drága megoldást nyújtanak. Az injekciós tű hulladék szabályozása szigorú, üzemanyagköltséges, komoly munkaerőigénnyel párosul, s a tűknek és egyéb szúróeszközöknek magas a megsemmisítési költsége. A speciális konténerek alkalmasak ugyan a használt tűk begyűjtésére, de nem ellenállók a tűszúrásokkal szemben.

Néhány nemzetközi sajtómegjelenés:
http://www.inside-hospitals.co.uk/features/Infection%20Prevention/vlahealthcare.htmm
http://www.hospital-bulletin.co.uk/features/Infection%20Prevention/vlahealthcare2.htm

Az amerikai fejlesztésű, szerb gyártású és – Európában elsőként - hazai forgalmazású Sharps Terminator csonkkal együtt semmisíti meg az egész tűt, amelyből 3 másodperc alatt hamu és ártalmatlan hulladék lesz. Egykezes, egyszerű művelettel működtethető, jelentősen csökkentve az egészségügyi veszélyes hulladék tárolásának költségét. Mindenfajta tű esetén használható. Zárt, hordozható, akkumulátorról üzemel.

További információ: Holub Katalin PR vezető (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)