Már csak pár hónap áll rendelkezésre a felkészülésre*. Két szakmai fórumon is bemutatkozik a Sharps Terminator. Az Alapellátási Szabadegyetem soron következő holnaputáni tudományos továbbképzésén, amelynek címe: „bőrgyógyászat, diabetológia, vércukor önellenőrzés prevenció, az oltások jelentősége a háziorvosi gyakorlatban”. 2012. december 13-15. között pedig a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézet Foglalkozás- és Munkaegészségtani Tanszék „A foglalkozás-egészségügy aktuális kérdései” címet viselő szinten tartó szakmai rendezvényén – amelynek szintén Győr ad otthont - ismerkednek az innovatív berendezéssel a szakemberek.

Történt nemrégiben, hogy egy hazai kórház 46 esztendős ápolónője segített „alvadási faktort” beadni egy vérzékenységben szenvedő betegnek. Amikor a nővér egyetlen rutinos mozdulattal megpróbálta kiüríteni a művelet közben használt vesetálat, a szokásos módon eltakarítandó a keletkezett hulladékot, s levenni a gumikesztyűt, a szárnyas tű hosszú vezetéke elakadt, belegabalyodott a gumikesztyűbe, s az egyszer használatos eszköz „visszaszúrt”.

Az azonnali fertőtlenítést, s „kivéreztetést” követően, úgy látszott, minden rendben van. Csakhogy négy hét elteltével az ápolónő elkezdett besárgulni. A vérvétel és a májbiopszia után kiderült: nagy a baj. A diagnózis: hepatitis C vírusfertőzés. Két-három hét elteltével csökkentek ugyan az aggasztó értékek, most már „csak” azt kell kideríteni, hogy munkahelyi baleset-e vagy annak következménye-e a súlyos fertőzés. A más intézményekben is naponta előfordul(hat)ó eset további érdekessége, hogy ugyanez a 27 éves szakmai gyakorlattal rendelkező ápolónő a fertőzés előtti napon, amikor a gyűjtőkonténer fedelét igyekezett bezárni, egyszer már megszúrta magát. Akkor nem tudta kideríteni, milyen veszélyes, betegséget hordozó anyagot tartalmazott a vétkes tű.

Az ilyen és hasonló, nemegyszer életveszélyes balesetek megelőzését szolgálja egy amerikai találmány, a Sharps Terminator. A készülék nemrég elnyerte a belgrádi Medident nemzetközi orvos-egészségügyi vásár és szakkiállítás „legjobb termék” díját az orvosi, gyógyászati berendezések és eszközök kategóriájában. Az első pillantásra kávédaráló emlékeztető, egyszerűen, akár egy kézzel is használható Sharps Terminator megakadályozza a tűszúrás okozta baleseteket, emellett példás módon hozzájárul a környezet védelméhez is. A nemzetközi piacon egyedülálló és a gyakorlatban kiváló minősítést kapott készülék eleget tesz az Európai Unióban megfogalmazott munkavédelmi követelményeknek is. Csakhogy hazai bevezetése, alkalmazása egyelőre késlekedik, mivel a magyar egészségügyben sokan fölöslegesnek tartják, mivel szerintük elegendő pusztán a veszélyes hulladék elszállítására ügyelni.

Remény szerint ez a konzervatív felfogás rövidesen megváltozik. Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. Törvény (amely már megfelel az európai uniós jogi aktusoknak) ugyanis rendelkezik a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozható sérülések megelőzéséről. Azzal, hogy jövő május 1-jén hatályba lép, módosítja az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvényt. Attól kezdve az egészségügyi államigazgatási szerv a hatáskörébe tartozó szabálysértés esetén helyszíni bírságot szabhat ki.

Dr. Molnár Zsuzsanna, a Sharps Terminatort forgalmazó Medinspect Kft. ügyvezetője elmondta: Európában havonta jó százezer egészségügyi dolgozót ér tűszúrásos baleset. Hasonló veszélyben vannak orvosok, ápolók, önmagukat injekciózó betegek, laboratóriumi dolgozók, takarítók, a veszélyes hulladék begyűjtésére hivatott személyzet. A használt injekciós tűk a vérben előforduló kórokozók tucatjaival fertőzhetnek. A legtöbb tűszúrásos baleset közvetlenül a tű használata után következik be.

Nemzetközi statisztikák szerint a legtöbb egészségügyi dolgozó évente legalább egyszer elszenved tűszúrás okozta balesetet. A ma használatos tűgyűjtő konténerek elavultak, nehezen használhatók, ráadásul drágák. Mindenképpen és a lehető legrövidebb időn belül újra kellene szabályozni a hulladék injekciós tűk és a gyógyászatban használt egyéb szúróeszközök biztonságos és lehetőség szerint költségkímélő megsemmisítését.

A Sharps Terminatort itthon bemutatta a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság; a szakemberek megállapították, hogy növeli az egészségügyi dolgozók biztonságát, csökkenti a tűszúrásos balesetek lehetőségét azzal, hogy másodpercek alatt megsemmisíti a veszélyforrást, azaz a tűt: hamu és por lesz belőle.  Az amerikai fejlesztésű, szerb gyártású és már itthon is kapható, zárt rendszerű, meglehetősen kis méretű, akár akkumulátorról is üzemeltethető Sharps Terminator egyetlen csepp fémmé olvasztja a használt tűt, ami ebben a formájában már ártalmatlan hulladék; a fecskendő műanyag része a szokásos módon, további feldolgozás céljából tárolható.

*Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. törvény az európai uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálva, rendelkezik a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozott sérülések megelőzéséről szóló keret-megállapodás végrehajtásáról és 2013. május 1-jei hatálybalépéssel módosítja az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvényt. Ettől a naptól az egészségügyi államigazgatási szerv a hatáskörébe tartozó szabálysértés esetén helyszíni bírságot szabhat ki.

További információ: Holub Katalin PR vezető (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)